Besluit van de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten tot wijziging van de Deelregeling composities en libretto's Fonds Podiumkunsten

Het bestuur van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten

Gelet op artikel 10 lid 4 van de Wet op het specifiek cultuurbeleid en artikel 2 van het Algemeen Reglement van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten

Besluit:

ARTIKEL I

De Deelregeling composities en libretto's Fonds Podiumkunsten wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 1.7 sub b komt te luiden:

  • b. als reeds eerder voor dezelfde activiteit subsidie is aangevraagd;

ARTIKEL II

Artikel 2.4 komt te luiden:

Artikel 2.4: Beoordeling

Aanvragen worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

  • a. bijdrage die het plan levert aan de artistieke werkpraktijk van de aanvrager;

  • b. ondernemende houding van de aanvrager;

  • c. betekenis van het resultaat van de activiteiten voor de podiumkunsten in Nederland.

ARTIKEL III

Artikel 3.4 lid 3 komt te vervallen.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Bestuur d.d. 26 juni 2023

Het bestuur van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, namens deze, V. van Hulst, directeur-bestuurder

TOELICHTING OP WIJZIGING VAN DE DEELREGELING COMPOSITIES EN LIBRETTO'S FONDS PODIUMKUNSTEN

Artikel I

Dit artikel ziet op een wijziging van een van de algemene weigeringsgronden. De wijziging heeft tot gevolg dat subsidie kan worden geweigerd indien reeds eenmaal eerder subsidie is aangevraagd voor dezelfde activiteit. Dit gold reeds voor de subsidie voor het verlenen van een opdracht compositie en libretto en geldt nu ook voor de werkbijdrage muziekauteur. Hierdoor is het niet meer mogelijk om een eerder afgewezen aanvraag (die is voorgelegd aan een adviescommissie) voor een werkbijdrage voor een tweede keer in te dienen. Deze wijziging komt voort uit de constatering door het Fonds dat de zogenoemde herhaalaanvragen een te groot beslag leggen op de organisatie van het Fonds.

Artikel II

Dit artikel betreft een wijziging van de beoordelingscriteria voor aanvragen voor de werkbijdrage muziekauteur. Het criterium ‘kwaliteit van eerder werk van de aanvrager’ is komen te vervallen. In de praktijk is gebleken dat een afzonderlijke beoordeling van de kwaliteit van eerder werk, in het licht van het grote aantal aanvragen werkbijdrage muziekauteur dat wordt ingediend en de relatief geringe hoogte van het maximaal aan een aanvrager toe te kennen subsidiebedrag, onevenredig veel tijd kost.

Artikel III

De uitzondering die voor de subsidie voor het verlenen van een opdracht compositie en libretto werd gemaakt op een van de weigeringsgronden is door de wijziging van de betreffende weigeringsgrond (artikel I) overbodig geworden.

Naar boven