Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 5 juli 2023, nr. WJZ/27812290, tot wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling vermindering gevolgen Brexit voor de visserij in verband met het verhogen van het subsidieplafond voor titel 2.2

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 3, derde lid, Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2.17, derde lid, van de Tijdelijke subsidieregeling vermindering gevolgen Brexit voor de visserij wordt ‘€ 33.000.000’ vervangen door ‘€ 39.600.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 5 juli 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

1. Aanleiding en inhoud

Deze wijzigingsregeling voorziet in een wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling vermindering gevolgen Brexit voor de visserij ten aanzien van de subsidiemodule Ondersteuning tijdelijk stopzetten van visserijactiviteiten (hierna: stilligregeling) (titel 2.2 van de Tijdelijke subsidieregeling vermindering gevolgen Brexit voor de visserij).

1.1 Verhoging subsidiebudget

Deze wijziging betreft de ophoging van het subsidieplafond van de stilligregeling. De openstelling loopt van 13 april 2023 tot en met 30 juni 2023. Het budget wordt verhoogd met € 6.600.000 tot een totaal van € 39.600.000.

Deze ophoging vindt plaats met oog op het grote aantal gedane aanvragen, welke het initiële budget hebben overvraagd. Met de visserijsector is besproken dat er financieel ruimte zal worden gezocht om, indien het budget wordt overschreden, alle aanvragen te kunnen behandelen. Om alle aanvragen te kunnen behandelen is een ophoging van het subsidieplafond nodig.

Voor deze subsidiemodule was in eerste instantie € 33.000.000 gereserveerd. Met de middelen die overblijven uit de andere twee modules van de Tijdelijke subsidieregeling vermindering gevolgen Brexit voor de visserij kan het subsidieplafond van de subsidiemodule worden opgehoogd. Met de verhoging van € 6.600.000 wordt verwacht dat er voldoende budget is om alle aanvragen te kunnen behandelen.

2. Staatssteun

De op grond van de stilligregeling verstrekte subsidie bevat staatssteun. Deze wordt gerechtvaardigd door de goedkeuringsbeschikking van de Europese Commissie SA.104968 (2022/N). In deze regeling wordt het budget verhoogd met 20%. Dit wordt niet gezien als een wijziging van bestaande steun op grond van artikel 4, eerste lid, laatste volzin, van Verordening (EG) nr. 794/2004.1 Dit betekent dat een verhoging van het subsidieplafond met maximaal twintig procent mag worden doorgevoerd zonder dat de Europese Commissie hierover hoeft te beslissen.

3. Regeldruk

De onderhavige wijziging van de stilligregeling leidt niet tot wijzigingen in de informatieverplichtingen en derhalve ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij gebruikers van deze regeling.

4. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met deze inwerkingtredingsdatum wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden minimaal twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding van deze regeling.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 794/2004 van de Commissie van 21 april 2004 tot uitvoering van Verordening (EU) 2015/1589 van de Raad tot vaststelling van nadere bepalingen voor toepassing van artikel 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Naar boven