Besluit van 25 augustus 2023, nr. 2023001913, houdende wijziging van het Instellingsbesluit curriculumcommissie in verband met de gewijzigde planning van de curriculumherziening

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht voor Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van 22 augustus 2023, nr. PO/38992339, directie Primair Onderwijs;

Gelet op artikel 6, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges;

Hebben goed gevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Curriculumcommissie wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, eerste lid, wordt ‘1 september 2023’ vervangen door ‘1 november 2024’.

B

In artikel 7, tweede lid, wordt ‘1 januari 2024’ vervangen door ‘1 januari 2025’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 augustus 2023

Willem-Alexander

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Conform het Instellingsbesluit curriculumcommissie dient de Curriculumcommissie uiterlijk per 1 september 2023 een eindadvies uit te brengen en nog twee adviestaken te vervullen namelijk:

  • 1) Te adviseren over de mate waarin de vernieuwde kerndoelen en eindtermen voldoen aan de doelstellingen van de curriculumherziening met bijzondere aandacht voor het terugdringen van overladenheid en het bevorderen van kansengelijkheid;

  • 2) Te adviseren over de eigen werkwijze en samenstelling bij afronding van haar advieswerkzaamheden, met het oog op een in te richten systematiek van periodieke herijking van het curriculum.

De planning voor de curriculumherziening is echter veranderd sinds de aanstelling van de Curriculumcommissie in 2020, waardoor er in 2023 nog amper nieuwe kerndoelen en examenprogramma’s zijn. Om deze reden wordt de datum om uiterlijk een eindadvies uit te brengen en de datum waarop het Instellingsbesluit vervalt, verlengd. Op deze manier wordt de Curriculumcommissie de mogelijkheid geboden om haar wettelijke adviestaken voldoende uit te kunnen voeren.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven