Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 25 augustus 2023, nr. MBO/40531462, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling WEB 2007 in verband met de vaststelling van het bedrag voor huisvestingskosten voor het voortgezet onderwijs binnen een verticale scholengemeenschap voor het jaar 2023

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs;

Gelet op artikel 4.2.1, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3.1.1, eerste lid, van de Uitvoeringsregeling WEB 2007 wordt ‘€ 610,–’ vervangen door ‘€ 650,–’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemeen

I. Aanleiding

In de Uitvoeringsregeling WEB 2007 wordt het bedrag bekendgemaakt dat ziet op de bijdrage voor huisvestingskosten voor scholen voor voortgezet onderwijs in een scholengemeenschap met een instelling (verticale scholengemeenschap). Voor het kalenderjaar 2023 wordt het vastgestelde bedrag per leerling geactualiseerd naar aanleiding van de kabinetsbijdrage voor loon- en prijsontwikkeling in 2023.

II. Uitvoering en handhaafbaarheid

Deze wijzigingsregeling is voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan de Dienst Uitvoering Onderwijs(DUO). DUO acht de regeling uitvoerbaar. DUO heeft wel aangegeven dat enkele tekstuele wijzigingen in het besluit moeten worden doorgevoerd. De tekstuele wijzigingen zien op een correcte verwerking van de Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs. De opmerkingen – voorgesteld door DUO – zijn in het wijzigingsbesluit verwerkt.

III. Regeldruk

Er zijn geen noemenswaardige regeldrukeffecten. De regeling bevat geen informatieverplichtingen voor bedrijven of burgers en veroorzaakt dus geen administratieve lasten. Evenmin is sprake van inhoudelijke nalevingskosten, behalve het kennisnemen van de nieuwe bedragen.

IV. Vaste verandermomenten

Er wordt in de wijzigingsregeling niet afgeweken van de vaste verandermomenten maar wel van de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Reden hiervoor is dat door DUO de rijksbijdrage in december de definitieve bekostigingsbedragen worden vastgesteld. De herrekening van de rijksbijdrage voor huisvestingskosten is onderdeel van deze bekostigingsronde. De bekostigingsronde voor december wordt in november al doorgerekend. Dat wordt afgeweken van de minimale invoeringstermijn van twee maanden is voor onderwijsinstellingen niet bezwaarlijk. De wijziging is namelijk louter begunstigend. Daarmee zijn onderwijsinstellingen gebaat bij spoedige inwerkingtreding.

Artikelsgewijs

Artikel I

Met deze wijziging van artikel 3.1.1 van de Uitvoeringsregeling WEB 2007 worden de bedragen voor de huisvestingskosten voor een school voor voortgezet onderwijs in een scholengemeenschap met een instelling vastgesteld op € 650,–. Voornoemde bedragen worden conform artikel 4.2.1, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB in deze regeling bepaald.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven