Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 juli 2023, nr. 39556339, houdende wijziging van de Subsidieregeling andere eindtoetsen PO in verband met onder andere een technische aanpassing naar aanleiding van de inwerkingtreding van het Wet van 9 februari 2022 tot wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 4, tweede lid, van de Wet overige OCW-subsidies en artikel 10 van het Toetsbesluit PO;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling aanbieders andere eindtoetsen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, onderdeel b, wordt ‘eindtoets’ telkens vervangen door ‘doorstroomtoets’ en wordt ‘artikel 9b, achtste lid’ vervangen door ‘artikel 45b, derde lid’.

B

In de artikelen 2, 3, 4, eerste en derde lid, 5, eerste en tweede lid, en 6, derde lid, wordt ‘eindtoets’ telkens vervangen door ‘doorstroomtoets’.

C

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt ‘1 maart’ vervangen door ‘16 december’.

b. In onderdeel a wordt ‘BRIN-nummer’ vervangen door ‘instellingscode’.

2. In het derde lid wordt ‘1 maart’ vervangen door ‘16 december’.

3. In het vierde lid wordt na ‘binnen 6 weken’ ingevoegd ‘na het sluiten van de aanvraagtermijn’.

D

In artikel 5, tweede lid, wordt ‘BRIN-nummer’ vervangen door ‘instellingscode’.

E

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘voor 15 april’ vervangen door ‘voor 1 maart’.

2. In het derde lid wordt ‘1 november’ vervangen door ‘1 oktober’.

F

In artikel 12 wordt ‘eindtoetsen’ vervangen door ‘erkende doorstroomtoetsen’.

G

Na artikel 9 wordt een artikel ingevoegd, dat luidt:

Artikel 10. Hardheidsclausule

De minister kan een of meer bepalingen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing, indien gelet op het belang dat de desbetreffende bepaling beoogt te beschermen, zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemeen

Dit is een regeling tot wijziging van de Subsidieregeling andere eindtoetsen PO (hierna: de subsidieregeling) in verband met de inwerkingtreding van de Wet van 9 februari 2022 tot wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs (Stb. 2022, 135) (hierna: de Wet doorstroomtoetsen po).

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2023, waarbij de subsidieregeling wordt gewijzigd. Dit hangt samen met de inwerkingtreding van die onderdelen van de Wet doorstroomtoetsen po, die de eindtoets in groep 8 betreffen, met ingang van 1 augustus 2023. Hierdoor wijzigt onder andere de term ‘eindtoets’ in ‘doorstroomtoets’.

Met voorliggende regeling wijzigt onder andere de citeertitel van de ‘Subsidieregeling andere eindtoetsen PO’ in ‘Subsidieregeling andere erkende doorstroomtoetsen PO’. Deze titelwijziging wijst op het onderscheid tussen de doorstroomtoets die van overheidswege wordt aangeboden en doorstroomtoetsen die door andere (private) partijen worden aangeboden. De van overheidswege aangeboden doorstroomtoets wordt bekostigd vanuit de Wet subsidiëring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten 2013 en valt derhalve niet onder voorliggende subsidieregeling.

Hieronder is een meer specifieke, artikelsgewijze toelichting op de wijzigingen in de subsidieregeling opgenomen, met verwijzing naar de wijziging in wetgeving door de wet doorstroomtoetsen po.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel A, aanhef en onder 2, onderdeel B en onderdeel F (artikel 1, eerste lid, onderdeel b, de artikelen 2 tot en met 6, en artikel 12)

In de gehele subsidieregeling is de term ‘eindtoets’ gewijzigd in ‘doorstroomtoets’. Onderdeel A, onder 2, onderdeel B en onderdeel F van artikel I voorzien daarin. Ook de termen in de citeertitel worden aangepast. Op dit punt wordt de regeling in lijn gebracht met Wet op het primair onderwijs en het Toetsbesluit PO, zoals die met de inwerkingtreding van de Wet doorstroomtoetsen PO (met ingang van 1 augustus 2023) komen te luiden. Vanaf dat moment wordt namelijk niet meer van ‘eindtoetsen’, maar van ‘doorstroomtoetsen’ gesproken.

In artikel 1, eerste lid, onderdeel c, is de verwijzing naar het relevante artikel in de WPO ten slotte aangepast naar ‘artikel 45b, derde lid’.

Artikel I, onderdeel C, aanhef en onder 1,2 en 3, en onderdeel E (artikel 4, eerste en derde lid, en artikel 6, eerste en derde lid)

De data in artikel 4, eerste en derde lid, en 6, eerste en derde lid, zijn aangepast. Op dit punt wordt de regeling in lijn gebracht met de nieuwe wetgeving. Met de inwerkingtreding van enkele onderdelen van de Wet doorstroomtoetsen PO, met ingang van 1 augustus 2023, wijzigt het tijdpad rond de doorstroomtoets in groep 8. De afname van de doorstroomtoets (de vroegere eindtoets) verschuift daarmee van de periode 15 april – 15 mei naar de eerste twee volle weken van februari. De data in deze subsidieregeling worden met de wijziging in lijn gebracht met deze verschuiving. De beslistermijn is gewijzigd zodat men alle aanvragen in één keer kan behandelen na afloop van de termijn. Daarnaast is de term BRIN-nummer niet meer van toepassing, inmiddels wordt hiervoor de term instellingscode gebruikt.

Artikel I, onderdeel D

De term BRIN-nummer is verouderd, de nieuwe term die hiervoor wordt gebruikt is instellingscode.

Artikel I, onderdeel G (artikel 10 (nieuw))

Onderdeel G voegt een nieuw artikel 10 toe aan de subsidieregeling. Dit artikel bevat een hardheidsclausule.

Deze clausule kan in ieder geval meer ruimte bieden om af te wijken van specifieke eisen die de regeling stelt aan toetsaanbieders bij de inzet van de calamiteitentoets door de minister op grond van artikel 45f Wet op het primair onderwijs.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap R.H. Dijkgraaf

Naar boven