Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 12 september 2023, nr. 4754121, houdende wijziging van de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus in verband met wijziging van de veiligheidsvoorschriften voor het transport van goederen en producten als bedoeld in de Wet experiment gesloten coffeeshopketen

Gelet op artikel 6, eerste lid, aanhef en onderdeel a, van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus wordt als volgt gewijzigd:

Bijlage 5, behorend bij artikel 23, eerste lid, komt te luiden als aangegeven in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage wordt gelegd bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

’s-Gravenhage, 12 september 2023

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Gelet op artikel 6, eerste lid onder a, wordt Bijlage 5 van de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus gewijzigd in verband met het stellen van specifieke veiligheidseisen aan beveiligd transport van goederen en producten (van beperkte waarde) in het kader van het experiment gesloten coffeeshopketen. Hiervoor worden twee categorieën toegevoegd; kolom F1 (ongepantserd transport) en F2 (gepantserd transport). Voor de bepaling of de goederen en producten van beperkte waarde zijn, wordt aangesloten bij de wijze waarop dat geschiedt bij categorie E1 en E2. Indien het transport van goederen en producten in het kader van het experiment gesloten coffeeshopketen van hoge waarde betreft, gelden de veiligheidseisen voor categorie A of B. Die eisen volstaan voor dergelijk transport, zodat met deze wijziging geen aanleiding wordt gezien voor dergelijk transport specifieke veiligheidseisen vast te stellen.

In artikel 24, tweede en derde lid, van het Besluit experiment gesloten coffeeshopketen is opgenomen dat de aangewezen telers verantwoordelijk zijn voor het vervoer van de hennep en hasjiesj naar de coffeeshops en dat dit vervoer dient plaats te vinden door een particulier geld- en waardetransportbedrijf. Dit waardetransportbedrijf moet beschikken over een vergunning als bedoeld in artikel 3, aanhef en onderdeel c, van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (hierna: de Wpbr).

Ten aanzien van het transport van goederen en producten als bedoeld in de Wet experiment gesloten coffeeshopketen, worden voor de duur van het experiment specifieke eisen gesteld aan dit transport. Gelet op de waarde van deze producten en criminogene sector waar het experiment zich in afspeelt, worden deze extra eisen aanbevolen door onder meer de politie. Dit is enerzijds ter bescherming van de producten vanwege de waarde, maar anderzijds ter bescherming van betrokkenen en de gesloten keten. Het gaat dus niet alleen om de geldelijke waarde van het product.

Het uitgangspunt van de extra categorieën is met beperkte, pragmatische en uitvoerbare eisen (on)gepantserd transport mogelijk te maken. De extra eisen zijn tot stand komen na input van en besprekingen met de Nederlandse Veiligheidsbranche (NVB), Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBeNL), Justis, politie en verschillende vervoersbedrijven en telers van het wietexperiment. Mede naar aanleiding hiervan worden met deze wijziging een aantal veiligheidseisen toegevoegd aan bijlage 5 van de regeling, die specifiek zien op het transport van goederen of producten als bedoeld in de Wet experiment gesloten coffeeshopketen.

De toegevoegde veiligheidseisen zien op maatregelen ter bescherming van het personeel en eisen aan het voertuig. De eisen sluiten voor zover als mogelijk aan bij de huidige praktijk en bestaande eisen voor overig geld- en waardetransport. De extra voorschriften zien specifiek op de inrichting van het voertuig, zoals compartimenten, opbergeenheden, braakwerendheid en cameratoezicht, en de wijze waarop de producten en goederen vervoerd dienen te worden.

Deze wijzigingsregeling zal in werking treden met ingang van 1 oktober 2023, zodat de met deze wijziging vastgestelde eisen voor het transport van producten in het kader van het experiment gesloten coffeeshopketen, gelding zullen hebben zodra het experiment een aanvang neemt.

’s-Gravenhage, 12 september 2023

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven