Regeling thuiswerk- en internetvergoeding defensie

23 augustus 2023,

Nr. BS/2022030326

De Staatssecretaris van Defensie

Gelet op:

  • artikel 16, sub g, van het Inkomstenbesluit militairen;

  • artikel 3, zesde lid, van het Inkomstenbesluit militairen;

  • artikel 52, eerste lid, onder g, van het Inkomstenbesluit burgerlijke ambtenaren defensie;

Besluit:

HOOFDSTUK 1 THUISWERK- EN INTERNETVERGOEDING

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

Defensieambtenaar:

de ambtenaar bedoeld in artikel 1, onder a, van de Wet ambtenaren defensie;

Persoonlijk werkrooster:

een voor een periode vastgesteld schema van werk- en rusttijden en werklocaties van de defensieambtenaar, welke is opgenomen in een geautomatiseerde personeelssysteem van defensie;

Werklocatie:

de tussen commandant en medewerker overeengekomen plaats waar de defensieambtenaar de werkzaamheden verricht;

Woning:

de verblijfplaats in Nederland waar de defensieambtenaar volgens de Basisregistratie Personen als ‘woonplaats’ staat ingeschreven dan wel de verblijfplaats in het buitenland waar de defensieambtenaar metterwoon woonachtig is.

Artikel 2. Thuiswerkvergoeding

  • 1. Indien werkzaamheden op basis van het voor de defensieambtenaar geldende persoonlijk werkrooster vanuit de woning worden verricht, heeft de defensieambtenaar aanspraak op een thuiswerkvergoeding ter hoogte van de in de bijlage 1 opgenomen bedragen.

  • 2. De defensieambtenaar waarvoor geen persoonlijk werkrooster is vastgesteld in een geautomatiseerd personeelssysteem van defensie en die vanuit de woning werkzaamheden verricht, heeft op aanvraag aanspraak op een thuiswerkvergoeding van € 2,– per thuiswerkdag.

Artikel 3. Internetvergoeding

De defensieambtenaar die aanspraak heeft op een thuiswerkvergoeding, heeft tevens aanspraak op een internetvergoeding van € 4,30 per maand.

Artikel 4. Wijziging persoonlijk werkrooster

  • 1. Op verzoek van de defensieambtenaar kan het persoonlijk werkrooster eenmaal per vier weken worden gewijzigd.

  • 2. Bij wijziging van het persoonlijk werkrooster gaat de aanspraak op een thuiswerk- en internetvergoeding in op de door de defensieambtenaar aangegeven datum van ingang roosterwijziging.

  • 3. De defensieambtenaar heeft in alle gevallen het recht om diens werkzaamheden uit te voeren op de plaats van tewerkstelling, bedoeld in artikel 1 van het Verplaatsingskostenbesluit defensie.

Artikel 5. Samenloop

  • 1. De defensieambtenaar die op één dag zowel thuis als op een andere werklocatie werkzaamheden verricht, maakt aanspraak op hetzij de thuiswerkvergoeding, hetzij de tegemoetkoming woon-werkverkeer op grond van het Verplaatsingskostenbesluit defensie.

  • 2. Onverminderd de aanspraak op een thuiswerkvergoeding, kan de defensieambtenaar op de thuiswerkdag aanspraak maken op een vergoeding van een dienstreis op grond van het Besluit dienstreizen defensie.

Artikel 6. Aanvang en beëindiging thuiswerkvergoeding

  • 1. Indien de aanspraak op een thuiswerkvergoeding aanvangt of eindigt anders dan op de respectievelijk eerste of laatste werkdag van een kalendermaand, dan wordt het bedrag opgenomen in bijlage 1, voor die maand berekend naar rato van het aantal werkdagen die vanuit de woning worden verricht.

  • 2. De aanspraak op een thuiswerkvergoeding wordt opgeschort, nadat de defensieambtenaar langer dan zes aaneengesloten weken afwezig is en geen werkzaamheden verricht vanuit de woning. De thuiswerkvergoeding vangt wederom aan op de eerste dag van de maand volgend op de datum van terugkeer op basis van het dan geldende persoonlijk werkrooster.

  • 3. De aanspraak op een thuiswerkvergoeding wordt opgeschort vanaf de eerste dag dat de defensieambtenaar op een uitzending gaat als bedoeld in de Regeling Voorzieningen bij Vredes- en Humanitaire Operaties. De thuiswerkvergoeding vangt wederom aan op de eerste dag van terugkeer op basis van het dan geldende persoonlijk werkrooster.

  • 4. De aanspraak op een thuiswerkvergoeding wordt opgeschort vanaf de 31ste dag dat de defensieambtenaar op een meerdaagse activiteit gaat als bedoeld in de Regeling Vergoeding voor Overwerk, Onregelmatigheid, Beschikbaarheid en Bereikbaarheid. De thuiswerkvergoeding vangt wederom aan op de eerste dag van terugkeer op basis van het dan geldende persoonlijk werkrooster.

HOOFDSTUK 2. OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 7. Vervallen

Artikel 32a Inkomstenregeling militairen en artikel 14a Inkomstenregeling burgerlijke ambtenaren defensie komen te vervallen.

Artikel 8. Overgangsbepaling

De in artikel 7 genoemde artikelen blijven tot en met 1 januari 2024 van kracht ten aanzien van degenen die in het buitenland van rijkswege zijn gehuisvest, voor zover zij niet op andere gronden in aanmerking komen voor een internetvergoeding en er niet reeds internet in de huisvesting aanwezig is.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt ten aanzien van de artikelen 1, 2, 4, 5 en 6 terug tot en met 1 juli 2022.

Artikel 10. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling thuiswerk- en internetvergoeding defensie.

De Staatssecretaris van Defensie C.A. van der Maat

BIJLAGE 1

Aantal thuiswerkdagen per twee weken

Thuiswerkvergoeding per maand

1 thuiswerkdag

€ 3,57

2 thuiswerkdagen

€ 7,13

3 thuiswerkdagen

€ 10,70

4 thuiswerkdagen

€ 14,27

5 thuiswerkdagen

€ 17,83

6 thuiswerkdagen

€ 21,40

7 thuiswerkdagen

€ 24,97

8 thuiswerkdagen

€ 28,53

9 thuiswerkdagen

€ 32,10

10 thuiswerkdagen

€ 35,67

TOELICHTING

Algemeen

In het Arbeidsvoorwaardenakkoord Defensie 2021–2023 is in het kader van het plaats- en tijdonafhankelijk werken een afspraak gemaakt over een thuiswerk- en internetvergoeding. Deze ministeriële regeling ziet op de uitvoering van deze afspraak.

Artikelsgewijze toelichting

Hoofdstuk 1 Thuiswerk- en internetvergoeding

Artikel 1 Begripsbepalingen

persoonlijk werkrooster en werklocatie

In het Arbeidsvoorwaardenakkoord Defensie 2021–2023 is er voor gekozen om de thuiswerkvergoeding te koppelen aan het persoonlijk werkrooster. Daarom zijn de begripsbepalingen persoonlijk werkrooster en werklocatie toegevoegd aan de begripsbepalingen.

De definitie van werklocatie maakt dat de werklocatie een overeengekomen plaats is tussen het bevoegd gezag en de defensieambtenaar. Het staat de defensieambtenaar vrij om de werklocatie in het persoonlijk werkrooster te wijzigen. Het bevoegd gezag kan een defensieambtenaar daarmee nooit verplichten de werkzaamheden op een andere locatie te verrichten dan de plaats van tewerkstelling als bedoeld in artikel 1 van het Verplaatsingskostenbesluit Defensie. Het bevoegd gezag kan de defensieambtenaar niet meer dan twee plaatsen van tewerkstellingen opleggen. Het persoonlijk werkrooster biedt de defensieambtenaar echter wel de mogelijkheid om zelf op verschillende werklocaties te werken. Het persoonlijk werkrooster kent minimaal de volgende werklocaties: de standplaats, de woning, een flexplek en een secundaire plaatsing zijn werklocaties die de defensieambtenaar kan invullen in het persoonlijk werkrooster.

woning

Met de toevoeging van het woord ‘metterwoon’ wordt bereikt dat de defensieambtenaar in het binnen- of buitenland die huisvesting van rijkswege ontvangt, is uitgesloten van een thuiswerkvergoeding.

Artikel 2 Thuiswerkvergoeding

Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een thuiswerkvergoeding is dat de werkzaamheden in de eigen woning zijn verricht en dus niet op een andere werkplek.

Een thuiswerkvergoeding wordt berekend op basis van 214 werkdagen per jaar bij een vijfdaagse werkweek. Dit komt neer op 10 werkdagen per twee weken. Werkt de defensieambtenaar minder dan tien dagen per twee weken vanuit de woning of heeft de defensieambtenaar een tweewekelijks rooster met een verschillend aantal werkdagen per week dan wordt daarmee rekening gehouden.

De rekenformule is: 214 dagen x de thuiswerkvergoeding (€ 2,00) x (aantal thuiswerkdagen per week/10) / gedeeld door 12 maanden.

Ook defensieambtenaren zonder een persoonlijk werkrooster maken aanspraak op een thuiswerkvergoeding. Deze defensieambtenaren dienen daartoe een aanvraag in te dienen. De personeelssystemen worden daarop aangepast. Indien zij voldoen aan de voorwaarde dat er werkzaamheden vanuit de woning worden verricht, ontvangen zij € 2,– per thuiswerkdag.

De hoogte van de thuiswerkvergoeding is gebaseerd op het NIBUD advies 2021, waarmee tegemoet wordt gekomen in de kosten voor gas, elektriciteit, water, koffie/thee en wc-papier. Sociale partners beoordelen jaarlijks of dit bedrag aanpassing behoeft.

Artikel 3 Internetvergoeding

Doordat internet noodzakelijk is voor het kunnen thuiswerken bij Defensie, hebben sociale partners besloten de internetvergoeding te koppelen aan de thuiswerkvergoeding. Daarmee is bepaald dat een defensieambtenaar die een thuiswerkvergoeding ontvangt, ook een internetvergoeding ontvangt.

De hoogte van de internetvergoeding is gebaseerd op het NIBUD advies 2021. Sociale partners beoordelen jaarlijks of dit bedrag aanpassing behoeft.

Artikel 4 Wijziging persoonlijk werkrooster

De defensieambtenaar kan het persoonlijk werkrooster iedere vier weken wijzigen. Daarbij is het belangrijk dat een wijziging van het persoonlijk werkrooster op verzoek is van de defensieambtenaar. Het bevoegd gezag keurt de aangevraagde wijziging van de defensieambtenaar goed. Afwijzingen dienen gemotiveerd aangeleverd te worden door het bevoegd gezag overeenkomstig de Wet Flexibel Werken. Indien de defensieambtenaar een wijziging van de woning naar de plaats van tewerkstelling indient, dan kan het bevoegd gezag deze niet afwijzen. De wijzigingen hebben direct effect op de aanspraak op een thuiswerk- en internetvergoeding op de door de defensieambtenaar aangegeven datum van ingang roosterwijziging. De roosterwijziging kan niet verder terug dan de maandag van de week waarin de roosterwijziging wordt aangevraagd. De defensieambtenaar kan aanvragen naar de toekomst toe wel indienen.

Artikel 5 Samenloop

Voor eenzelfde werkdag kan niet tegelijkertijd een thuiswerkvergoeding en een tegemoetkoming woon-werkverkeer van toepassing zijn. Indien de defensieambtenaar een deel van de dag vanuit de woning werkt en het andere deel op een andere werklocatie werkt, kan maar één van de vergoedingen worden toegepast: of de thuiswerkvergoeding of de tegemoetkoming woon-werkverkeer. De defensieambtenaar kiest zelf de werklocatie waarop de vergoeding wordt gebaseerd en zet dit in het persoonlijk werkrooster. Op basis van deze keuze is of de thuiswerkvergoeding, of de tegemoetkoming woon-werkverkeer van toepassing. Als op een dag waarvoor een thuiswerkvergoeding wordt verstrekt ook een dienstreis (niet zijnde woon-werkverkeer) wordt verricht, kan zowel de thuiswerkvergoeding als de dienstreis overeenkomstig s het Besluit Dienstreizen Defensie, worden toegepast.

Artikel 6 Aanvang en beëindiging thuiswerkvergoeding

Eerste lid

Als de defensieambtenaar een aanpassing doet in het persoonlijk werkrooster dan wordt de thuiswerkvergoeding daarop aangepast.

Tweede lid

Voor de defensieambtenaar die een thuiswerkvergoeding ontvangt en langer dan zes aaneengesloten weken ziek is, wordt de thuiswerkvergoeding beëindigd na zes aaneengesloten weken. Als de defensieambtenaar (gedeeltelijk) herstelt, ontvangt de defensieambtenaar opnieuw een thuiswerkvergoeding als de defensieambtenaar werkzaamheden vanuit de woning verricht volgens het dan geldende persoonlijke werkrooster. De tegemoetkoming vangt wederom aan op de eerste dag van de maand volgend op de datum van terugkeer.

Vierde lid

De thuiswerkvergoeding wordt opgeschort voor de defensieambtenaar die langer dan 30 dagen op meerdaagse activiteit is.

Hoofdstuk 2 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 8 Overgangsbepaling

Bij Defensie is het staande praktijk om, met toepassing van de ‘oude’ artikelen (artikel 32a Inkomstenregeling militairen en artikel 14a Inkomstenregeling burgerlijke ambtenaren defensie), een internetkostenvergoeding te betalen aan defensieambtenaren die rijkshuisvester in het buitenland zijn. Achterliggend uitgangspunt is daarbij geweest dat de rijkshuisvester internet ter beschikking dient te hebben voor toegang tot defensiesystemen. Deze toegang op de werkplek is echter geen gegeven, terwijl met de nieuwe thuiswerk- en internetregeling thuiswerken nu juist een vereiste is om een internetvergoeding te ontvangen. Daarom is voor deze doelgroep een uitzondering gemaakt en blijven de ‘oude’ artikelen voor deze categorie nog tot 1 januari 2024 van kracht.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Op het moment dat de regeling in werking treed vindt er geen terugwerkende kracht plaats voor de internetvergoeding. Voor de inwerkingtreding heeft de defensieambtenaar immers nog aanspraak op de hogere internetkostenvergoeding als bedoeld in artikel 32a Inkomstenregeling militairen dan wel artikel 14a Inkomstenregeling burgerlijke ambtenaren defensie.

De Staatssecretaris van Defensie C.A. van der Maat

Naar boven