Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 7 juli 2023, nr. VO/39346578, houdende wijziging van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2023 in verband met het vervallen van een weigeringsgrond

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 4 van de Wet overige OCW-subsidies en artikel 1.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2023 vervalt, onder vervanging van ‘; en’ aan het slot van onderdeel b door een punt.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 24 maart 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

1. Inleiding

Het Masterplan Basisvaardigheden heeft als doel om scholen met de ontwikkeling van de vaardigheden te ondersteunen, en daarmee de resultaten op taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid aantoonbaar te verbeteren. Vanuit dit Masterplan is het de ambitie om te komen tot een structureel instrument om financiële middelen te verdelen over scholen die dat het meest nodig hebben, en te zorgen voor publieke ondersteuning die permanent beschikbaar is voor alle scholen.

Vooruitlopend op dit instrument ondersteunt de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2023 (hierna: de subsidieregeling) scholen met het verbeteren van de basisvaardigheden in de schooljaren 2023/2024 en 2024/2025.

2. Weigeringsgrond onderdeel c vervalt (Artikel I)

In artikel 8 van de subsidieregeling zijn, in aanvulling op de verschillende weigeringsgronden uit de Algemene wet bestuursrecht (zie bijvoorbeeld artikel 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht), drie weigeringsgronden opgenomen. De weigeringsgrond in artikel 8, onderdeel c, waardoor een aanvraag voor subsidie wordt geweigerd indien het bevoegd gezag voor de desbetreffende schoolvestiging een aanvraag heeft ingediend voor de Subsidieregeling Ontwikkelkracht, vervalt. Hiervoor is gekozen omdat achteraf gebleken is dat scholen zowel simultaan kunnen werken aan het versterken van de basisvaardigheden als aan doelen binnen het programma Ontwikkelkracht. Bovendien is het gericht werken aan een onderzoeks- en verbetercultuur binnen het programma Ontwikkelkracht complementair aan het werken aan de basisvaardigheden binnen één school.

3. Inwerkingtreding (Artikel II)

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 24 maart 2023.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven