Kennisgeving terinzagelegging ontwerp-Programma Energiehoofdstructuur, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Programma Energiehoofdstructuur

Van vrijdag 1 september tot en met donderdag 12 oktober 2023 liggen het ontwerp-Programma Energiehoofdstructuur (PEH) en de bijbehorende Integrale Effectanalyse ter inzage. In deze periode kunt u hierop reageren.

Het PEH biedt inzicht in nieuwe nationale energie-infrastructuur op land die in de toekomst nodig is. Zoals hoogspanningskabels, buisleidingen, elektrolysers, regelbare centrales en plekken voor de opslag van energie. Daarmee kunnen we eerder en beter afspraken maken over ruimte met gemeenten, provincies, havenbedrijven en netbeheerders. Het kan gaan om ruimte voor nieuwe locaties voor hoogspanningskabels of elektrolysers. Maar het kan ook gaan om het behoud van locaties die nu in gebruik zijn voor een fossiel energiesysteem. Bijvoorbeeld kolencentrales die kunnen worden ingezet voor duurzame energiecentrales. Of bestaande buisleidingen voor aardgas die in de toekomst voor het vervoer van waterstof gebruikt kunnen worden.

Het PEH bevat beleid om daar op een zorgvuldige manier mee om te gaan. Met respect voor de natuur, cultureel erfgoed, en leefbaarheid.

Waarom is dit programma nodig?

In Nederland werken we hard aan onze gezamenlijke missie: een klimaatneutraal energiesysteem in 2050. Dit vraagt meer ruimte dan een fossiel energiesysteem. Zeker in ons dichtbevolkte land, waar de druk op ruimte groot is, is het een uitdaging om ruimte voor het toekomstig energiesysteem te vinden. We gaan meer elektriciteit gebruiken in plaats van aardgas uit Groningen of het buitenland. Groene waterstof wordt belangrijker. Energie uit wind en zon kan op veel verschillende plekken worden opgewekt. De productie van hernieuwbare energie is weersafhankelijk en kent dus meer schommelingen dan bij fossiele energiebronnen. Overschotten moeten worden opgeslagen in batterijen of omgezet naar waterstof. En als er geen wind of zon is, zullen centrales op bijvoorbeeld groene waterstof bijspringen. Hier is veel energie-infrastructuur voor nodig en dit vraagt ruimte voor kabels, leidingen, batterijen, elektrolysers en duurzame energiecentrales.

Online informatiebijeenkomsten

Heeft u vragen over het ontwerp-programma of de integrale effectanalyse? Op woensdag 13 september en maandag 25 september 2023 vinden online informatiebijeenkomsten plaats. Tijdens deze online informatiebijeenkomsten worden presentaties gegeven en kunt u via de chat vragen stellen. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via het aanmeldformulier op www.rvo.nl/programma-energiehoofdstructuur.

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 1 september tot en met donderdag 12 oktober 2023 reageren op het ontwerp-Programma Energiehoofdstructuur en de integrale effectanalyse. Dit heet het indienen van een zienswijze. In deze periode kunt u de documenten bekijken op www.rvo.nl/programma-energiehoofdstructuur.

Op papier kunt u de documenten tijdens openingstijden bekijken op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Hiervoor kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 070 379 89 79. U kunt op vertoon van uw legitimatiebewijs de stukken inzien. Neem contact op met Bureau Energieprojecten als u de documenten niet digitaal kunt lezen en niet naar het ministerie kunt komen. Dan wordt in overleg gezocht naar een maatwerkoplossing.

U kunt op drie manieren reageren. U ontvangt een ontvangstbevestiging.

  • Digitaal: via de website

    www.rvo.nl/programma-energiehoofdstructuur

  • Post:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Programma Energiehoofdstructuur

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Telefonisch op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wat is het vervolg?

De Commissie voor de milieueffectrapportage brengt een advies uit over de integrale effectanalyse (een uitgebreide MER). De ontvangen reacties en het advies van de Commissie worden bekeken bij het vaststellen van het definitieve programma, en verwerkt in een nota van beantwoording, waarin wordt beschreven hoe is omgegaan met de ingekomen reacties.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het Programma Energiehoofdstructuur en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/programma-energiehoofdstructuur. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens de online informatiebijeenkomst.

Naar boven