Besluit van Besluit van 14 juni 2023, nr. 2023001383 tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Leiderdorp krachtens artikel 78 van de onteigeningswet (onteigeningsplan Leidse Ring Noord Oude Spoorbaan)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge de artikelen 77 en 78 van de onteigeningswet kan worden onteigend voor de uitvoering van een bestemmingsplan

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

De gemeenteraad van Leiderdorp (hierna verzoeker) heeft Ons bij besluit van 12 september 2022, kenmerk Z/22/129493/271457, verzocht, om in die gemeente over te gaan tot het aanwijzen van onroerende zaken ter onteigening, begrepen in het onteigeningsplan Leidse Ring Noord Oude Spoorbaan. De onroerende zaken zijn nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan Leidse Ring Noord – Oude Spoorbaan.

Burgemeester en wethouders van Leiderdorp hebben bij brief van 21 september 2022, kenmerk Z/22/135384/289433, het verzoek aan Ons ter besluitvorming voorgedragen.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp hebben per e-mail van 14 november 2022 de onteigeningsstukken aangevuld.

Planologische grondslag

De onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen, zijn gelegen in het bestemmingsplan Leidse Ring Noord – Oude Spoorbaan, verder te noemen: het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is op 4 juli 2022 vastgesteld door de gemeenteraad van Leiderdorp en is vanaf 25 augustus 2022 onherroepelijk.

Aan de onroerende zaken zijn de onderscheiden bestemmingen Groen, Verkeer en Water en de dubbelbestemmingen Waarde-Archeologie middelhoge trefkans en Leiding-Hoogspanningsverbinding toegekend.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 78, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 79 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 18 januari 2023 tot en met 28 februari 2023 in de gemeente Leiderdorp en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft de burgemeester van Leiderdorp van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken op 17 januari 2023 openbaar kennis gegeven in het Gemeenteblad.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De gemeente Leiderdorp is met de gemeenten Leiden en Oegstgeest een samenwerking gestart om een regio te worden die beschikt over internationale kennis, bedrijvigheid, historische cultuur en een hoogwaardige woonomgeving. Een goede bereikbaarheid is daarbij van essentieel belang. De samenwerking is begonnen met de Verkenning LAB071 wat in 2013 heeft geresulteerd in het Ambitiedocument LAB071 waarin de gestelde ambities zijn gespecificeerd. Na onderzoek en overleg met stakeholders en belanghebbenden is vervolgens in 2015 de Oplossing LAB071 vastgesteld. Een van de oplossingen voor een verbetering van de bereikbaarheid in de Leidse regio is het versterken van de Leidse Ring en dan specifiek de Leidse Ring Noord (hierna: LRN). De LRN moet leiden tot een verbeterde doorstroming van verkeer op het noordelijk deel van de ring. Hiervoor zijn aanpassingen aan de wegen nodig. De LRN ontlast het verkeer in de woonwijken en zorgt voor een leefbare en toegankelijke binnenstad. Ook leidt de LRN tot meer ruimte voor fietsers en voetgangers en meer groen.

Het bestemmingsplan ziet op de aanleg van het deelproject LRN – Oude Spoorbaan. In het kader van dit deelproject wordt op de te onteigenen gronden de bestaande weg verbreed en worden een nieuw fietspad en een nieuwe sloot aangelegd. Het huidig agrarisch gebruik als grasland past niet binnen de bestemmingen van de te onteigenen gronden volgens het bestemmingsplan waarvoor dit onteigeningsverzoek is ingediend.

In de door de verzoeker om onteigening gewenste wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan met de daarbij behorende planregels, toelichting en verbeelding, als ook door de zakelijke beschrijving behorende bij het onteigeningsplan.

De financiële dekking voor de totale investeringskosten is vrijgegeven. De gemeenten Leiden en Leiderdorp en de provincie Zuid-Holland dragen hieraan bij.

Om de werken en werkzaamheden ter uitvoering van het bestemmingsplan tijdig te kunnen realiseren, wenst de gemeente Leiderdorp de eigendom, vrij van lasten en rechten, te verkrijgen van de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken.

De verzoeker heeft met de eigenaar overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft de gemeenteraad van Leiderdorp tot zijn onteigeningsverzoek besloten, om de tijdige verwezenlijking van het bestemmingsplan zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat in februari 2022 is gestart met de realisatie, dat wil zeggen de aanbestedingsprocedure. De verwachting is dat de werkzaamheden in april 2023 worden gegund. Daarna zal worden gestart met de uitvoering van het werk. De verwachting is dat de uitvoering twee jaar zal duren en dus in 2025 gereed zal zijn. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de termijn dat het ontwerp koninklijk besluit ter inzage heeft gelegen zijn daarover geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het bestemmingsplan niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling worden geacht dat de gemeente Leiderdorp de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van de gemeente Leiderdorp tot het nemen van een besluit krachtens artikel 78, eerste lid, van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 21 maart 2023, nr. RWS-2023/7084, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het besluit van de gemeenteraad van Leiderdorp van 12 september 2022, kenmerk Z/22/129493/271457;

gelezen de voordracht van burgemeester en wethouders van Leiderdorp van 21 september 2022, kenmerk Z/22/135384/289433;

gelezen de e-mail van burgemeester en wethouders van Leiderdorp van 14 november 2022;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 17 mei 2023, no.W04.23.00070/I;

gezien het nader rapport van Onze Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 7 juni 2023, nr. RWS-2023/18953, Rijkswaterstaat Corporate Dienst.

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de uitvoering van het bestemmingsplan Leidse Ring Noord – Oude Spoorbaan van de gemeente Leiderdorp ten name van de gemeente Leiderdorp ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken, aangeduid op de grondtekening die ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet in de gemeente Leiderdorp en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage heeft gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is belast met de uitvoering van dit besluit dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Den Haag, 14 juni 2023

Willem-Alexander

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: Leidse Ring Noord Oude Spoorbaan

VERZOEKENDE INSTANTIE: gemeente Leiderdorp

 

Kadastraal bekend als gemeente Leiderdorp

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

1

36

13.335

A 11089

Herman van der Heden, Oud Ade

Op gedeelte van perceel: zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: B.V. Transportnet Zuid-Holland, Arnhem, zetel: Voorburg;

         

2

2.447

12.235

A 11094

Herman van der Heden, Oud Ade

Op gedeelte van perceel: zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: B.V. Transportnet Zuid-Holland, Arnhem, zetel: Voorburg;

         

3

2.270

50.183

A 11295

Herman van der Heden, Oud Ade

Op gedeelte van perceel: zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Oasen N.V., Gouda;

Op gedeelte van perceel: zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Liander N.V., Arnhem.

Naar boven