Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 6 juli 2023, nr. WJZ/ 33359724, tot wijziging van de veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen in verband met opheffing van bepaalde regio's

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 5.1, eerste lid, in samenhang met artikel 5.4 van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 3.4 wordt het volgende lid toegevoegd:

  • 3. Het eerste en tweede lid zijn uitsluitend van toepassing ten aanzien van vogels die zich bevinden in een regio als bedoeld in bijlage 1b.

B

De bijlage, behorende bij deze regeling, wordt na bijlage 1a toegevoegd als bijlage 1b.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet1 in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 6 juli 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

BIJLAGE ALS BEDOELD IN ARTIKEL I, ONDERDELEN A EN B

Bijlage 1b. Regio’s als bedoeld in artikel 3.4, derde lid

Regio 7

  • 1. Vanaf de kruising van de A27 met het Eemmeer, het Eemmeer volgend in oostelijke richting overgaand in de Nijkerkernauw, overgaand in de Nuldernauw, overgaand in de Wolderwijd, overgaand in het Veluwemeer, overgaand in het Drontermeer overgaand in het Vossemeer tot aan de rivier de IJssel

  • 2. De rivier de IJssel volgend in zuidelijke richting tot aan de Kruising A1 met de rivier de IJssel bij Deventer (vlakbij de afslag 23 Deventer)

  • 3. De A1 volgend in westelijke richting tot aan de kruising van de A1 met de A27, bij Knooppunt Eemnes.

  • 4. De A27 volgend in noordelijke richting tot aan de kruising van de A27 met het Eemmeer.

Regio 10

  • 1. Vanaf de kruising van de A27 en de A1 (Knooppunt Eemnes), de A1 volgend in oostelijke richting tot aan de Kruising A1 met de rivier de IJssel bij Deventer (vlakbij de afslag 23 Deventer).

  • 2. De rivier de IJssel volgend in zuidelijke richting tot aan de kruising van de rivier de IJssel en de rivier de Rijn.

  • 3. De rivier de Rijn volgend in westelijke richting, overgaand in de rivier de Nederrijn tot aan het Amsterdam Rijn Kanaal.

  • 4. Het Amsterdam Rijn Kanaal volgend in noordwestelijke richting tot aan de Afslag 29 Houten van de A27.

  • 5. Vanaf Afslag 29 Houten de A27 volgend in noordelijke richting tot aan de A1 Knooppunt Eemnes.

Regio 19

  • 1. Vanaf de Kruising van de Landgrens van België met Nederland en de A67 de A67 volgend in noordoostelijke richting tot aan de Landgrens van Nederland met Duitsland ter hoogte van de plaats Herungerberg.

  • 2. De Landgrens van Nederland met Duitsland volgend in zuidelijke richting tot aan de N68 (bij de plaats Asenray)

  • 3. De N68 volgend in westelijke richting tot aan de Sint Wirosingel (Roermond)

  • 4. De Sint Wirosingel volgend in noordelijke richting tot aan de N280.

  • 5. De N280 volgend in westelijke richting tot aan de kruising van de N280 met de rivier de Maas.

  • 6. De rivier de Maas volgend in zuidelijke richting tot aan de Landgrens van Nederland met België.

  • 7. De Landgrens van Nederland met België volgend in westelijke richting tot aan de Kruising van de Landgrens van Nederland met België met de A67.

TOELICHTING

Op 5 oktober 2022 is voor heel Nederland een landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden vogels en een afschermplicht voor hobbymatig gehouden risicovogels en commercieel gehouden fazanten, siervogels en loopvogels van kracht geworden om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen (artikel 3.4 van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen).

Mede naar aanleiding van de risicobeoordeling van 23 juni 2023 van de deskundigengroep dierziekten is er aanleiding om de ophok- en afschermplicht in alle niet pluimveedichte delen van Nederland op te heffen. Een opheffing in heel Nederland is nu niet aan de orde, omdat voor de pluimveedichte gebieden geldt dat er kans is op het uit de hand lopen van een besmetting doordat een besmet bedrijf een andere bedrijven kan besmetten (tussenbedrijfstransmissie). Om die reden acht ik het met de huidige risicobeoordeling nog niet verantwoord in die regio’s de ophok- en afschermplicht in te trekken.

De deskundigen achten de kans dat ten minste één pluimveebedrijf in Nederland besmet zou raken met vogelgriepvirus indien de ophok- en afschermplicht wordt ingetrokken in heel Nederland in als matig. Ze hebben hier niet gedifferentieerd in de verschillende regio’s, gezien het vogelgriepvirus momenteel vooral circuleert onder kokmeeuwen en zij in deze periode van het jaar in heel Nederland voor komen. De regio’s zijn administratieve regio’s met gemakkelijk handhaafbare grenzen (hoofdwegen, waterwegen), die tijdens uitbraken van dierziekten gebruikt kunnen worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld om het vervoer van risicovolle dieren en producten in Nederland binnen regio’s gecontroleerd te laten plaatsvinden. Dit heeft destijds geleid tot een onderverdeling in regio’s. In totaal zijn er in Nederland twintig regio’s (of ‘compartimenten’), beschreven in het beleidsdraaiboek aviaire influenza 2013. De ophok- en afschermplicht zal in alle regio’ worden opgeheven, met uitzondering van de regio’s 7, 10 en 19. Dit betreft regio’s met een hoge pluimveedichtheid, waar er kans is op tussenbedrijfstransmissie. Er is hiermee een goede balans tussen het risico op verspreiding van vogelgriep en andere belangen zoals het welzijn van de gehouden dieren en de economische belangen van de betreffende pluimveehouders met vrije-uitloopkippen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

6 juli 2023, 17:50 uur.

Naar boven