Kennisgeving wijziging instemmingsbesluit winningsplan Haagse Aardwarmte Leyweg voor aardwarmte, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft het instemmingsbesluit op het winningsplan Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL) gewijzigd. Van donderdag 29 juni 2023 tot en met woensdag 9 augustus 2023 is het gewijzigde instemmingsbesluit in te zien.

Wat staat er in het winningsplan HAL?

Aardyn B.V. (voorheen Hydreco Geomec) heeft in 2020 een verzoek tot instemming met het winnings-plan HAL ingediend bij de toenmalige Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan HAL betreft een aardwarmtesysteem, gelegen aan de Leyweg in Den Haag en binnen het gebied van de winningsvergunning Den Haag. De aardwarmte-installatie van HAL aan de Zuidwoldestraat nummer 1k betreft een warmtecentrale voor het Lage Temperatuur stadsverwarmingsnet in Den Haag Zuid-West. HAL heeft daarnaast een koppeling tot stand gebracht tussen de warmtecentrale en de twee reeds in 2010 geboorde aardwarmteputten. Daarmee is de bestaande warmtecentrale uitgebreid met de aardwarmte-installatie en kan het stadsverwarmingsnet van Den Haag Zuid-West deels op een duurzame wijze van warmte worden voorzien. Op de aardwarmte-installatie wordt warm formatie-water opgepompt vanaf circa 2 km onder het aardoppervlak. De aardwarmte wordt door middel van een warmtewisselaar afgegeven aan het stadsverwarmingsnet. Na afgifte van de warmte wordt het afgekoelde water weer geïnjecteerd in dezelfde laag.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeente Den Haag en in het verzorgingsgebied van het Water- schap Hollandse Delta.

Op 2 december 2020 heeft de toenmalige minister ingestemd met het winningsplan HAL, waarbij de instemming 2 jaar zou gelden conform het Tijdelijk Beleidskader Geothermie (kenmerk: DGKE / 19265357).

Op 1 september 2022 heeft de Staatssecretaris ambtshalve het instemmingsbesluit HAL gewijzigd (kenmerk: PDGGO-DTDO / 22280483), waarbij de instemming met 1 jaar werd verlengd.

De reden van de wijziging

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat verlengt op verzoek van de vergunninghouder de instemming met het winningsplan nogmaals met één jaar.

Een verlenging van de geldigheidsduur van het instemmingsbesluit Haagse Aardwarmte Leyweg is nodig, omdat aankomende winter de geldigheidsduur van het huidige instemmingsbesluit afloopt en de nieuwe Mijnbouwwet op dit moment nog niet van kracht is. In de nieuwe Mijnbouwwet worden de kaders gesteld voor de aan te vragen vervolgvergunning, welke dus op dit moment nog niet kan worden aangevraagd.

Zodoende wordt de geldigheidsduur van de instemming op het winningsplan Haagse Aardwarmte Leyweg, op verzoek van de aanvrager, verlengd.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het gewijzigde instemmingsbesluit van donderdag 29 juni 2023 tot en met woensdag 9 augustus 2023 inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/HAL. Daarnaast kunt u op afspraak een papieren versie van het dossier inzien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Voor meer informatie over de terinzagelegging en voor het maken van een afspraak kan contact opgenomen worden met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving.

Wat zijn de vervolgstappen?

Tot en met woensdag 9 augustus 2023 kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen dit besluit. Geef in uw bezwaarschrift duidelijk aan op welk instemmingsbesluit en welke onderdelen van het besluit u reageert en onderbouw uw bezwaarschrift met argumenten. Uw brief kan alleen als bezwaarschrift in behandeling worden genomen als deze voorzien is van een datum en u ondertekent met uw naam en adres. U kunt uw bezwaarschrift schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Directie Wetgeving en Juridische Zaken

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl, www.mijnbouwvergunningen.nl/HAL, www.haagseaardwarmte.nl en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over het winningsplan HAL.

Voor nadere informatie over het winningsplan HAL en het gewijzigde instemmingsbesluit kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl, telefoon: 070 378 6814).

Naar boven