Bekendmaking Tracébesluit Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren – Boxtel (wijziging 2023), Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Tracébesluit Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren – Boxtel (wijziging 2023) vastgesteld. Dit tracébesluit wijzigt het vastgestelde Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel uit 2020 en het gewijzigde Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel uit 2022 ten aanzien van de Elektrotechnische systemen (ETS) in Vught.

Het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Het doel van het PHS is om op de drukste trajecten van het landelijk spoornetwerk te komen tot hoogfrequent spoorvervoer en een toekomstvaste routering van het goederenvervoer. Het huidige onderstation in Vught wordt geamoveerd om ruimte te creëren voor de aanleg van een verdiepte ligging van het spoor in Vught als onderdeel van PHS. In de wijziging van het Tracébesluit Meteren – Boxtel 2020 is daarom in een nieuw onderstation voorzien in de openbare ruimte tussen de N65 en het Rembrandterf. Een onderstation is een gebouw waarin elektriciteit van het landelijke hoogspanningsnet wordt omgevormd – getransformeerd – naar een spanning die geschikt is voor treinen. Een onderstation is onderdeel van de elektrotechnische systemen (ETS) van het spoor.

De aanleiding voor de wijziging betreft de verdere uitwerking van het definitieve ontwerp voor het ETS-gebouw (onderstation) ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning bouwen waarbij voor de uitwerking de omgeving is geconsulteerd. Het betreft een wijziging van het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel 2020 waarmee voor het nieuwe onderstation ter hoogte van het Rembrandterf in Vught de bouwhoogte wordt verlaagd, het bebouwingsvlak en de bouwoppervlakte worden verkleind, het onderstation nader landschappelijk wordt ingepast en er een maximaal geluidsniveau is bepaald.

Alle documenten zijn digitaal te vinden op: www.platformparticipatie.nl/meterenboxtel. Het gaat dan om dit besluit, de bijlagen en het onderzoeksrapport.

BESLUIT

I. Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023)

Gelet op artikel 14, eerste lid, van de Tracéwet, stel ik het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023) – ten aanzien van Elektrotechnische systemen (ETS) in Vught vast, hierna genoemd: Tracébesluit (wijziging 2023).

Het betreft hier een wijziging van ondergeschikte aard van het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel, vastgesteld 14 mei 2020 en het gewijzigde Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel vastgesteld op 7 januari 2022 (hierna samen genoemd Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel) ten aanzien van de Elektrotechnische systemen in Vught. Voor de leesbaarheid zijn de wijzigingen ten opzichte van het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel cursief weergegeven.

Het Tracébesluit (wijziging 2023) bestaat uit deze besluittekst (deel I) met 1 detailkaart (deel II). Bij het Tracébesluit hoort een toelichting (deel III). De toelichting met bijlagen maakt geen deel uit van het Tracébesluit.

Artikel 1 Wijziging Tracébesluit

De artikelen 2, 3, 4, 5 en 6 bevatten de wijzigingen van het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel.

Artikel 2 Wijziging detailkaart

Detailkaart genummerd 9b bevat de wijziging met betrekking tot detailkaart 9 van het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel.

Artikel 3 Elektrotechnische systemen (ETS) Bebouwingsvlak & Bouwwerken

Artikel 4 ‘Spoorwegwerken, stationsvoorzieningen, bouwwerken en wegen’, zesde lid van het Tracébesluit 2020:

De maximale oppervlakte voor nieuwe bouwwerken ten behoeve van ETS, die worden gerealiseerd binnen het op de detailkaart aangegeven ‘Bebouwingsvlak ETS’ bedraagt 200 m2.

wordt vervangen door:

De maximale oppervlakte voor nieuwe bouwwerken ten behoeve van ETS, die worden gerealiseerd binnen het op de detailkaart aangegeven ‘Bebouwingsvlak ETS’ bedraagt 160 m2.

Artikel 4 Elektrotechnische systemen (ETS) hoogtebepaling

Artikel 5 ‘Hoogten van sporen en bouwwerken’, vijfde lid van het Tracébesluit 2020:

De hoogte van bouwwerken ten behoeve van ETS, waarvan het ruimtebeslag op de detailkaart met ‘Bebouwingsvlak ETS’ is aangeduid, bedraagt vanaf de voet gemeten maximaal 10 meter, exclusief constructies zoals antennes en luchtkokers.

wordt vervangen door:

De hoogte van bouwwerken ten behoeve van ETS, waarvan het ruimtebeslag op de detailkaart met ‘Bebouwingsvlak ETS’ is aangeduid, bedraagt vanaf de voet gemeten maximaal 6 meter, exclusief constructies zoals antennes en luchtkokers.

Artikel 5 Elektrotechnische systemen (ETS) Landschappelijke inpassing

Aan tabel 21 Landschappelijke en stedenbouwkundige maatregelen behorende bij het eerste lid van artikel 17 wordt de volgende rij toegevoegd:

Locatie

Zijde van het spoor

Maatregel

Vught

Tussen N65 en Rembrandterf

Oost

Binnen het maatregelvlak ‘Bebouwingsvlak ETS’ wordt het af te sluiten deel omheind met een hekwerk dat wordt voorzien van een groene wand bestaande uit wintergroene beplanting.

Artikel 6 Elektrotechnische systemen (ETS) Geluidbeperkende maatregelen

Aan artikel 12 ‘Geluidbeperkende maatregelen’ van het Tracébesluit 2020 wordt een vierde lid toegevoegd:

Voor het bouwwerk ten behoeve van ETS waarvan het ruimtebeslag op de detailkaart met ‘Bebouwingsvlak ETS’ is aangeduid, wordt vanwege de aanwezige installaties en toestellen een langtijdgemiddeld beoordelingsniveau (LAr,LT) gehanteerd van 45, 40 en 35 dB(A) in de respectievelijke dag-, avond- en nachtperiode ter plaatse van geluidsgevoelige objecten.

Artikel 7 Schaderegelingen nadeelcompensatie

Artikel 19 van het Tracébesluit 2020 is van overeenkomstige toepassing op het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023).

Artikel 8 Toepasselijkheid Tracébesluiten PHS Meteren – Boxtel

Het bepaalde in het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel uit 2020 en deels gewijzigd in Tracébesluit 2021 blijft voor het overige onverminderd van kracht.

Artikel 9 Toepasselijkheid Crisis- en herstelwet

Op dit Tracébesluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Artikel 10 Slotbepaling

Dit Tracébesluit wordt aangehaald als: Tracébesluit (wijziging 2023) – ten aanzien van Elektrotechnische systemen (ETS) in Vught.

Den Haag, 15 september 2023

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

II. KAARTEN

Hieronder is 1 detailkaart genummerd 9b opgenomen. De pdf-versie (groot formaat) is raadpleegbaar via www.platformparticipatie.nl/meterenboxtel.

BEROEPSMOGELIJKHEID

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 21 december 2022 (ECLI:NL:RVS:2022:3917) voor een aantal partijen een einduitspraak gedaan en voor één overgebleven partij (zie rechtsoverweging 151) een tussenuitspraak gedaan.

Daarbij heeft de Staatssecretaris de opdracht gekregen gebreken te herstellen ten aanzien van het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (2020) en het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (2021), hierna Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel. In de uitspraak heeft de Raad van State aangegeven dat afdeling 3.4 van de Awb bij de voorbereiding van een gewijzigd of nieuw besluit niet opnieuw behoeft te worden toegepast.

Het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023) – ten aanzien van Elektrotechnische systemen (ETS) in Vught bevat voorts een wijziging van het Tracébesluit PHS Meteren-Boxtel 2020 van ondergeschikte aard, reden waarom overeenkomstig artikel 14 van de Tracéwet eveneens geen noodzaak is om een ontwerp-Tracébesluit ter inzage te leggen.

De wijzigingen leveren een beperking op ten opzichte van de mogelijkheden die het onderstation bood in het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel.

Belanghebbenden die menen door de aanpassingen van onderhavig gewijzigd tracébesluit benadeeld te zijn, hebben de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen dit Tracébesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vanaf 27 september 2023. De beroepstermijn eindigt op dinsdag 7 november 2023.

Het beroep van de partij die genoemd wordt in rechtsoverweging 151 van de tussenuitspraak ECLI:NL:RVS:2022:3917, wordt ingevolge artikel 6:19, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht geacht mede te zijn gericht tegen het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023), tenzij dit daaraan geheel tegemoetkomt. Deze appellanten hoeven dus niet opnieuw beroep in te stellen indien zij bezwaren hebben tegen het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023).

Het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023) is tevens toegezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Een beroepschrift moet worden ingediend bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Voor personen is het ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen. Dit kan via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/). Digitaal beroep instellen is alleen mogelijk voor personen met een DigiD.

Het beroep dient ten minste de volgende onderdelen te bevatten:

  • 1. De naam en het adres van de indiener

  • 2. De dagtekening

  • 3. De vermelding dat het gaat om het Tracébesluit Meteren – Boxtel (wijziging 2023) van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

  • 4. De reden (gronden) waarom u beroep instelt

  • 5. Uw handtekening. U moet het beroepschrift ondertekenen

  • 6. Zo mogelijk dient tevens een kopie te worden toegevoegd aan het besluit waarop het geschil betrekking heeft

Het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023) – ten aanzien van Elektrotechnische systemen (ETS) in Vught ligt gedurende de beroepstermijn van 6 weken ter inzage. De locatie van de terinzagelegging en de beroepstermijn worden bekendgemaakt via advertenties in de digitale Staatscourant, het digitale gemeenteblad en een lokaal blad in Vught.

U kunt het tracébesluit ook inzien op www.platformparticipatie.nl/meterenboxtel.

CRISIS- EN HERSTELWET

Op dit besluit is Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift de beroepsgronden gericht tegen het besluit moet opnemen. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard indien de beroepsgronden niet binnen de beroepstermijn van zes weken zijn ingediend. Na afloop van de beroepstermijn kunnen beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

VOORLOPIGE VOORZIENING

Indien een beroepschrift is ingediend, is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het verzoek dient ten minste het volgende te bevatten:

  • 1. De naam en het adres van de indiener

  • 2. de dagtekening

  • 3. de vermelding om welk besluit het gaat

  • 4. de redenen (gronden) van het beroep

  • 5. uw handtekening (het verzoek moet ondertekend zijn)

  • 6. zo mogelijk dient tevens een kopie te worden bijgevoegd van het besluit waarvoor een voorlopige voorziening wordt gevraagd

  • 7. een kopie van het beroepschrift

Voor de behandeling bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van het beroep en van het verzoek om een voorlopige voorziening is griffiegeld verschuldigd. Indien het beroep- of verzoekschrift in een vreemde taal is gesteld, en een vertaling voor een goede behandeling noodzakelijk is, dient de indiener van het beroep- of verzoekschrift zorg te dragen voor een vertaling.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Alle documenten zijn digitaal te vinden op www.platformparticipatie.nl/meterenboxtel. Het gaat dan om dit besluit, de bijlagen en het onderzoeksrapport.

Op papier kunt u de documenten van 27 september tot en met 7 november 2023 bekijken bij:

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag, 070 – 456 96 07

  • Gemeente Vught, Secretaris van Rooijstraat 1, Vught, 073 – 658 06 80

Neem vooraf telefonisch contact op met de locatie in verband met de openingstijden.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie kunt u vinden op www.platformparticipatie.nl/meterenboxtel en op https://www.prorail.nl/programmas/programma-hoogfrequent-spoorvervoer/phs-meteren-boxtel.

Vragen over het Tracébesluit PHS Meteren – Boxtel (wijziging 2023)? Bel naar ProRail Publieksvoorlichting: 0800 – 776 72 45.

Naar boven