Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 30 augustus 2023, nr. WJZ/34317382, tot wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen vanwege gedeeltelijke intrekking van de ophok- en afschermplicht, een aanpassing van het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen en een aanpassing van de voorwaarden voor vervoer van eenden en kalkoenen naar een slachthuis

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 5.1, eerste en tweede lid, 5.2, eerste en tweede lid, 5.4, eerste en derde lid, aanhef en onderdeel a, en 5.6, eerste en tweede lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘een vogelverblijfplaats’ vervangen door ‘een vogelverblijfplaats die onderdeel is van een inrichting met commercieel gehouden vogels’.

2. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel a wordt ‘het geven van praktijkonderwijs of wetenschappelijk onderzoek op het gebied van volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of milieu, voor zover dat onderzoek niet plaatsvindt in de regio’s, genoemd in bijlage 2’ vervangen door ‘het geven van praktijkonderwijs of het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of milieu, voor zover dat onderzoek niet plaatsvindt in de regio’s, genoemd in bijlage 2, of vanwege deelname van de desbetreffende exploitant van (commercieel gehouden) vogels aan een privaatrechtelijk systeem of programma ter borging van kwaliteit, centrale antibioticaregistratie of koppelbegeleiding’.

b. In onderdeel b vervalt ‘wanneer de vogelverblijfplaats onderdeel is van een inrichting met commercieel gehouden vogels,’.

3. In het vierde lid, onderdeel b, vervalt ‘wanneer de vogelverblijfplaats onderdeel is van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte,’.

B

In de aanhef van artikel 3.11 wordt ‘een vogelverblijfplaats’ vervangen door ‘een vogelverblijfplaats die onderdeel is van een inrichting met commercieel gehouden vogels’.

C

Artikel 3.13 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

a. Aan onderdeel a wordt ‘en’ toegevoegd.

b. In onderdeel b wordt ‘; en’ vervangen door een punt.

c. Onderdeel c vervalt.

2. Het derde en vierde lid vervallen.

D

Bijlage 1b wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage A bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet1 in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 30 augustus 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

BIJLAGE A ALS BEDOELD IN ARTIKEL I, ONDERDEEL C

Bijlage 1b. Regio’s als bedoeld in artikel 3.4, derde lid

Regio 7

  • 1. Vanaf de kruising van de A27 met het Eemmeer, het Eemmeer volgend in oostelijke richting overgaand in de Nijkerkernauw, overgaand in de Nuldernauw, overgaand in de Wolderwijd, overgaand in het Veluwemeer, overgaand in het Drontermeer overgaand in het Vossemeer tot aan de rivier de IJssel.

  • 2. De rivier de IJssel volgend in zuidelijke richting tot aan de Kruising A1 met de rivier de IJssel bij Deventer (vlakbij de afslag 23 Deventer).

  • 3. De A1 volgend in westelijke richting tot aan de kruising van de A1 met de A27, bij Knooppunt Eemnes.

  • 4. De A27 volgend in noordelijke richting tot aan de kruising van de A27 met het Eemmeer.

Regio 10

  • 1. Vanaf de kruising van de A27 en de A1 (Knooppunt Eemnes), de A1 volgend in oostelijke richting tot aan de Kruising A1 met de rivier de IJssel bij Deventer (vlakbij de afslag 23 Deventer).

  • 2. De rivier de IJssel volgend in zuidelijke richting tot aan de kruising van de rivier de IJssel en de rivier de Rijn.

  • 3. De rivier de Rijn volgend in westelijke richting, overgaand in de rivier de Nederrijn tot aan het Amsterdam Rijn Kanaal.

  • 4. Het Amsterdam Rijn Kanaal volgend in noordwestelijke richting tot aan de Afslag 29 Houten van de A27.

  • 5. Vanaf Afslag 29 Houten de A27 volgend in noordelijke richting tot aan de A1 Knooppunt Eemnes.

TOELICHTING

Om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen zijn er al meer dan anderhalf jaar maatregelen van kracht. Om te bezien of deze kunnen of moeten worden aangepast wordt de deskundigengroep dierziekten periodiek om een risicobeoordeling gevraagd. Mede naar aanleiding van de risicobeoordeling van 20 juli 2023 is er aanleiding om de landelijke maatregelen te verlichten. In deze risicobeoordeling hebben de deskundigen de kans op vogelgriepbesmetting van een pluimveebedrijf in heel Nederland afgeschaald van matig naar laag, ook indien de ophok- en afschermplicht niet van toepassing zou zijn. Nog niet eerder hebben de deskundigen in het afgelopen anderhalf jaar een risico-inschatting van laag gegeven.

Deze regeling wijzigt de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen. Met deze regeling is het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen beperkt tot de vogelverblijfplaatsen die onderdeel zijn van een inrichting met commercieel gehouden vogels (pluimvee of in gevangenschap levende vogels die worden gekweekt of gehouden met de bedoeling geld te verdienen). Het bezoekverbod van de niet-commerciële vogelverblijfplaatsen is daarmee ingetrokken. Daarnaast zijn met deze regeling de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels en een afschermplicht voor hobbymatig gehouden risicovogels en commercieel gehouden fazanten, siervogels en loopvogels voor regio 19 ingetrokken. Tot slot is met deze regeling de voorwaarde voor vervoer van eenden en kalkoenen van een inrichting waar die commercieel worden gehouden naar een slachthuis aangepast.

Bezoekersverbod

Sinds 3 november 2021 geldt er een bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen. Er geldt een uitzondering op dit verbod, indien het bezoek noodzakelijk is voor de volksgezondheid, diergezondheid, het dierenwelzijn, de gezondheid van in de stal aanwezige personen, het geven van praktijkonderwijs of het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Zowel de commerciële sector als de niet-commerciële sector liepen in de praktijk door dit bezoekverbod tegen problemen aan. Zo mochten medewerkers van kwaliteitsborgingssystemen en certificerende instanties de stal niet betreden. De niet-commerciële sector heeft de behoefte uitgesproken om weer keurmeesters in hun stal te mogen laten komen, zodat de kwaliteitsborging en certificering weer zouden kunnen plaatsvinden.

De nieuwe risicobeoordeling van de deskundigengroep dierziekten gaf aanleiding tot een aanpassing van het bezoekverbod. Voor de niet-commerciële sector is het bezoekverbod ingetrokken. Voor de commerciële sector blijft het verbod gelden, gezien de gevolgen veel groter zijn op het moment dat er een uitbraak optreedt bij een commercieel pluimveebedrijf dan bij een niet-commercieel pluimveebedrijf. De mogelijkheden en voorwaarden om af te wijken van dit verbod blijven gelden. Er is daarnaast een uitzondering op het bezoekverbod gecreëerd voor medewerkers van kwaliteitsborgingssystemen en centrale antibioticaregistratie en koppelbegeleiders.

Ophok- en afschermplicht

Op 6 juli 2023 is de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels en een afschermplicht voor hobbymatig gehouden risicovogels en commercieel gehouden fazanten, siervogels en loopvogels in alle regio’s ingetrokken, met uitzondering van de regio’s 7, 10 en 19.

Mede naar aanleiding van de risicobeoordeling van 20 juli 2023 van de deskundigengroep dierziekten is er aanleiding om de ophok- en afschermplicht ook in regio 19 in te trekken. De deskundigen achten de kans dat ten minste één pluimveebedrijf in Nederland besmet zou raken met het vogelgriepvirus laag. Het wordt hiermee veterinair verantwoord geacht om de ophok- en afschermplicht in regio 19 in te trekken. De kans op besmetting in de regio’s 7 en 10 is door de deskundigen ook als laag ingeschat. In deze regio’s is de pluimveedichtheid echter zeer hoog en zitten relatief veel vrije uitloopbedrijven.

Verklaring dierenarts bij vervoer eenden en kalkoenen naar een slachthuis

Voor het vervoer van eenden of kalkoenen naar de slacht was een klinische inspectie door een dierenarts vereist. Deze inspectie was verplicht omdat deze soorten relatief vaker besmet lijken te worden. Door die inspectie kan een besmetting mogelijk eerder aan het licht komen. De deskundigengroep heeft aangegeven dat deze inspectie in de huidige situatie niet bijdraagt aan het sneller opsporen van een verdenking van vogelgriep bij eenden. De voorwaarde dat eenden vergezeld gaan van een verklaring van een dierenarts is daarom ingetrokken en besloten is om dit ook bij kalkoenen te doen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

30 augustus 2023, 18.28 uur.

Naar boven