Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van 29 juni 2023 nr. PO/ 38797084, houdende wijziging van de Subsidieregeling onderwijspersoneel opleiding tot leraar in verband met het verhogen van het subsidieplafond voor het kalenderjaar 2023 voor het primair onderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 5 van de Wet overige OCW-subsidies en artikel 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 4, eerste lid, onderdeel d, van de Subsidieregeling onderwijspersoneel opleiding tot leraar wordt ‘€ 8.000.000’ vervangen door ‘€ 16.000.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemeen

Op basis van de Subsidieregeling onderwijspersoneel opleiding tot leraar (voorheen: de Subsidieregeling onderwijsassistenten opleiding tot leraar en hierna: de subsidieregeling) kan een bevoegd gezag of samenwerkingsverband subsidie aanvragen voor het opleiden tot leraar van een onderwijsondersteunend personeelslid dat bij het bevoegd gezag of samenwerkingsverband in dienst is. Het gaat om een tegemoetkoming in de studiekosten en kosten van studieverlof.

Met deze wijziging van de subsidieregeling wordt het subsidieplafond voor het kalenderjaar 2023 voor het primair onderwijs verhoogd. Met de verhoging kunnen meer onderwijsassistenten of leraarondersteuners de opleiding tot leraar volgen, wat vanuit beleidsmatig oogpunt wenselijk is. Er is namelijk een tekort van 9.700 fte aan leraren in het primair onderwijs.1

De subsidieregeling is in het voorjaar van 2022 geëvalueerd.2 Hieruit blijkt dat de meerderheid van de besturen en assistenten die van de regeling gebruik maakt, er tevreden over is: de administratieve lasten zijn laag, de subsidievoorwaarden zijn helder en de tegemoetkoming in de kosten is voldoende. De subsidieregeling is het belangrijke laatste duwtje in de rug om de opleiding te gaan volgen. Uit het onderzoek spreekt een duidelijke wens dat de subsidieregeling blijft bestaan.

Artikelsgewijs

Artikel I

Met deze wijziging wordt het subsidieplafond voor het kalenderjaar 2023 verhoogd naar € 16 miljoen. Hierdoor is er in het kalenderjaar 2023 ruimte om subsidie te verstrekken voor 800 assistenten of ondersteuners die de opleiding tot leraar volgen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Centerdata (december 2022). Personeelstekorten primair onderwijs. Peildatum 1 oktober 2022. https://www.aanpaklerarentekort.nl/binaries/aanpaklerarentekort/documenten/publicaties/2022/12/8/personeelstekorten-primair-onderwijs-peildatum-1-oktober-2022/Rapport+personeelstekorten+primair+onderwijs+1+okt+2022.pdf

In het vo is er in 2027 naar verwachting een lerarentekort van 2.142 fte (uit Trendrapportage Arbeidsmarkt leraren po, vo en mbo 2022: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/12/05/trendrapportage-arbeidsmarkt-leraren-po-vo-en-mbo-2022).

X Noot
2

MOOZ (juli 2022). Evaluatie Subsidieregeling Onderwijsassistenten Opleiding tot Leraar (SOOL).

https://www.aanpaklerarentekort.nl/binaries/aanpaklerarentekort/documenten/rapporten/2022/09/22/evaluatie-regeling-sool/Evaluatie+SOOL+-+Eindrapport.pdf

Naar boven