Regeling van de Minister van Financiën, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 13 juli 2023, tot wijziging van de Regeling schatkistbankieren decentrale overheden in verband met het nieuwe digitale systeem van het schatkistbankieren

De Minister van Financiën, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 2, vierde lid, en 2b, tweede en derde lid, van de Wet financiering decentrale overheden;

Besluiten:

ARTIKEL I

De Regeling schatkistbankieren decentrale overheden wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsomschrijving van actuele marktwaarde wordt ‘kan worden’ vervangen door ‘wordt’, wordt ‘aan de hand van’ vervangen door ‘op basis van’ en wordt ‘marktrente van’ vervangen door ‘rente behorende bij’.

2. In de begripsomschrijving van deposito wordt ‘rekening’ vervangen door ‘depositorekening van de schatkist van het Rijk’.

3. De begripsbepaling van rekening-courant komt te luiden:

rekening courant:

de rekening die een openbaar lichaam bij de schatkist van het Rijk aanhoudt;.

4. De begripsbepaling van borgstelling, DSL-rente en DTC-rente vervallen.

B

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Het Ministerie van Financiën mag een debetstand op de rekeningcourant van een openbaar lichaam, nadat een rappel aan het openbaar lichaam is gestuurd om de debetstand op te heffen, verrekenen met een positief saldo op een depositorekening van datzelfde openbaar lichaam als bedoeld in artikel 4 van deze regeling.

C

In artikel 4, derde lid, vervalt ‘, die wordt berekend overeenkomstig de berekening die is opgenomen in bijlage 1 bij de Regeling rekening-courant- en leningenbeheer derden’.

D

Artikel 6, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Over een deposito wordt rente vergoed afhankelijk van de looptijd van het deposito. De rente is gebaseerd op de rente waartegen de Staat zichzelf financiert op de (inter)nationale geld- en kapitaalmarkt via de uitgifte van Dutch Treasury Certificates en Dutch State Loans.

E

In artikel 7, eerste lid, wordt ‘’s Rijks schatkist’ vervangen door ‘de schatkist van het Rijk’.

F

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8 Garantie

De Minister van Financiën kan een garantie toestaan ten aanzien van de liquide middelen die een openbaar lichaam in de schatkist van het Rijk aanhoudt, indien het openbaar lichaam daartoe een verzoek bij de Minister van Financiën heeft ingediend en de liquide middelen, die het in de schatkist van het Rijk aanhoudt, toereikend zijn.

G

In artikel 9, eerste lid, onderdeel b, wordt ‘’s Rijks schatkist’ vervangen door ‘de schatkist van het Rijk’.

H

Artikel 10 vervalt.

I

De Bijlage behorend bij artikel 5 van de Regeling schatkistbankieren decentrale overheden wordt als volgt gewijzigd:

1. In overweging a wordt ‘’s Rijks schatkist’ vervangen door ‘de schatkist van het Rijk’.

2. Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

a. De begripsbepalingen van actuele marktwaarde, intradaglimiet, rekening courant, tussenrekening en zero-balancing komen te luiden:

actuele marktwaarde:

hetgeen artikel 1 van de regeling daaronder verstaat;

intradaglimiet:

hetgeen artikel 1 van de regeling daaronder verstaat;

rekening-courant:

hetgeen artikel 1 van de regeling daaronder verstaat;

tussenrekening:

hetgeen artikel 1 van de regeling daaronder verstaat;

zero-balancing:

hetgeen artikel 1 van de regeling daaronder verstaat.

b. De begripsomschrijving van kredietlimiet vervalt.

c. In de alfabetische rangschikking wordt een begripsbepaling ingevoegd, luidende:

rekening-courantkredietlimiet:

maximaal toegestane debetsaldo op de rekening-courant;

3. Aan artikel 2 wordt een zin toegevoegd, luidende:

Voornoemde mutatie kan ook worden uitgevoerd aan het einde van iedere dag, indien dit voor de staat mogelijk is en de staat een mededeling hiertoe heeft gedaan aan het openbaar lichaam.

4. Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het opschrift wordt ‘Kredietlimiet’ vervangen door ‘Rekening-courantkredietlimiet’.

b. In het eerste en tweede lid wordt ‘kredietlimiet’ vervangen door ‘rekening-courantkredietlimiet’.

5. Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het tweede lid vervalt ‘Hiertoe maakt het openbaar lichaam gebruik van de hiervoor door het Agentschap aangeboden internetfaciliteit.’

b. Het derde lid vervalt, onder vernummering van het vierde en vijfde lid tot derde en vierde lid.

c. In het derde lid (nieuw) vervalt ‘, of, als deze dag geen werkdag is, op de eerstvolgende werkdag’.

6. In artikel 6 wordt onder vernummering van het tweede tot en met vierde lid tot derde tot en met vijfde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. De staat stelt na afloop van ieder kwartaal een rentenota van de rekening-courant over dat kwartaal elektronisch ter beschikking aan het openbaar lichaam.

J

In de Bijlage Tariefstructuur rekening-courant en deposito’s vervalt in de tabel Deposito’s, onder Voorwaarde ‘Het minimum bedrag voor het plaatsen van een deposito is EUR 10.000,–’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 5 oktober 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

Per 5 oktober 2023 wordt voor het schatkistbankieren een nieuw systeem in gebruik genomen waardoor alle huidige processen en formulieren voor de deelnemers aan het schatkistbankieren in één digitaal portaal te vinden zijn. In dit portaal is het tevens mogelijk voor deelnemers om hun eigen diensten in te zien en (verzoeken tot) wijzigingen digitaal in te dienen. Hiermee neemt het gebruiksgemak, zowel voor de deelnemers als voor het Ministerie van Financiën toe. Veel handmatige handelingen worden hiermee vervangen. Er zullen voor dit nieuwe portaal geen gebruikskosten in rekening worden gebracht. Wel zullen er kosten voor de deelnemers zijn voor e-herkenning en gewaarmerkte digitaal ondertekening.

Vanwege de introductie van het nieuwe systeem zijn enkele voorwaarden voor het schatkistbankieren gewijzigd, versoepeld of komen te vervallen. Met de wijziging van de regeling worden deze aanpassingen in de regeling verankerd. De wijzigingen brengen meer flexibiliteit voor de deelnemers en het Ministerie van Financiën.

Daarnaast is er een beperkte verrekeningsmogelijkheid voor het Ministerie van Financiën toegevoegd (artikel 3, vierde lid). Het gaat hier nadrukkelijk niet om een automatische verrekening maar een bevoegdheid van het Ministerie van Financiën in het geval van een ongeoorloofde roodstand door een deelnemer uiteindelijk niet op andere manieren kan worden opgelost. Van deze mogelijkheid kan, na een rappel, slechts gebruikt worden gemaakt indien het gaat om vorderingen uit hoofde van het schatkistbankieren (rekening-courant en deposito’s) en niet om enige andere vordering die het Ministerie van Financiën zou kunnen hebben op de deelnemer.

Hieronder worden nog enkele andere wijzigingen toegelicht:

  • de rente over deposito’s is nog altijd afhankelijk van de rente waartegen de Nederlandse Staat zichzelf door middel van Dutch Treasury Certificates en Dutch State Loans financiert, enkel is dit iets algemener verwoord (artikel 6);

  • De term borgstelling wordt vervangen door garantie omdat er in de praktijk gebruik wordt gemaakt van de juridisch vorm van een garantie (artikel 8);

  • deposito’s hoeven niet langer een minimum van EUR 10.000 te bedragen. De flexibiliteit van het nieuwe systeem biedt de mogelijkheid om dit minimum af te schaffen, wat resulteert in meer flexibiliteit voor de deelnemers (Bijlage Tariefstructuur).

Van de gelegenheid is ten slotte gebruik gemaakt om, naast enkele redactionele wijzigingen, nog een aantal andere wijzigingen ter verduidelijking aan te brengen en om consistentie en leesbaarheid van de regeling te vergroten.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven