Kennisgeving vaststellingsbesluit gaswinning Groningenveld 2023-2024, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van dinsdag 26 september 2023 tot en met dinsdag 7 november 2023 ligt het vaststellingsbesluit gaswinning Groningenveld 2023-2024 ter inzage. Het vaststellingsbesluit legt de inzet van het Groningenveld vast zoals NAM die moet uitvoeren. Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen dit vaststellingsbesluit.

Waarom dit vaststellingsbesluit?

In Groningen vinden door de jarenlange gaswinning aardbevingen plaats. Het kabinet heeft in 2018 besloten om de gaswinning zo snel als mogelijk te beëindigen. De wijze waarop het Groningenveld jaarlijks ingezet, wordt jaarlijks middels een vaststellingsbesluit bepaald.Op 30 juni jl. is het ontwerpvaststellingsbesluit voor gasjaar 2023-2024 ter inzage gelegd. Op het ontwerpvaststellingsbesluit zijn zienswijzen binnengekomen. Deze heb ik betrokken bij de totstandkoming van het definitieve vaststellingsbesluit. In een wetsvoorstel, dat tegelijk met de publicatie van dit vaststellingsbesluit wordt ingediend, heeft het kabinet opgenomen dat het Groningenveld per 1 oktober 2024 definitief wordt gesloten.

Wat gebeurt er?

In september 2023 neemt het kabinet een besluit over de gaswinning uit het Groningenveld voor het gasjaar 2023-2024. Het gasjaar loopt van 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024. In dit besluit stelt de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de operationele strategie vast.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op grond van artikel 52d, zevende lid, van de Mijnbouwwet en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht doorloopt de Staatssecretaris van EZK voor dit besluit de uniforme openbare voorbereidingsprocedure.

Waar kunt u de documenten inzien?

U kunt het besluit en andere onderliggende documenten van dinsdag 26 september 2023 tot en met dinsdag 7 november 2023 digitaal inzien op https://www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/gaswinning-groningen.

Hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. U kunt er binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld om de documenten die bij dit project horen op de computer te bekijken. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

Bent u het niet eens met het besluit?

U kunt de Raad van State van woensdag 27 september 2023 tot en met dinsdag 7 november 2023 laten weten dat u het niet eens bent met het besluit. Dit heet in beroep gaan. U kunt in beroep gaan als het besluit tegen uw belangen ingaat of als u heeft gereageerd op het ontwerp van het besluit. Actuele informatie over in beroep gaan vindt u op: www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak.

U kunt op twee manieren in beroep gaan:

Post: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

Digitaal: via de website: https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

We stellen het op prijs als u een kopie van het beroepschrift stuurt aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Het beroepsschrift moet tenminste de volgende onderdelen bevatten.

Omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat.

Naam en adres van indiener.

Handtekening en datum van ondertekening.

De redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Gaswinning Groningen en alle bijbehorende documenten vindt u op https://www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/gaswinning-groningen. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven