Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 27 juni 2023 nr. DE/39012438, houdende wijziging van de Subsidieregeling gender- en LHBTI+-gelijkheid 2022–2027 in verband de toevoeging van een algemene subsidieverplichting om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en de artikelen 1.2 en 1.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling gender- en LHBTI+-gelijkheid 2022–2027 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 1.5 wordt een artikel ingevoegd, dat luidt:

Artikel 1.6. Algemene subsidieverplichting

De ontvanger van een subsidie op grond van deze regeling is verplicht om er zorg voor te dragen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen zijn organisatie wordt tegengegaan. Indien de subsidie wordt verantwoord met toepassing van artikel 7.6 of artikel 7.8 van de Kaderregeling, neemt de subsidieontvanger in zijn activiteitenverslag een nadere toelichting op over het interne beleid ten aanzien van het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Indien artikel 1.5 van toepassing is, wordt eveneens een toelichting opgenomen in de in dat artikel bedoelde tussentijdse rapportages.

B

In artikel 2.7 wordt ‘De subsidieontvanger behoeft’ vervangen door ‘Onverminderd artikel 1.6 behoeft de subsidieontvanger’.

C

Artikel 4.2, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. In aanvulling op artikel 3.4 van de Kaderregeling bevat het activiteitenplan:

    • a. een beschrijving van de wijze waarop de resultaten van de gesubsidieerde activiteiten na afloop van de uitvoering geborgd worden; en

    • b. een beschrijving van het interne beleid van de aanvrager ten aanzien van het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de eigen organisatie.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Op 13 januari 2023 hebben minister Dijkgraaf (OCW) en minister van Gennip (SZW) de Tweede Kamer geïnformeerd over het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.1 In het actieprogramma staat hoe, onder de regie van OCW en SZW, binnen het kabinet van 2023 tot en met 2025 wordt ingezet op het voorkomen, signaleren en opvolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

In het kader van deze inspanning is besloten om een algemene subsidieverplichting toe te voegen aan artikel 1.6 van de Subsidieregeling gender- en LHBTI+-gelijkheid 2022–2027. Deze verplichting strekt ertoe om subsidieontvangers te verplichten er zorg voor te dragen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de ontvangende organisatie wordt tegengegaan. In verband daarmee is tevens een tekstuele verduidelijking opgenomen in artikel 2.7 van de subsidieregeling. Tot slot is er een aanvulling van de aanvraageisen in artikel 4.2 van de subsidieregeling, aanvragers dienen nu bij de aanvraag van projectsubsidie aan te geven op welke manier zij voldoen aan de algemene subsidieverplichting uit artikel 1.6.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022–2023, 34 843, nr. 67

Naar boven