Kennisgeving Kernenergiewet, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)

Definitieve vergunning aan Technische Universiteit Delft voor het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen in combinatie met ioniserende straling en het toedienen van radioactieve stoffen aan proefdieren.

Op 3 oktober 2023 heeft de ANVS een vergunning verleend op grond van de Kernenergiewet (Kew). Deze vergunning is voor de Technische Universiteit Delft (TUD), zodat zij:

  • 1. handelingen kan verrichten met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) in combinatie met straling bij het Reactor Institute Delft (RID) en bij het Holland Protonen Therapie Centrum (HollandPTC), en

  • 2. radioactieve stoffen kan toedienen aan (ggo-)proefdieren bij HollandPTC.

Van 5 oktober 2023 tot en met 16 november 2023 kunt u deze definitieve vergunning bekijken.

Tot en met 16 november 2023 is het ook mogelijk om tegen deze vergunning beroep in te dienen bij de Raad van State.

Achtergrond van de vergunning

De Technische Universiteit Delft heeft een Kernenergiewetvergunning voor de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) te Delft. De HOR is een onderzoeksreactor van het Reactor Instituut Delft, voor aan straling gerelateerd onderzoek en onderwijs. De reactor produceert geen elektriciteit, maar is alleen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Op het terrein van het RID staat ook HollandPTC, een bestralingsfaciliteit waar kankerpatiënten poliklinisch behandeld kunnen worden met protonen. Daarnaast richt HollandPTC zich ook op wetenschappelijk onderzoek en scholing. HollandPTC valt onder de aan de TUD verleende Kew-vergunning.

De TUD wil voor onderzoek en onderwijs in laboratoria van zowel het RID als van HollandPTC handelingen met ggo's op CFI-I en CFI-II niveau kunnen verrichten in combinatie met ioniserende straling. CFI-I en II betreffen de twee laagste risicocategorieën voor ggo's. Doel is de ontwikkeling van een meer gerichte bestralingsbehandeling van patiënten en uiteindelijk een verbetering van de volksgezondheid. Daarnaast wil de TUD bij HollandPTC radioactieve stoffen kunnen toedienen aan (ggo-)proefdieren. Doel hiervan is het vergroten van kennis en inzicht in protontherapie en het minder ingrijpend maken van de gevolgen van bestraling bij patiënten.

Procedure

Om binnen het RID en HollandPTC gebruik te kunnen maken van ggo’s en om bij HollandPTC radioactieve stoffen te kunnen toedienen aan (ggo-)proefdieren is een wijziging van de aan TUD verleende Kew-vergunning nodig. Wijziging van de Kew-vergunning is nodig op grond van de artikelen 15, onder b, 29, 19, derde lid, 31 en 34 van de Kew en de artikelen 3.5 en 3.8 van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming. Naast de wijziging van de Kew-vergunning gelden voor de TUD ook nog eisen op grond van het Besluit GGO en de Wet op de dierproeven.

Op 2 augustus 2023 is van de ontwerpvergunning kennis gegeven en is deze ter inzage gelegd, waarna eenieder zienswijzen kon indienen. In deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.

Bekijk de vergunning online, in Den Haag of in Delft

De definitieve vergunning en de overige documenten van het vergunningsdossier kunt u van 5 oktober 2023 tot en met 16 november 2023 inzien. Dat kan op verschillende manieren:

  • Op de website van de ANVS: www.anvs.nl.

  • Bij de ANVS: Koningskade 4 te Den Haag. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via 070 – 348 73 64. U kunt bellen tussen 10.00 uur en 12.00 uur, of tussen 14.00 uur en 16.00 uur.

  • Bij de gemeente Delft, afdeling Klantcontactcentrum, Stationsplein 1 te Delft. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 015, of op de website van de gemeente Delft: Afspraak inzage gemeente Delft.

Beroep indienen tot en met 16 november 2023

Tot en met 16 november 2023 kunt u beroep indienen tegen de Kew-vergunning als u:

  • Belanghebbende bent. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt.

  • Niet-belanghebbende bent die een zienswijze op de ontwerpvergunning heeft ingediend of aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.

Voor beide groepen geldt dat het beroep kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroepschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

De vergunning treedt in overeenstemming met artikel 20.3 Wet milieubeheer in werking. Dat wil zeggen na verloop van de beroepstermijn. Dat geldt niet indien vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.

Vragen of meer informatie

Heeft u vragen over de vergunning en de stukken die erbij horen? Bel dan met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen. Van maandag tot en met vrijdag zijn zij bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088 – 489 05 00. U kunt uw vragen ook per e-mail stellen. Stuur dan een bericht onder vermelding van 'Vraag over vergunning TUD'.

Naar boven