Kennisgeving ontwerpbesluit tijdelijke omgevingsvergunning – Onderzoeksboring locatie Burgemeester Stramanweg, Ouder-Amstel, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat maakt bekend:

Op 19 december 2022 heeft Energie Beheer Nederland B.V. te Utrecht, ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor een onderzoeksboring naar aardwarmte. De aanvraag heeft betrekking op de inrichting boorlocatie burgemeester Stramanweg, gelegen in de gemeente Ouder-Amstel, op het perceel kadastraal ingedeeld, gemeente Ouder-Amstel, sectie H, nummer 543.

De aanvraag betreft het oprichten van een tijdelijke inrichting, voor de maximale duur van drie jaar, om de aanwezigheid van aardwarmte te onderzoeken vanaf de locatie aan de burgemeester Stramanweg in de gemeente Ouder-Amstel in het zoekgebied Amstelland. Dit gebeurt door middel van een onderzoeksboring die tot doel heeft om onderzoeksdata publiek beschikbaar te maken.

Op de locatie wordt een enkel boorgat aangelegd met behulp van een mobiele installatie. Na uitvoering van de boring zal de geboorde put getest, afgesloten, en definitief worden ontmanteld en zal de locatie in oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Dit betreft een tijdelijk activiteit, waarvan naar verwachting de duur maximaal zes maanden zal bedragen.

De aanvraag is gedaan in het kader van het onderzoeksprogramma SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland). SCAN onderzoekt waar de ondergrond geschikt zou kunnen zijn voor de winning van aardwarmte en streeft ernaar een zo compleet mogelijk beeld te creëren van de ondergrond. SCAN levert een bijdrage aan de energietransitie om de overstap van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen naar duurzame energie te versnellen.

Ontwerp verklaring van geen bedenkingen:

Omdat de voorgenomen tijdelijke activiteiten niet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente Ouder-Amstel is aanvrager in de gelegenheid gesteld om een goede ruimtelijke onderbouwing aan te leveren. De ruimtelijke onderbouwing is behandeld en beoordeeld door de gemeenteraad van de gemeente Ouder-Amstel. Op 20 april 2023 heeft de raad een ontwerp verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor de duur van drie jaar. Gelet hierop kan er planologisch medewerking worden gegeven aan de tijdelijke activiteiten.

De Staatssecretaris is voornemens de gevraagde vergunning te verlenen.

Procedure ontwerpbesluit:

Het ontwerpbesluit en de ontwerp verklaring van geen bedenkingen, alsmede de andere relevante stukken liggen met ingang van donderdag 6 juli 2023 gedurende zes weken ter inzage op de secretarie van de gemeente Ouder-Amstel. Wij adviseren u voor de inzage van dit ontwerpbesluit eerst contact op te nemen met de gemeente (tel. 020 – 496 21 21). Het ontwerpbesluit en de ontwerp verklaring van geen bedenkingen zullen tevens raadpleegbaar zijn op de website: http://www.mijnbouwvergunningen.nl/stramanweg

Tot en met 17 augustus 2023 kan een ieder zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbesluit schriftelijk kenbaar maken aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Directie Transitie Diepe Ondergrond

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer E.M. Smit (tel. 070 – 379 6223) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en/of stuur een e-mail naar mijnbouwvergunningen@minezk.nl (onder vermelding van kenmerk: V-37189)

Naar boven