Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 14 september 2023, nr. 2023-0000035759, tot wijziging van de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed in verband met het opnemen van afwijzingsgronden op grond van de gewijzigde algemene groepsvijstellingsverordening en de de-minimisverordening

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 3, eerste en tweede lid, en 4, eerste en tweede lid, van de Kaderwet overige BZK-subsidies en de artikelen 6, vijfde lid, onderdeel b, en zevende lid, en 8, eerste en tweede lid, 11, artikel 14, artikelen 16, 17, 18, 24, vijfde lid, van het Kaderbesluit BZK-subsidies;

BESLUIT

ARTIKEL I

De Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 komt de definitie van algemene groepsvrijstellingsverordening te luiden:

algemene groepsvrijstellingsverordening:

Verordening (EU) 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 zoals laatst gewijzigd bij Verordening (EU) 2023/1315, waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2023, L 167);

B

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 38a’ vervangen door ‘artikel 38bis’ en vervalt de zinsnede ‘zoals gewijzigd door de Europese Commissie met de nieuwe algemene groepsvrijstelling van 2023’.

2. In het tweede lid vervalt de zinsnede ‘zoals gewijzigd door de Europese Commissie met de nieuwe algemene groepsvrijstelling van 2023’.

C

In de artikelen 11 en 18 vervalt aan het slot van onderdeel j ‘of’ en wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel k door ‘; of’, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • l. de subsidie staatssteun bevat en niet kan worden gerechtvaardigd op grond van de artikelen 38bis of 49 van de algemene groepsvrijstellingsverordening of door de de-minimisverordening.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 18 september 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

TOELICHTING

I. Algemeen deel

1. Inleiding

Deze regeling wijzigt de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (hierna: DUMAVA). De DUMAVA voorziet in een tegemoetkoming aan eigenaren van maatschappelijk vastgoed bij de kosten die zij maken bij het uitvoeren van combinaties van verduurzamingsmaatregelen die bijdragen aan het verbeteren van de energieprestatie van een gebouw en CO2-emmissiereductie tot gevolg hebben.

Op 1 juli is de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (hierna: AGVV) gewijzigd. Deze wijzigingsregeling strekt ertoe de gewijzigde artikelen op te nemen in de DUMAVA. Tevens wordt opgenomen dat een aanvraag om een subsidie moet worden afgewezen als de subsidie kwalificeert als staatssteun en niet kan worden gerechtvaardigd op grond van de artikelen 38bis of 49 van de AGVV of door de de-minimisverordening. Op grond van artikel 38 bis, zesde lid, van de AGVV moet de steun leiden tot een verbetering van de energieprestatie van het gebouw, van ten minste:

  • i) 20% ten opzichte van de situatie vóór de investering in het geval van renovatie van bestaande gebouwen, of

  • ii) 10% ten opzichte van de situatie vóór de investering in het geval van renovatiemaatregelen met betrekking tot de installatie of vervanging van slechts één type onderdeel van een gebouw zoals gedefinieerd in artikel 2, lid 9, van Richtlijn 2010/31/EU en deze gerichte renovatiemaatregelen niet meer dan 30% vertegenwoordigen van het deel van het budget van de regeling dat bestemd is voor energie-efficiëntiemaatregelen, of

  • iii) 10% ten opzichte van de (nationale) drempel die is vastgesteld voor de vereisten van bijna-energieneutrale gebouwen in nationale maatregelen ter omzetting van Richtlijn 2010/31/EU in het geval van nieuwe gebouwen.

Voor de DUMAVA zal als rechtvaardigingsgrond op grond van artikel 38bis in de praktijk waarschijnlijk alleen een beroep kunnen worden gedaan op onderdeel (i).

2. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 18 september 2023. Hiermee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten. Hiertoe is besloten zodat de wijziging in werking treedt op het moment dat de nieuwe aanvraagronde van de DUMAVA van start gaat.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

Naar boven