Kennisgeving gewijzigde startvergunning Californie V, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft op 21 september 2023 de startvergunning Californie V gewijzigd.

Aanpassingen aan startvergunning

Op grond van artikel 167i, derde lid, van de Mbw is de van rechtswege de winningsvergunning Californie V (kenmerk: Stcrt. 2017, nr. 39833) van 6juli2017 overgegaan in een gelijknamige startvergunning aardwarmte.

Een startvergunning geeft de houder ervan het recht om aardwarmte op te sporen en te winnen. De toets of winning op veilige, verantwoorde en doelmatige wijze kan plaatsvinden, vond onder het recht dat tot 1 juli 2023 gold, plaats in het kader van de instemming met het winningsplan. Voor de op grond van artikel 167i, eerste lid, van de Mbw van rechtswege verkregen startvergunning, is die toets nog niet afgerond en was op 1 juli 2023 nog geen instemming met een winningsplan verleend.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (hierna: de Staatssecretaris) acht het daarom nodig om aan een van rechtswege verkregen startvergunning waarvoor op 1 juli 2023 geen instemming met een winningsplan is verleend een beperking en voorschrift te verbinden waardoor de vergunninghouder op grond van deze startvergunning geen aardwarmte mag winnen voordat de Staatssecretaris heeft geoordeeld dat de door vergunninghouder beoogde wijze van winning en bijbehorende effecten en risico’s veilig, verantwoord en doelmatig is.

De Staatssecretaris besluit om de van rechtswege door Nappa B.V. verkregen startvergunning Californie V ambtshalve te wijzigen en daaraan een beperking en een voorschrift te verbinden waarbij er geen feitelijke werkzaamheden mogen worden uitgevoerd voor de winning van aardwarmte.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de gewijzigde startvergunning vanaf vrijdag 22 september 2023 inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/nu-ter-inzage. Het is ook mogelijk om een papieren versie van het instemmingsbesluit te lezen. U kunt hiervoor contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De contactgegevens vindt u onderaan deze kennisgeving.

Wat zijn de vervolgstappen?

Tot en met donderdag 2 november 2023 kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen de gewijzigde vergunning. In het bezwaarschrift moet duidelijk aangegeven zijn op welke vergunning en welke onderdelen van de vergunning u reageert en onderbouw uw bezwaarschrift met argumenten.

Uw brief kan alleen als bezwaarschrift in behandeling worden genomen als deze voorzien is van een datum en u ondertekent met uw naam en adres. U kunt uw bezwaarschrift schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Directie Wetgeving en Juridische Zaken

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl, www.mijnbouwvergunningen.nl en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en aardwarmte in uw regio.

Voor nadere informatie over de aardwarmtevergunningen in uw regio, de gewijzigde startvergunning, en de procedure kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (telefoon: 070 378 68 14; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl).

Naar boven