Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 20 september 2023, kenmerk 3669228-1052208-PG, houdende wijziging van de Subsidieregeling publieke gezondheid in verband met het actualiseren van bedragen, het laten vervallen van paragraaf 5b Vaccinatie tegen het coronavirus en enkele wijzigingen van ondergeschikte aard

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 komt onderdeel c te luiden:

instellingssubsidie:

een subsidie aan een instelling voor de kosten van haar structurele activiteiten, of een gedeelte van die kosten;

B

Artikel 46, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt ‘voor het jaar 2022 en voor het jaar 2023’ vervangen door ‘voor het jaar 2023 en voor het jaar 2024’.

2. Onder Ppu. wordt het bedrag van ‘€ 44,16’ vervangen door ‘€ 49,76’ en het bedrag van ‘€ 18,15’ door ‘€ 19,05’.

3. Onder Pcpu. wordt het bedrag van ‘€ 30,02’ vervangen door ‘€ 31,11’.

4. Onder Pzas. wordt het bedrag van ‘€ 25,82’ vervangen door ‘€ 32,28’ en het bedrag van ‘€ 15,92’ door ‘€ 12,94’.

5. Onder Pcuzm. wordt het bedrag van ‘€ 60,52’ vervangen door ‘€ 64,52’ en het bedrag van ‘€ 37,34’ door ‘€ 39,35’.

6. Onder Puzas. wordt het bedrag van ‘€ 59,49’ vervangen door ‘€ 63,38’ en het bedrag van ‘€ 37,34’ door ‘€ 39,35’.

7. Onder Poo. wordt het bedrag van ‘€ 41,56’ vervangen door ‘€ 40,69’.

C

Artikel 46a vervalt.

D

Artikel 51 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘voor het jaar 2022 en voor het jaar 2023’ vervangen door ‘voor het jaar 2023 en voor het jaar 2024’ en wordt het bedrag van ‘€ 87,66’ vervangen door ‘€ 96,65’.

2. In het derde lid wordt na ‘bedoeld in artikel 23’ ingevoegd ‘tot ten hoogste het bij de verlening genoemde bedrag’.

3. Het vierde en vijfde lid vervallen.

E

Artikel 57 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘voor het jaar 2022 en voor het jaar 2023’ vervangen door ‘voor het jaar 2023 en voor het jaar 2024’ en wordt het bedrag van ‘€ 16,74’ vervangen door ‘€ 18,00’.

2. Het vierde en vijfde lid vervallen.

F

Artikel 61 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel 8° komt te luiden:

  • 8°. personen vanaf 60 jaar, inclusief personen die voor 1 mei van het jaar volgend op het jaar waarvoor subsidie wordt verstrekt 60 jaar worden;

2. Onderdeel 10° komt te luiden:

  • 10°. personen met morbide obesitas en een body mass index van 40 of hoger;

3. Onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel 12° door ‘;of’ en onder vervanging van ‘;of’ aan het slot van onderdeel 13° door een puntkomma, komt onderdeel 14° te vervallen.

G

Artikel 63, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt ‘1 mei 2022 tot en met 30 april 2023’ vervangen door ‘1 mei 2023 tot en met 30 april 2024’.

2. Onder Pt. wordt het bedrag van ‘€ 13,17’ vervangen door ‘€ 14,01’;

H

In artikel 67b, onderdeel a, wordt ‘69 tot en met 73 jaar’ vervangen door ‘63 tot en met 66 jaar’.

I

Artikel 67d, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt ‘1 mei 2022 tot en met 30 april 2023’ vervangen door ‘1 mei 2023 tot en met 30 april 2024’.

2. Onder Pt. wordt het bedrag van ‘€ 21’ vervangen door ‘€ 21,97’;

J

Paragraaf 5b. Vaccinatie tegen het coronavirus vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. De regeling werkt ten aanzien van de onderdelen B, D en E terug tot 1 oktober 2022, werkt ten aanzien van onderdeel F, onder 1 en 2, terug tot 1 januari 2023 en werkt ten aanzien van de onderdelen G en I terug tot 1 februari 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling publieke gezondheid (hierna: de Subsidieregeling). De Subsidieregeling is gewijzigd in verband met het actualiseren van bedragen, het laten vervallen van de paragraaf over Vaccinatie tegen het coronavirus en enkele wijzigingen van ondergeschikte aard.

Hoofdstuk II, paragrafen 2, 3 en 4 maken subsidiering van de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker mogelijk. De Stichting Bevolkingsonderzoek Nederland is de ontvanger van deze subsidie. Met het aanbieden van de drie bevolkingsonderzoeken worden deze vormen van kanker vroegtijdig opgespoord. Dit leidt tot een verminderde ziektelast en tot een lagere sterfte aan deze vormen van kanker. Voor de te onderscheiden screenings is een tarief vastgesteld dat jaarlijks wordt beoordeeld en zo nodig aangepast.

Hoofdstuk II, paragrafen 5 en 5a, maken subsidiering van de vaccinatie tegen influenza en pneumokokkenziekte voor volwassenen mogelijk. De Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) is de ontvanger van de subsidie en maakt financiering van het door de huisarts of arts bij een instelling zetten van de griep- en pneumokokkenvaccinatie mogelijk. De huisartsen en artsen bij een instelling dragen jaarlijks zorg voor het aanbieden van griep- en pneumokokkenvaccinatie aan de doelgroep uit het Nationaal Programma Griepvaccinatie (NPG) en het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie voor Volwassenen (NPPV). Door het aanbieden van deze vaccinaties wordt onnodige ziekte en sterfte binnen de doelgroep voorkomen. De doelgroep voor het NPPV wordt jaarlijks door het RIVM bepaalt op basis van vaccinbeschikbaarheid en opkomst. Ook wordt het tarief jaarlijks geïndexeerd.

Hoofdstuk II, paragraaf 5b, Vaccinatie tegen het coronavirus komt te vervallen omdat de huisartsen hebben aangegeven geen activiteiten meer uit te voeren bij COVID-19-vaccinaties.

In Hoofdstuk II, paragraaf 5c, is de projectsubsidie voor de vaccinatie tegen HPV voor 18–26 jarigen vastgelegd. Met deze wijzigingsregeling worden geen wijzigingen aangebracht in deze betreffende paragraaf 5c.

Hoofdstuk II, paragraaf 6, betreft de subsidiëring van de activiteiten in het kader van Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG). Op grond van deze paragraaf kan een specifieke uitkering worden verstrekt aan acht coördinerende GGD’en voor aanvullende curatieve soa-zorg en seksualiteitshulpverlening. Aangezien een bijdrage uit ’s Rijks kas door de Minister aan een GGD geen subsidie is, maar een specifieke uitkering in de zin van artikel 15a van de Financiële-verhoudingswet, is de Subsidieregeling publieke gezondheid geen logische plek voor een specifieke uitkering. Daarom wordt de subsidiëring van de Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg vanaf 1 januari 2024 geschrapt uit de Subsidieregeling publieke gezondheid en opgenomen in een zelfstandige ministeriële regeling. Deze nieuwe zelfstandige ministeriële regeling bevat een bepaling op grond waarvan paragraaf 6 van de Subsidieregeling komt te vervallen per 1 januari 2024. Dit hoeft dus niet te worden opgenomen in de onderhavige wijzigingsregeling.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Met dit onderdeel wordt de begripsomschrijving van ‘instellingssubsidie’ verduidelijkt, namelijk dat het gaat om een gedeelte van de kosten.

B t/m E

Deze onderdelen betreffen een wijziging van de subsidies voor de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker (Hoofdstuk II, paragrafen 2, 3 en 4). In deze paragrafen zijn de bedragen en jaartallen geactualiseerd. Tevens komen het vierde en vijfde lid van artikel 57 te vervallen omdat deze niet meer actueel zijn. Deze leden zien op de subsidieverlening voor het jaar 2021. De subsidie voor dat jaar is inmiddels verleend en vastgesteld.

F en G

Deze onderdelen betreft een wijziging van de subsidie voor het nationaal programma grieppreventie (Hoofdstuk II, paragraaf 5). Het gaat om een actualisering van bedragen en jaartallen. Tevens zijn er wijzigingen ten aanzien van de doelgroep. Er wordt verduidelijkt dat met personen met morbide obesitas bedoelt wordt personen met een body mass index van 40 of hoger. De doelgroep zwangeren vanaf 22 weken zwangerschap, met betrekking tot het boekjaar 2021 en het boekjaar 2022 komt met deze wijziging te vervallen. Tot slot is geconstateerd dat bij onderdeel 8° de doelgroep personen van 60 jaar of ouder onbedoeld was komen te vervallen. Deze doelgroep is weer ingevoegd, met dien verstande dat dit inclusief personen is die voor 1 mei van het jaar volgend op het jaar waarvoor subsidie wordt verstrekt 60 jaar worden.

H en I

Deze onderdelen betreffen een wijziging van de subsidie voor de vaccinatie tegen pneumokokken (Hoofdstuk II, paragraaf 5a). Het gaat om de actualisering van jaartallen en de doelgroep wordt aangepast van personen van 69 tot en met 73 jaar naar personen van 63 tot en met 66 jaar. De doelgroep wordt jaarlijks door het RIVM bepaalt op basis van vaccinbeschikbaarheid en opkomst.

J

Deze onderdelen betreffen het laten vervallen van paragraaf 5b. Vaccinatie tegen het coronavirus op grond waarvan subsidie voor de vaccinatie tegen het coronavirus werd verstrekt aan de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie. Deze activiteiten zullen vanaf 2024 niet meer plaatsvinden.

Artikel II

In afwijking van de systematiek van de vaste verandermomenten bij regelgeving treedt deze regeling in werking op de dag na datum van publicatie in de Staatscourant. Dit heeft te maken met het feit dat de actuele bedragen pas laat in de zomermaanden bekend worden en het tegelijk mogelijk moet zijn voor de aanvragers bekend te zijn met de actualisaties en tijdig een aanvraag in te dienen.

De regeling werkt ten aanzien van de onderdelen B, D en E terug tot 1 oktober 2022. Deze datum was de deadline voor het indienen van de aanvraag voor de instellingssubsidie voor het jaar 2023 voor de paragrafen 2, 3 en 4 van Hoofdstuk II van de Subsidieregeling betreffende de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker.

De regeling werkt ten aanzien van onderdeel F, onder 1 en 2, terug tot 1 januari 2023. Dit is de datum waarop de vorige wijzigingsregeling in werking is getreden. Onderdeel F zorgt onder 1 voor een correctie en onder 2 voor een aanvulling van de voorgaande wijziging.

De regeling werkt ten aanzien van de onderdelen G en I terug tot 1 februari 2022. Deze datum was de deadline voor het indienen van de aanvraag voor de instellingssubsidie voor het gebroken boekjaar 1 mei 2022 – 30 april 2023 voor de paragrafen 5 en 5a van de Subsidieregeling betreffende de vaccinaties tegen de griep en pneumokokkenziekte.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven