Kennisgeving voorkeursbeslissing Wieringerhoek, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Ministers van Infrastructuur en Waterstaat en Natuur en Stikstof hebben de voorkeursbeslissing voor het project Wieringerhoek vastgesteld.

Het MIRT-systeem als leidraad

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft, in afstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), van 31 maart 2020 tot en met 11 mei 2020 de Startbeslissing, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en de kennisgeving Participatie voor het project Wieringerhoek ter visie gelegd. Daarna is de MIRT-verkenningsfase gestart.

Tussen de publicatie van de Startbeslissing en het einde van de verkenning liggen meerdere jaren. In die tijd moest veel gebeuren: maatregelen ontwerpen, effecten onderzoeken, kosten ramen, bestuurlijk overleggen, tussentijdse besluiten nemen en de omgeving daarbij betrekken, wettelijke procedures doorlopen waaronder de passende beoordeling. De leidraad bij al deze activiteiten is de systematiek uit het MIRT (het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport).

Met de publicatie van deze Voorkeursbeslissing is de fase van de verkenning afgesloten.

Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW), werken aan een levende delta in het IJsselmeergebied; project Wieringerhoek

Het project Wieringerhoek is onderdeel van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) en de Agenda IJsselmeergebied 2050. Het doel van de PAGW is het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit, ook in het IJsselmeergebied. Het IJsselmeergebied is het grootste aaneengesloten zoetwatergebied in Noordwest-Europa. Het heeft een grote betekenis voor de natuur. Zo is het IJsselmeer aangewezen als Natura-2000 gebied. Het IJsselmeergebied is daarnaast van groot belang als bron voor zoetwater voor de drinkwaterbereiding en de landbouw. Ook is het een belangrijk recreatiegebied.

De diverse maatschappelijke functies van het IJsselmeergebied blijven in de toekomst alleen mogelijk als het ecosysteem robuust genoeg is om de gevolgen van klimaatverandering en gebruik veerkrachtig op te vangen.

In de Startbeslissing Wieringerhoek is als hoofddoel van het project opgenomen: ‘het versterken van het deltakarakter van de verbinding IJsselmeer-Waddenzee door natuurlijke overgangen te creëren’. In de MIRT Verkenningsfase is dit verder uitgewerkt en onderverdeeld in drie projectdoelen:

  • het toevoegen van ontbrekende zoete leefgebieden (ecotopen) in de overgang van land naar water;

  • het versterken van de verbinding tussen Waddenzee en IJsselmeer door het creëren van een zoet-zoutovergang en het versterken van de verbinding tussen IJsselmeer en achterland voor zoetwatersoorten;

  • het bijdragen aan het beheersen van de zoutindringing.

De definitieve Voorkeursbeslissing

De Minister van IenW besluit in afstemming met de Minister voor Natuur en Stikstof (NenS) op grond van de resultaten van de MIRT-verkenning tot het vaststellen van de voorgenomen maatregelen voor het project Wieringerhoek. Hierbij is rekening gehouden met de beoordeling van het doelbereik en de effecten in het MER, de beschouwing van kansrijke meekoppelkansen in het MER, financiële haalbaarheid en effectiviteit en de bestuurlijke adviezen.

De volgende vier onderdelen behoren tot de Voorkeursbeslissing.

  • Verdere uitwerking zoete ecotopen rond Klimaatbuffer IJsselmeer met de N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland.

  • Een financiële bijdrage leveren aan het project: Verbetering natte infrastructuur Noordkop van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

  • Vervolgstudie: zoet-zoutovergang i.c.m. zoutbeheersing Den Oever.

  • Nader te bestemmen financiële reservering.

Tegen een voorkeursbeslissing kan geen beroep worden ingesteld.

Zienswijzen en advies van de Commissie mer

De ontwerpvoorkeursbeslissing heeft van vrijdag 16 december 2022 tot en met donderdag 26 januari 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Hierop zijn 12 zienswijzen naar voren gebracht. Deze zijn beantwoord in de reactienota. Ook is een reactie gevraagd van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Naar aanleiding van de zienswijzen en de advisering zijn geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van de ontwerpvoorkeursbeslissing. Wel is er ambtshalve een verduidelijking in de tekst betreffende de financiering van de Klimaatbuffer IJsselmeer aangebracht.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Deze informatie en de bijbehorende documenten staan vanaf dinsdag 4 juli 2023 op www.platformparticipatie.nl/wieringerhoek. Het gaat dan om de voorkeursbeslissing, de reactienota, het milieueffectrapport en de bijlagen.

WAT IS HET VERVOLG?

Met de definitieve Voorkeursbeslissing wordt de MIRT-verkenning Wieringerhoek afgesloten. De drie benoemde projecten gaan elk afzonderlijk verder met elk een zelfstandige procedure en besluitvormingstraject, inclusief een eventueel project-MER voor de Klimaatbuffer IJsselmeer. Er volgt dus geen MIRT-planuitwerkingsfase voor de Wieringerhoek als geheel. De MER levert wel de inhoudelijke basis en onderbouwing voor de verdere uitwerking.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het project op www.platformparticipatie.nl/wieringerhoek en www.rijkswaterstaat.nl. Vragen over het project? Bel naar 0800 – 8002, Rijkswaterstaat (gratis) of mail naar 0800 8002@rws.nl.

Vragen over de procedure? Bel naar 070 – 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven