Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 20 september 2023, nummer 4901624, houdende wijziging van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, derde lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 9, zevende lid, komt te luiden:

  • 7. Het eerste lid, onderdeel b, is niet van toepassing op de asielzoeker:

    • a. die is overgeplaatst naar de handhavings- en toezichtlocatie;

    • b. die afkomstig is uit een veilig land van herkomst, uitgezonderd alleenstaande minderjarige vreemdelingen;

    • c. op wie de Dublinverordening als bedoeld in artikel 1 van de Vreemdelingenwet 2000 van toepassing is, uitgezonderd alleenstaande minderjarige vreemdelingen;

    • d. die reeds bescherming geniet in een andere lidstaat van de Europese Unie en van wie de eerste of opvolgende asielaanvraag niet-ontvankelijk is verklaard op grond van artikel 30a, eerste lid, onder a of d, van de Vreemdelingenwet 2000, of kennelijk ongegrond is verklaard op grond van artikel 30b, eerste lid, onder b, van de Vreemdelingenwet 2000, ongeacht de procedure waarin daartoe is besloten, uitgezonderd alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

B

Artikel 14 van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel a, wordt ‘€ 46,97’ vervangen door ‘€ 56,00’ en wordt ‘€ 38,92’ vervangen door ‘€ 46,34’.

2. In het tweede lid, onderdeel b, wordt ‘€ 37,59’ vervangen door ‘€ 44,80’ en wordt ‘€ 31,15’ vervangen door ‘€ 37,10’.

3. In het tweede lid, onderdeel c, wordt ‘€ 32,90’ vervangen door ‘€ 39,20’ en wordt ‘€ 27,23’ vervangen door ‘€ 32,41’.

4. In het derde lid, onderdeel a, wordt ‘€ 31,92’ vervangen door ‘€ 37,80’ en wordt ‘€ 27,02’ vervangen door ‘€ 32,06’.

5. In het derde lid, onderdeel b, wordt ‘€ 25,55’ vervangen door ‘€ 30,24’ en wordt ‘€ 21,63’ vervangen door ‘€ 25,62’.

6. In het derde lid, onderdeel c, wordt ‘€ 22,33’ vervangen door ‘€ 26,46’ en wordt ‘€ 18,90’ vervangen door ‘€ 22,47’.

7. In het vierde lid wordt € 12,95 vervangen door € 14,02.

C

Artikel 19, derde lid, komt te luiden:

In afwijking van het eerste lid, onder e, dient de asielzoeker te voldoen aan de COA inhuisregistratie door zich dagelijks te melden bij het COA indien de asielzoeker:

  • a. is overgeplaatst naar de handhavings- en toezichtlocatie;

  • b. afkomstig is uit een veilig land van herkomst en 16 jaar of ouder is, uitgezonderd alleenstaande minderjarige vreemdelingen;

  • c. onder de werking van de Dublinverordening als bedoeld in artikel 1 van de Vreemdelingenwet valt, uitgezonderd alleenstaande minderjarige vreemdelingen:

  • d. reeds bescherming geniet in een andere lidstaat van de Europese Unie en van wie de eerste of opvolgende asielaanvraag vermoedelijk niet-ontvankelijk zal worden dan wel is verklaard op grond van artikel 30a, eerste lid, onder a of d, van de Vreemdelingenwet 2000, of vermoedelijk kennelijk ongegrond zal worden dan wel is verklaard op grond van artikel 30b, eerste lid, onder b, van de Vreemdelingenwet 2000, ongeacht de procedure waarin daartoe zal of is besloten, uitgezonderd alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, onderdeel B, werkt terug tot en met 1 juli 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 september 2023

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

TOELICHTING

ALGEMEEN

Onderhavige wijzigingen van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 (hierna: Rva 2005) strekken ertoe de Rva 2005 te wijzigen in artikel 9 en artikel 19 voor wat betreft de opvangmodaliteiten van vreemdelingen die vallen onder de reikwijdte van de Dublinverordening. Daarnaast worden de normbedragen in artikel 14 geïndexeerd.

ARTIKELSGEWIJS

ARTIKEL I

Onderdelen A en C (artikelen 9 en 19)

Gezien de samenhang, worden de wijzigingen beschreven onder onderdelen A en C tezamen toegelicht. De wijziging strekt ertoe de vreemdelingen die vallen onder de reikwijdte van de Dublinverordening, op eenzelfde wijze aanspraak te laten maken op opvangvoorzieningen uit hoofde van deze regeling als de vreemdelingen die afkomstig zijn uit veilige landen dan wel reeds bescherming genieten in een andere lidstaat van de Europese Unie. De gelijkschakeling voor wat betreft de opvangmodaliteiten van vreemdelingen die onder de Dublinverordening vallen met andere groepen genoemd in artikel 9, zevende lid, en artikel 19, derde lid van deze regeling, en in het bijzonder vreemdelingen afkomstig uit veilige landen van herkomst is wenselijk, omdat ook voor vreemdelingen die vallen onder de Dublinverordening geldt dat zij in afwachting zijn van een procedure die in de meeste gevallen niet leidt tot een asielvergunning in Nederland. Gezien die overeenkomst, is van belang ook aan de vreemdelingen die onder de Dublinverordening vallen sobere opvang aan te kunnen bieden.

Immers, reeds in 2020 is COA overgegaan tot het realiseren van sobere opvang voor asielzoekers uit veilige landen van herkomst en asielzoekers die reeds bescherming genieten in een andere EU-lidstaat. In een versoberd regime zijn de verstrekkingen in natura en is er een dagelijkse inhuisregistratie vanuit COA gecombineerd met een wekelijkse meldplicht door AVIM.

De sobere opvang heeft als doel Nederland minder aantrekkelijk te maken voor personen met een kansarme asielaanvraag en strekt er tevens toe de overbelasting van de asielketen tegen te gaan. Ook is een link te leggen met de aanpak van overlast gevende en criminele asielzoekers. Door deze groep centraal op te vangen en een dagelijkse inhuisregistratie op te leggen, worden deze vreemdelingen beter en op een effectieve wijze beschikbaar gehouden voor een snelle afhandeling van de asiel- en de eventueel opvolgende, vertrekprocedure. Middels de aanpassing in het derde lid van artikel 19 van de regeling wordt bewerkstelligd dat dit ook gaat gelden voor vreemdelingen op wie de Dublinverordening als bedoeld in artikel 1 van de Vreemdelingenwet 2000 van toepassing is, uitgezonderd alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Asielzoekers in deze doelgroep in een extra kwetsbare positie worden op reguliere locaties opgevangen, maar vallen wel onder hetzelfde versoberde verstrekkingenniveau. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om gezinnen met minderjarige kinderen tot 16 jaar, alleenstaande vrouwen en LHBTI+. Tot slot zijn alleenstaande minderjarige vreemdelingen eveneens uitgezonderd van het sobere regime.

Deze wijziging maakt het mogelijk ook voor personen die onder de Dublinverordening vallen een vergelijkbare wijze van opvang te hanteren. Uiteraard kan het sobere regime alleen worden toegepast op locaties die zich daarvoor lenen, waar alleen personen verblijven die allen onder de regels voor een soberder opvang vallen. Waar het op een locatie niet haalbaar is om onderscheid te maken tussen de groepen die onder het soberder voorzieningenniveau vallen en de personen die daar niet onder vallen, kan met het oog op de beheersbaarheid op de locatie ervoor worden gekozen om het reguliere voorzieningenniveau op alle bewoners toe te passen, totdat capaciteit beschikbaar is om de personen te plaatsen op een locatie waar een passend sober voorzieningenniveau wordt geboden.

Onderdeel B (artikel 14)

Deze wijziging strekt ertoe de geldbedragen voor de berekening van de wekelijkse toelage voor voedsel en leefgeld met ingang van 1 juli 2023 aan te passen als gevolg van indexatie. Overigens waren de geldbedragen van de toelage voor voedsel ook met ingang van 1 januari 2023 al verhoogd wegens indexatie, zonder dat artikel 14 van de Rva 2005 daaraan is aangepast. Omdat deze bedragen sinds 1 juli 2023 niet meer van toepassing zijn, zijn ze ter informatie in onderstaande tabel opgenomen.

Eetgeld per 1 januari 2023

één- of tweepersoonshuishouden

driepersoonshuishouden

huishouden van vier of meer personen

Voor de bewoners die volledig zelf het eigen eten verzorgen

Volwassene en amv: € 52,29

Kind tot 18 jaar: € 43,12

Volwassene: € 41,86

Kind tot 18 jaar: € 34,51

Volwassene: € 36,61

Kind tot 18 jaar: € 30,17

Voor de bewoners die het ontbijt en de lunch wel, en de hoofdmaaltijd niet zelf verzorgen

Volwassene en amv: € 35,28

Kind tot 18 jaar: € 29,96

Volwassene: € 28,21

Kind tot 18 jaar: € 23,94

Volwassene: € 24,71

Kind tot 18 jaar: € 21,00

ARTIKEL II

De invoeringstermijn van deze regeling bedraagt minder dan twee maanden en ook de inwerkingtreding wijkt af van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Deze uitzonderingen zijn toegestaan omdat het spoedregelgeving betreft (Aanwijzing 4.17, vijfde lid, onder b, van de Aanwijzingen voor de regelgeving). Aangezien de als gevolg van indexatie verhoogde bedragen met ingang van 1 juli 2023 worden uitgekeerd, heeft deze wijziging terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2023.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven