Wijzigingsbesluit Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 4 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede ‘Dit betreft informatietechnologie, uitvoering kennismanagement, data en informatiebeveiliging en het leveren van de IV-diensten en producten, waaronder het leveren van een passende en fysieke (IV-)werkplek met toegang tot de beschikbare applicaties’, vervangen door: Dit betreft informatietechnologie, uitvoering kennismanagement, data en informatiebeveiliging en het voeren van regie op IV-diensten en producten, waaronder regie op de levering van een passende en fysieke (IV-)werkplek met toegang tot de beschikbare applicaties.

2. In het eerste lid wordt de laatste zin vervangen door: Het CIO-office ondersteunt, naast de directeur IT en Facilitair, ook de CIO en heeft een strategische adviesrol richting de Raad van Bestuur en de directies op het gebied van informatievoorziening.

3. Het tweede lid komt te luiden als volgt:

  • 2. De directie IT en Facilitair bestaat uit de units Informatiemanagement, Regie, IT-Ontwikkeling en Onderhoud, het CIO-office en een Mt-staf.

B

In bijlage 1, onder 2, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. ‘De unit IT-beleid ondersteunt, naast de directeur IT en Facilitair, ook de CIO. De directeur I&F is verantwoordelijk voor het ICT-investeringsbudget en de toekenning van de ICT-investeringsbedragen. De directeur I&F zal aan de hand van het totaal aan geraamde investeringen een advies geven over het meerjarig investeringskader en de daarbij behorende beheerskosten. De directie IT en Facilitair (I&F) bestaat uit de units IT-Beleid, Informatiemanagement, Regie, IT-Ontwikkeling en Onderhoud en een Mt-staf.’, wordt vervangen door:

Het CIO-office ondersteunt, naast de directeur I&F, ook de CIO en werkt NZa-breed. Het CIO-office heeft een centrale rol in de volledige informatievoorziening van de NZa. Het ondersteunt en adviseert de organisatie bij het behalen van de organisatiedoelstellingen door een optimale inrichting van de IV, terwijl de verantwoordelijkheid voor de processen bij de verschillende dienstenonderdelen blijft. Daarnaast biedt het CIO-office ondersteuning op het gebied van digitalisering en informatisering en helpt het bij het maken van procesafspraken. Het zorgt voor afstemming met andere functies, zoals functioneel beheer, informatiemanagement en architectuur, en draagt bij aan de kwaliteit en integraliteit van de informatievoorziening door een holistische benadering van ontwikkelingen. Het CIO-office heeft ook een rol naar buiten de NZa, door de CIO te ondersteunen bij externe stakeholders op het gebied van de informatievoorziening.

De directeur I&F is verantwoordelijk voor het ICT-investeringsbudget en de toekenning van de ICT- investeringsbedragen. De directeur I&F zal aan de hand van het totaal aan geraamde investeringen een advies geven over het meerjarig investeringskader en de daarbij behorende beheerskosten.

De directie I&F bestaat uit de units Informatiemanagement, Regie, IT-Ontwikkeling en Onderhoud, het CIO-office, en een Mt-staf. Het CIO-office valt hiërarchisch onder de directeur I&F en functioneel onder de CIO.

2. ‘De chief information security officer en de privacy officer vallen onder de verantwoordelijkheid van de directeur I&T/unitmanager IT-beleid voor wat betreft personeelsaangelegenheden en in financieel opzicht.’, wordt vervangen door: De chief information security officer en de privacy officer vallen onder de verantwoordelijkheid van de directeur I&F/unitmanager CIO-office voor wat betreft personeelsaangelegenheden en in financieel opzicht.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 augustus 2023.

Utrecht, 14 juli 2023

Nederlandse Zorgautoriteit K. Raaijmakers wnd. voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 11 juli 2023 besloten tot aanpassing van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (hierna: Mandaatbesluit).

Algemene toelichting

Met ingang van 1 september 2022 zijn alle medewerkers van het CIO-office (op de functionaris gegevensbescherming na) overgeplaatst naar de directie IT en Facilitair. Samen met een aantal andere medewerkers (met name de IT-medewerkers en de ISO’s) is een nieuwe unit IT-beleid gevormd.

De naam IT-beleid dekt de lading niet, gelet op de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Ook is de naam IT-beleid voor de buitenwereld niet herkenbaar.

De naam van de unit IT-Beleid wordt daarom gewijzigd in het CIO-office. Daarnaast zijn de werkzaamheden die binnen het CIO-office worden uitgevoerd duidelijker omschreven.

Deze aanpassingen in het Mandaatbesluit voorzien hierin.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit NZa (en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort), zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven