Kennisgeving concept Notitie, Reikwijdte en Detailniveau Waterstofnetwerk Groningen, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 8 september 2023 tot en met donderdag 19 oktober 2023 ligt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) ter inzage voor Waterstofnetwerk Groningen. In deze notitie staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport. Iedereen kan op de notitie reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

Het waterstofnetwerk Groningen is onderdeel van het landelijk netwerk dat Hynetwork Services b.v. (HNS) ontwikkelt. Dit netwerk van ondergrondse buisleidingen verbindt de vijf grote industriegebieden in Nederland met elkaar, met de waterstofopslag en met het buitenland. Het project bestaat uit bestaande en nieuwe buisleidingen.

Waarom is dit project nodig?

In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt (CO2-vrije) waterstof een onmisbare rol. Waterstof kan namelijk een vervanger zijn van aardgas voor bijvoorbeeld de industrie. De industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot van Nederland. Om waterstof te vervoeren leggen we een nationaal netwerk aan. Dit zorgt er namelijk voor dat vraag en aanbod met elkaar zijn verbonden. Door waterstof beter beschikbaar te maken versnellen we met het waterstofnetwerk de energietransitie in de regio. Dit waterstofnetwerk verbindt nu eerst de vraag en aanbod van grootschalige gebruikers. Huizen en kleinere bedrijven kunnen zich niet aansluiten op dit waterstofnetwerk.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming voor dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het uiteindelijk projectbesluit en de vergunningen die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure en gelijktijdig ter inzage worden gelegd. De milieueffecten van het project worden weergegeven in een milieueffectrapport (MER) dat tegelijkertijd ter inzage gaat.De Minister voor Klimaat en Energie (onderdeel van EZK) en de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stellen het projectbesluit vast. Voor dit project wordt vanaf de start gewerkt volgens de nieuwe Omgevingswet.

Wat is een milieueffectrapport (MER)?

Een MER brengt de milieueffecten van een activiteit of project in beeld, zoals de effecten op de leefomgevingskwaliteit, duurzaamheid, landschap, natuur, bodem en water. Zo kan kennis over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming. Naast milieueffecten onderzoeken we de routes ook in een breder kader. Dit gaat onder andere over technische complexiteit, landbouw, ruimtelijke belemmeringen, kosten en veiligheid. Samen met de resultaten uit het MER, worden deze aspecten opgenomen in de integrale effectenanalyse (IEA). Zo ontstaat een overzicht van alle belangrijke en onderscheidende informatie over de verschillende routes.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van 8 september tot en met 19 oktober inzien op https://www.rvo.nl/waterstofnetwerk-groningen.

Informatiebijeenkomsten

U bent welkom op de informatiebijeenkomsten om meer te weten te komen over het project. De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • 26 september, Hotel Ekamper in Roodeschool

  • 27 september, Multifunctioneel centrum in Siddeburen

  • 4 oktober, Theater vanBeresteyn in Veendam

  • 5 oktober, Centrum Kabzëel in Appingedam

Vooraf aanmelden is niet nodig. U kunt tussen 19.00 en 21.00 uur vrij in- en uitlopen. Er zijn medewerkers van HNS en het Ministerie van EZK aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen over het project en de procedure.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau. U kunt een zienswijze indienen van 8 september 2023 tot en met 19 oktober 2023. Dat kan op drie manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via https://www.rvo.nl/waterstofnetwerk-groningen. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten Inspraakpunt Waterstofnetwerk Groningen

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig. Ook kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Na het indienen van een zienswijze ontvangt u hiervan een ontvangstbevestiging. Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft aangeleverd. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacy beleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. U kunt er binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld om de documenten die bij dit project horen op de computer te bekijken. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

Wat gebeurt er hierna?

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt ook aan verschillende andere betrokkenen voorgelegd, zoals gemeenten en de provincie. Daarnaast brengt de Commissie voor de milieueffectrapportage een advies uit. Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden verzameld en verwerkt in de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Op basis van die notitie wordt het MER opgesteld. Het MER vormt de onderbouwing voor het projectbesluit. Het MER komt, samen met het ontwerp van het projectbesluit en de daarmee samenhangende besluiten, ter inzage te liggen. In een latere fase kunt u daar ook weer op reageren.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Waterstofnetwerk Groningen en alle bijbehorende stukken vindt u op https://www.rvo.nl/waterstofnetwerk-groningen. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven