Besluit tot wijziging Controlevoorschriften buitenland arbeidsongeschiktheidswetten 2006

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit Controlevoorschriften buitenland arbeidsongeschiktheidswetten 2006 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 onder h wordt ‘artikel 28, vierde lid van de Wajong’ vervangen door ‘artikel 3:28, vierde lid, van de Wajong’.

B

Artikel 3 lid 3 onder a komt te luiden: a. het door het UWV verstuurde formulier ‘Verklaring van in leven zijn’ ingevuld terug te sturen binnen een door het UWV gestelde termijn, samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs;

C

In artikel 4 wordt ‘artikel 49 Wajong’ vervangen door ‘artikel 2:55 Wajong’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst.

Dit besluit wordt met toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Amsterdam, 13 juni 2023

M.R.P.M. Camps, Voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) heeft op grond van artikel 30 Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen tot taak om te zorgen voor een rechtmatige uitvoering van de Socialezekerheidswetten. UWV kan slechts correct uitkeringen toekennen en uitbetalen als het beschikt over juiste en volledige gegevens. De socialezekerheidswetten bepalen dat UWV controlevoorschriften kan vaststellen. De controlevoorschriften buitenland arbeidsongeschiktheidswetten 2006 zijn bedoeld ter controle van de rechtmatigheid op het ontvangen van een uitkering door een gerechtigde in het buitenland. In deze voorschriften is vastgelegd op welke manier uitkeringsgerechtigden op grond van artikel 23 WAO, artikel 27 Wet WIA, artikel 41 WAZ en artikel 3:33 Wajong moeten meewerken aan algemene of op het individuele geval gerichte controles door UWV.

Artikel 3 van de Controlevoorschriften buitenland arbeidsongeschiktheidswetten 2006 betreft de verplichting van de uitkeringsgerechtigde om op verzoek mondeling of schriftelijk inlichtingen aan UWV te verstrekken. De uitkeringsgerechtigde dient op een door UWV vastgestelde wijze een bewijs van in leven zijn te overleggen. Het vernieuwde artikel 3 lid 3 sub a stelt vast dat dit gebeurt door middel van een ingevuld formulier ‘Verklaring van in leven zijn’ samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs. Middels deze wijziging kan UWV het in leven zijn controleren op een manier die goed werkbaar is in de praktijk en die het minst belastend is voor uitkeringsgerechtigden in het buitenland.

Amsterdam, 13 juni 2023

M.R.P.M. Camps, Voorzitter Raad van Bestuur

Naar boven