Kennisgeving van het voornemen om een Nationaal Programma radioactief Afval (NPRA) op te stellen met een daarbij behorend plan-milieueffectrapport, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van dinsdag 3 oktober tot en met maandag 13 november 2023 kan iedereen een zienswijze indienen op de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (en daarmee op het voornemen) voor het plan-milieueffectrapport ter voorbereiding op het Nationaal Programma radioactief Afval. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

WAAR GAAT HET PROGRAMMA OVER?

Elke tien jaar moeten alle EU-lidstaten een nationaal programma maken voor de opslag en het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen. Dit nationaal programma beschrijft hoe een lidstaat nu en in de toekomst hiermee omgaat. Veiligheid is hierbij een van de belangrijkste uitgangspunten om zo mens en milieu te beschermen tegen de eventuele risico's van radioactief afval. Nederland moet uiterlijk in augustus 2025 een nieuw nationaal programma hebben. Het opstellen van het nationaal programma volgt uit de verplichting vanuit de Europese Unie en staat daardoor los van de ontwikkelingen rondom de eventuele nieuwbouw van twee centrales en de bedrijfsduurverlenging van kerncentrale Borssele die volgen uit het coalitieakkoord.

Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept NRD) en milieueffectrapport

Om de gevolgen van het Nationaal Programma voor radioactief Afval voor het milieu in beeld te brengen worden de effecten daarvan op het milieu onderzocht in een plan-milieueffectrapport (plan-MER). De eerste stap naar dit plan-MER is een concept NRD. De concept NRD beschrijft wat er in het plan-milieueffectrapport onderzocht gaat worden en tot in welk detail.U kunt van 3 oktober tot en met 13 november 2023 reageren op de concept NRD.

HOE KUNT U MEEDENKEN?

Het nationaal programma heeft ook een participatie- en communicatieplan. Dit plan legt uit hoe u informatie over deze procedure krijgt en hoe u kunt reageren. U kunt tegelijkertijd reageren op de concept NRD en het participatie- en communicatieplan.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Deze informatie en de bijbehorende documenten staan vanaf 3 oktober 2023 op Platform Participatie. Het gaat dan om de concept NRD en het participatie- en communicatieplan.

Op papier kunt u de documenten van dinsdag 3 oktober tot en met maandag 13 november 2023 tijdens kantooruren bekijken bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag, telefoon (070) 456 96 07 (uitsluitend op afspraak).

WILT U DEELNEMEN AAN EEN ONLINE INFORMATIEBIJEENKOMST?

U bent van harte welkom op onze online informatiebijeenkomst.

Datum: 13 oktober, meer informatie over de informatiebijeenkomst kunt u vinden op Platform Participatie en Over Kernenergie.

Tijdens de bijeenkomst wordt u geïnformeerd over het nationaal programma, de concept NRD en het participatie- en communicatieplan. U kunt hierover ook vragen stellen.

HOE KUNT U EEN ZIENSWIJZE INDIENEN?

U kunt een zienswijze indienen over de concept NRD en over het participatie- en communicatieplan. Dit kan van dinsdag 3 oktober tot en met maandag 13 november 2023 op drie manieren:

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via ons formulier

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer (070) 456 96 07.

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Directie Participatie

o.v.v. Nationaal Programma radioactief Afval

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

We zien in uw zienswijze graag uw gedachten over de volgende vragen:

  • Zijn er milieuonderwerpen die u nog mist?

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het Nationaal Programma radioactief Afval?

  • Wat vindt u van het participatie- en communicatieproces?

WAT GEBEURT ER MET UW ZIENSWIJZE EN WAT IS HET VERVOLG?

Na sluiting van de zienswijzentermijn analyseert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat alle binnengekomen zienswijzen zorgvuldig. De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt ook om advies gevraagd over de concept NRD. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat betrekt de zienswijzen en het advies van de Commissie bij het vaststellen van de NRD. In een reactienota gaat de Staatssecretaris bovendien in op alle zienswijzen. Uw reactie op het participatie- en communicatieplan wordt gebruikt om het participatieproces verder vorm te geven. De reactienota wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 gepubliceerd. Indieners worden over de reactienota geïnformeerd.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Sommige mensen vinden dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kan men u helpen bij vragen over websites van de overheid. Bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit programma of het digitaal indienen van een reactie.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het programma en de participatiemogelijkheden op Platform Participatie.

Meer informatie over de verschillende kernenergieprojecten vindt u op Over Kernenergie.

VRAGEN?

Vragen over het programma? Mail naar Postbusnvs@minienw.nl

Vragen over de procedure? Bel naar (070) 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op de hoogte blijven van het programma? Bekijk voor meer informatie Over Kernenergie.

Naar boven