Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 7 juli 2023, nr. VO/39344330, houdende wijziging van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2023 in verband met de verschuiving van het resterende subsidiebudget van het eerste aanvraagtijdvak naar het tweede aanvraagtijdvak en het vervallen van een specifieke weigeringsgrond

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2023 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Voor subsidieverstrekking op aanvragen die in het tweede aanvraagtijdvak, bedoeld in artikel 4, tweede lid, zijn ingediend, is een bedrag beschikbaar van in totaal € 41.772.500, waarvan:

    • a. € 20.778.122 beschikbaar is voor het primair onderwijs en primair onderwijs BES, niet zijnde speciaal basisonderwijs;

    • b. € 19.094.948 beschikbaar is voor het voortgezet onderwijs, met uitzondering van het voortgezet speciaal onderwijs; en

    • c. € 1.899.430 beschikbaar is voor het speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs.

2. Het vierde lid vervalt.

B

In artikel 8, eerste lid, vervalt onderdeel d, onder vervanging van ‘; en’ aan het slot van artikel 8, eerste lid, onderdeel c, door een punt.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 24 maart 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

1. Inleiding

Het Masterplan Basisvaardigheden heeft als doel om scholen met de ontwikkeling van deze vaardigheden te ondersteunen, en daarmee de resultaten op taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid aantoonbaar te verbeteren. Vanuit dit Masterplan is het de ambitie om te komen tot een structureel instrument om financiële middelen te verdelen naar scholen die dat het meest nodig hebben, en te zorgen voor publieke ondersteuning die permanent beschikbaar is voor alle scholen.

Vooruitlopend op dit instrument ondersteunt de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2023 (hierna: de subsidieregeling) scholen met het inspectie-oordeel zeer zwak of onvoldoende (hierna: prioriteitsscholen) met het verbeteren van de basisvaardigheden in de schooljaren 2023/2024, 2024/2025 en 2025/2026. Daarvoor heeft de subsidieregeling twee aanvraagtijdvakken: een aanvraagtijdvak van 27 maart 2023 tot en met 14 april 2023 en een aanvraagtijdvak 1 september 2023 tot en met 15 september 2023. Voor het eerste aanvraagtijdvak kunnen de activiteiten van de subsidie kunnen worden uitgevoerd tot en met 31 juli 2025. Voor het tweede aanvraagtijdvak geldt dat de bestedingstermijn eindigt op 31 december 2025.

2. Verschuiving subsidiebudget (Artikel I, onderdeel A)

Deze wijzigingsregeling voorziet in de verschuiving van het resterende subsidiebudget van het eerste aanvraagtijdvak naar het tweede aanvraagtijdvak. Op grond van artikel 4, tweede lid, van de subsidieregeling konden prioriteitsscholen van 27 maart 2023 tot en met 14 april 2023 een aanvraag indienen voor een subsidie ter verbetering van de basisvaardigheden. Voor subsidieverstrekking op aanvragen die in dit eerste aanvraagtijdvak zijn ingediend, is een bedrag beschikbaar gesteld van in totaal € 32.350.000. Artikel 5, vierde lid, onderdeel a, maakt het mogelijk om het subsidiebudget dat in het eerste aanvraagtijdvak beschikbaar is gesteld in te zetten voor het tweede aanvraagtijdvak, als het budget dat beschikbaar is gesteld in het eerste aanvraagtijdvak niet volledig is benut. Aangezien het beschikbare subsidiebudget van het eerste aanvraagtijdvak niet is uitgeput, is besloten om het resterende bedrag van € 4.622.500, door deze wijzigingsregeling, toe te voegen aan het beschikbare subsidiebudget voor het tweede aanvraagtijdvak van hetzelfde kalenderjaar. Er is niet gekozen om het resterend budget toe te voegen aan de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2023 omdat oud-minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft toegezegd dat alle prioriteitsscholen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning op grond van deze subsidieregeling.

Het bestaande artikel 5, vierde lid, komt te vervallen omdat dit lid door onderhavige wijziging overbodig is geworden

3. Weigeringsgrond onderdeel c vervalt (Artikel I, onderdeel B)

In artikel 8 van de subsidieregeling zijn, in aanvulling op de afwijzingsgronden uit de Algemene wet bestuursrecht, drie weigeringsgronden opgenomen. De weigeringsgrond in onderdeel d, waardoor een aanvraag voor subsidie wordt geweigerd indien het bevoegd gezag voor de desbetreffende schoolvestiging een aanvraag heeft ingediend voor de Subsidieregeling Ontwikkelkracht, komt te vervallen. Hiervoor is gekozen omdat achteraf gebleken is dat scholen zowel simultaan kunnen werken aan het versterken van de basisvaardigheden als aan doelen binnen het programma Ontwikkelkracht. Daarenboven is het gericht werken aan een onderzoeks- en verbetercultuur binnen het programma Ontwikkelkracht complementair aan het werken aan de basisvaardigheden binnen één school.

4. Inwerkingtreding (Artikel II)

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 24 maart 2023.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven