Regeling van de Minister van Financiën van 28 juni 2023, tot wijziging van de Regeling schatkistbankieren RWT’s en andere rechtspersonen in verband met het nieuwe digitale systeem van het schatkistbankieren

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 5.9 van de Comptabiliteitswet 2016;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling schatkistbankieren RWT’s en andere rechtspersonen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsomschrijving van actuele marktwaarde wordt ‘marktrente’ vervangen door ‘rente’ en wordt ‘rente- en aflossingsbedragen’ vervangen door ‘kasstromen (rente en aflossing)’.

2. In de begripsomschrijving van inleenrente wordt ‘internationale’ vervangen door ‘(inter)nationale’.

3. De begripsbepaling van borgtocht vervalt.

B

In artikel 2, derde lid, vervalt ‘De omvang van een deposito bedraagt minimaal € 10.000.’

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid wordt toegevoegd ‘tegen de actuele marktwaarde.’

2. Het zesde lid vervalt.

D

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste en tweede lid wordt ‘gelijk aan’ vervangen door ‘gebaseerd op’.

2. In het derde lid wordt ‘De rente wordt vastgesteld op de ingangsdatum van de lening, tenzij de rechtspersoon ervoor kiest de rente al voor de ingangsdatum van de lening vast te stellen.’ vervangen door ‘De rente wordt door de Minister van Financiën vastgesteld uiterlijk op de ingangsdatum van de lening, tenzij de rechtspersoon ervoor kiest. Bij een verlenging van een rentevastperiode wordt de rente al voor de ingangsdatum nieuwe rentevastperiode vastgesteld uiterlijk op de eerste dag van de lening vast te stellen nieuwe rentevastperiode.’

3. Het vierde lid vervalt onder vernummering van het vijfde en zesde lid tot vierde en vijfde lid.

E

In het opschrift van § 3. wordt ‘borgtocht’ vervangen door ‘garantie’.

F

Artikel 6, zesde lid, komt te luiden:

6. Niet tegenstaande een wettelijke mogelijkheid tot verrekening, mag het Ministerie van Financiën altijd hetgeen zij al dan niet opeisbaar of onder voorwaarde van de rechtspersoon te vorderen heeft, verrekenen met al dan niet opeisbare tegenvorderingen van de rechtspersoon op het Ministerie van Financiën uit hoofde van deze regeling, waaronder doch niet uitsluitend vorderingen uit hoofde van rekening-courant, leningen en deposito’s, ongeacht de valuta waarin de vorderingen en tegenvorderingen luiden. Vorderingen in vreemde valuta worden verrekend tegen de koers van de dag van verrekening. Verrekening kan (onder andere) geschieden door middel van incasso ten laste van de rekening-courant.

G

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘Borgtocht’ vervangen door ‘Garantie’.

2. In Artikel 7 wordt ‘borgtocht’ vervangen door ‘garantie’.

H

In artikel 9 wordt ‘de rechtspersoon’ vervangen door ‘die rechtspersoon’.

I

De Bijlage behorend bij artikel 8 van de Regeling schatkistbankieren RWT’s en andere rechtspersonen wordt als volgt gewijzigd:

1. In bepaling 1 wordt ‘Regeling schatkistbankieren’ vervangen door ‘de Regeling schatkistbankieren’

2. Bepaling 2, tweede lid, vervalt onder vernummering van het derde tot en met vijfde lid tot tweede tot en met vierde lid.

3. In bepaling 4, vijfde lid, vervalt ‘of, als deze dag geen werkdag is, op de eerstvolgende werkdag’.

4. Bepaling 5 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het tweede lid vervalt ‘Hiertoe maakt de rechtspersoon gebruik van de hiervoor aangeboden internetfaciliteit’.

b. In het vierde lid vervalt ‘of, als deze dag geen werkdag is, op de eerstvolgende werkdag’.

c. In het zesde lid wordt ‘werkdag’ vervangen door ‘dag’.

5. Bepaling 6 wordt als volgt gewijzigd:

a. In bepaling 6, derde lid, wordt na ‘een rekening-courantkrediet’ toegevoegd ‘een lening’.

b. In bepaling 6 vierde lid wordt ‘10 miljoen’ vervangen door ‘20 miljoen’.

6. In bepaling 7 eerste lid wordt ‘niet beëindigd’ vervangen door ‘niet eerder beëindigd’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 5 oktober 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

TOELICHTING

Per 5 oktober 2023 wordt voor het schatkistbankieren een nieuw systeem in gebruik genomen waardoor alle huidige processen en formulieren voor de deelnemers aan het schatkistbankieren in één digitaal portaal te vinden zijn. In dit portaal is het tevens mogelijk voor deelnemers om hun eigen diensten in te zien en (verzoeken tot) wijzigingen digitaal in te dienen. Hiermee neemt het gebruiksgemak, zowel voor de deelnemers als voor het Ministerie van Financiën toe. Veel handmatige handelingen worden hiermee vervangen. Er zullen voor dit nieuwe portaal geen gebruikskosten inrekening worden gebracht. Wel zullen er kosten voor de deelnemers zijn voor e-herkenning en gewaarmerkte digitaal ondertekening.

Vanwege de introductie van het nieuwe systeem zijn enkele voorwaarden voor het schatkistbankieren gewijzigd, versoepeld of komen te vervallen. Met de wijziging van de regeling worden deze aanpassingen in de regeling verankerd. De wijzigingen brengen meer flexibiliteit voor de deelnemers en het Ministerie van Financiën.

Daarnaast is er een uitbreiding op de wettelijke verrekeningsmogelijkheid voor het Ministerie van Financiën toegevoegd om het ministerie meer zekerheid te geven als zij een deelnemer een lening of rekening-courant krediet verstrekt (artikel 6, zesde lid). Het gaat hier nadrukkelijk niet om een automatische verrekening maar een bevoegdheid van het Ministerie van Financiën. Van deze mogelijkheid kan slechts gebruikt worden gemaakt indien het gaat om vorderingen uit hoofde van het schatkistbankieren en niet om enige andere vordering die het Ministerie van Financiën zou kunnen hebben op de deelnemer.

Hieronder worden nog enkele andere wijzigingen toegelicht:

  • Deposito’s hoeven niet langer een minimum van EUR 10.000 te bedragen (artikel 2, derde lid). De flexibiliteit van het nieuwe systeem biedt de mogelijkheid om dit minimum af te schaffen, wat resulteert in meer flexibiliteit voor de deelnemers;

  • De term borgstelling wordt vervangen door garantie omdat er in de praktijk gebruik wordt gemaakt van de juridisch vorm van een garantie (artikel 7);

  • De rechtspersoon dient informatie te geven over betalingen op een werkdag die meer dan EUR 20 miljoen bedragen (bepaling 6 bijlage). Dit was EUR 10 miljoen. Dit bedrag bleek voor de rechtspersoon te laag te zijn vastgesteld.

Van de gelegenheid is ten slotte gebruik gemaakt om, naast enkele redactionele wijzigingen, nog een aantal andere wijzigingen ter verduidelijking aan te brengen en om consistentie en leesbaarheid van de regeling te vergroten.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

Naar boven