Ontwerpbesluiten Wet Bescherming Antarctica

Aanvraag de heer W.J. Kruijt

Op 1 mei 2023 heeft de heer W.J. Kruijt een aanvraag om een vergunning op grond van de Wet bescherming Antarctica ingediend voor het verrichten van handelingen in het Antarctisch gebied. De aangevraagde activiteit betreft het ondernemen van een toeristische reis met het zeiljacht ‘S.Y. Langa’ naar het Antarctisch gebied, waarbij niet aan land wordt gegaan. De vergunning wordt aangevraagd voor de periode van 15 december 2023 tot en met 20 februari 2024.

Aanvraag Rederij Bark Europa

Op 15 mei 2023 heeft Rederij Bark Europa een aanvraag om een vergunning op de grond van de Wet bescherming Antarctica ingediend voor het verrichten van handelingen in het Antarctisch gebied. De aangevraagde activiteit betreft het ondernemen van 4 commerciële toeristische reizen met het zeilschip de bark ‘Europa’ naar het Antarctisch gebied. Tijdens de expedities zullen verscheidene landingen worden gemaakt, waarbij een Speciaal Beheerd Gebied en enkele historische locaties en stations worden bezocht. Tevens zal er (optische) data worden verzameld voor verschillende partijen zoals het KNMI, Happy Whale en Southern Ocean Seabird Survey en er zullen maximaal 50 watermonsters worden genomen voor het project FjordPhyto. De vergunning wordt aangevraagd voor de periode van 1 december 2023 tot en met 15 maart 2024.

Ontwerpbesluiten

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister voor Natuur en Stikstof zijn voornemens de activiteiten onder voorwaarden toe te staan. De ontwerpbesluiten van de vergunningen liggen ter inzage van 4 augustus tot en met 14 september 2023 op werkdagen van 9:00-16:00 uur op het kantoor van Rijkswaterstaat Zee en Delta, Lange Kleiweg 34 te Rijswijk. U kunt digitaal een afschrift van het ontwerpbesluit ontvangen door te mailen naar Antarctica@rws.nl

Zienswijzen indienen

Een ieder kan van 4 augustus tot en met 14 september 2023 zienswijzen indienen tegen de ontwerpbesluiten van de vergunningen. U dient uw zienswijze per post te versturen naar Rijkswaterstaat Zee & Delta, afdeling Vergunningverlening, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht.

Naar boven