Besluit van de plaatsvervangend secretaris-generaal van 14 juni 2023 (kenmerk 4657751/23/DP&O), verlening van ondermandaat en het doorgeven van volmacht en machtiging aan onder de plaatsvervangend secretaris-generaal ressorterende ambtenaren (Mandaatbesluit SG-cluster Ministerie van Justitie en Veiligheid 2022)

De plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

gelet op artikel 3 van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid, artikelen 1 en 2a van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid, paragraaf 1.3 van de CAO Rijk en artikel 3.3 van de Comptabiliteitswet 2016;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Van het ingevolge artikel 1 van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de plaatsvervangend secretaris-generaal verleende ondermandaat, wordt ten aanzien van de aangelegenheden die hun dienstonderdeel betreffen ondermandaat verleend aan:

    • a. de directeur Wetgeving en Juridisch Zaken;

    • b. de directeur Europese en Internationale Aangelegenheden;

    • c. de directeur Bestuursondersteuning;

    • d. de directeur Communicatie;

    • e. de directeur Financieel-Economische Zaken;

    • f. de directeur Innovatie, Kennis en Strategie;

    • g. het hoofd bureau Adviescollege Verloftoetsing tbs;

    • h. de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding;

    • i. de directeur Eigenaarsadvisering.

  • 2. Van het ingevolge artikel 1 van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de plaatsvervangend secretaris-generaal verleende ondermandaat wordt ten aanzien van de aangelegenheden bedoeld in artikel 5, tweede lid, onderdeel a, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid, ondermandaat verleend aan de directeur Wetgeving en Juridische Zaken.

  • 3. Van het ingevolge artikel 1 van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de plaatsvervangend secretaris-generaal verleende ondermandaat wordt ondermandaat gegeven aan de directeur Wetgeving en Juridische Zaken inzake besluiten en klachtenprocedures op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming, verzoeken op grond van de Wet Open Overheid, verzoeken op grond van de Wet hergebruik van overheidsinformatie, klachten, subsidiebesluiten, beleidsregels en Nationale ombudsmanprocedures.

Artikel 2

Tot het verlenen van volmacht om op te treden als leidinggevende in de zin van paragraaf 1.3 van de CAO Rijk ten aanzien van de onder hen ressorterende functionarissen, worden aangewezen de functionarissen, genoemd in kolom 1 van bijlage 1 bij dit besluit, voor zover het betreft de uitoefening van de bevoegdheden, vermeld in kolom 2 van die bijlage.

Artikel 3

Als bevoegd om te beschikken over bedragen voor het aangaan van verplichtingen en voor het verrichten van uitgaven, worden aangewezen de functionarissen, genoemd in kolom 1 van bijlage 2 bij deze regeling voor zover het betreft de bedragen, genoemd in kolom 2 van die bijlage.

Artikel 4

Aan de plaatsvervangend secretaris-generaal blijft voorbehouden de bevoegdheid om beslissingen te nemen inzake het aangaan van arbeidsovereenkomsten, bevordering en ontslag van alsmede treffen van disciplinaire maatregelen met of jegens functionarissen op managementfuncties van schaal 14 en hoger direct onder het niveau van het hoofd van de directie of bureau.

Artikel 5

De Mandaatregeling pSG-cluster Ministerie van Veiligheid en Justitie 2013 wordt ingetrokken.

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 31 maart 2022.

Artikel 7

Deze regeling wordt aangehaald als: Mandaatbesluit SG-cluster Ministerie van Veiligheid en Justitie 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, H.J.I.M. de Rooij

TOELICHTING

In dit besluit wordt door de plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de hoofden van de dienstonderdelen binnen het SG-cluster bevoegdheid verleend om namens de Minister van Justitie en Veiligheid in ondermandaat besluiten te nemen ter zake van aangelegenheden die hun dienstonderdeel betreffen.

Deze wijziging is ingegeven door de gewijzigde aansturing van het departement als gevolg van de komst van de hoofddirecteur bedrijfsvoering en de dientengevolge herziening van de clusterindeling alsmede de taakverdeling tussen de secretaris-generaal, de plaatsvervangend secretaris-generaal en de hoofddirecteur bedrijfsvoering. Het doel hiervan is de SG ruimte te geven zich te concentreren op zijn primaire taken als eerste politiek adviseur en bestuurder van het concern JenV. De overige taken worden verdeeld tussen de plaatsvervangend secretaris-generaal en de hoofdirecteur bedrijfsvoering. Het SG-cluster staat daarom als gevolg van deze wijziging onder leiding van de plaatsvervangend secretaris-generaal. De secretaris-generaal blijft beleidsmatig eindverantwoordelijk voor zover het de directie Wetgeving en Juridische Zaken en de directie Financieel-Economische Zaken betreft. In het mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid is dan ook een voorbehoud gemaakt ten aanzien van dit onderdeel in het ondermandaat aan de plaatsvervangend secretaris-generaal.

In artikel 1 is het volgende geregeld. De secretaris-generaal blijft formeel hoofd van het cluster. In deze rol is de secretaris-generaal verantwoordelijk voor alle beleidsmatige aspecten die het SG-cluster betreffen. Hiermee wordt tevens voldaan aan de (inrichtings)eisen die worden gesteld door artikel 2 Besluit FEZ van het Rijk en De Regeling vaststelling Aanwijzingen voor de juridische functie Rijk. In deze regelingen is bepaald dat de toegang van de Directeur Financieel Economische Zaken en de Directeur Wetgeving en Juridische Zaken tot de secretaris-generaal en de bewindspersonen, zonder tussenkomst van beleidsonderdelen, gegarandeerd dient te zijn.

In dit besluit wordt tevens ondermandaat verleend aan de directeur Wetgeving en Juridische Zaken ten aanzien van de aangelegenheden genoemd in artikel 5, tweede lid, onder a, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid en een aantal decentrale juridische werkzaamheden. Het ondermandaat ten aanzien van de aangelegenheden genoemd in artikel 5, tweede lid, onder a, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid betreft de behandeling van bezwaar- en beroepschriften, verzoeken om voorlopige voorziening, aansprakelijkstellingen, verzoeken om schadevergoeding en civielrechtelijke procedures voor het SG-cluster. Bij het ondermandaat voor de decentrale juridische werkzaamheden gaat het om de behandeling van verzoeken op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens, op grond van de Wet Open Overheid en op grond van de Wet hergebruik van overheidsinformatie, klachten, subsidiebesluiten, beleidsregels en Nationale ombudsmanprocedures die het SG-cluster betreffen. Over de samenwerking tussen de directie Wetgeving en Juridische Zaken en de overige dienstonderdelen binnen het SG-cluster met betrekking tot deze aangelegenheden zijn afspraken gemaakt.

Daarnaast worden bijlage 1, behorend bij artikel 2 van dit besluit en bijlage 2, behorend bij artikel 3 van dit besluit, geactualiseerd. In deze bijlagen is geregeld welke functionarissen binnen het SG-cluster bevoegd zijn om namens de Minister van Justitie en Veiligheid rechtspositionele besluiten (P-mandaat) en/of besluiten inzake financieel beheer (F-mandaat) te nemen. De plaatsvervangend secretaris-generaal kan nadere instructies geven ten aanzien van de wijze waarop rechtspositionele besluiten worden genomen en de besteding van de budgetten, waaraan een gemandateerde zich moet houden bij de uitoefening van bevoegdheden.

Ingevolge artikel 7 van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft dit besluit ook betrekking op de doorgifte van de bevoegdheid om privaatrechtelijke rechtshandelingen (volmacht) en andere handelingen (machtiging) te verrichten.

De plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, H.J.I.M. de Rooij

BIJLAGE 1 BEHOREND BIJ ARTIKEL 2 VAN HET MANDAATBESLUIT SG-CLUSTER MINISTERIE VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID 2022

De functionarissen bij wie in kolom 2 de letter A is geplaatst, zijn, onverminderd artikel 4 van dit besluit bevoegd tot uitoefening van alle bevoegdheden die in of krachtens paragraaf 1.3 van de CAO Rijk aan leidinggevenden zijn toegekend.

De functionarissen bij wie in kolom 2 de letter B is geplaatst, zijn, onverminderd artikel 4 van dit besluit bevoegd tot uitoefening van alle bevoegdheden die in of krachtens paragraaf 1.3 van de CAO Rijk aan leidinggevenden zijn toegekend., met uitzondering van de bevoegdheden tot het aangaan van arbeidsovereenkomsten, het bevorderen naar een hogere salarisschaal, het opleggen van disciplinaire straffen en ordemaatregelen en het beëindigen van arbeidsovereenkomsten alsmede het nemen van besluiten over de toekenning van een persoonsgebonden dienstauto.

 

Kolom 1

Kolom 2

 

bevoegd gezag

 

1

plaatsvervangend secretaris-generaal

A

1.1

directeur Wetgeving en juridische zaken

A

1.1.1

hoofd sector Straf- en sanctierecht

B

1.1.2

hoofd sector Staats- en bestuursrecht

B

1.1.3

hoofd sector Privaatrecht

B

1.1.4

hoofd sector Juridische Zaken en Wetgevingsbeleid

B

1.1.5

hoofd afdeling Ondersteuning

B

1.2

directeur Europese- en internationale aangelegenheden

A

1.2.1

plv. directeur Europese- en internationale aangelegenheden

A

1.2.2

hoofd afdeling Europese Unie

B

1.2.3

hoofd afdeling Internationale betrekkingen en projecten

B

1.2.4

hoofd afdeling Justitie en Veiligheid van de Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie

B

1.3

directeur Bestuursondersteuning

A

1.3.1

hoofd afdeling Advies en Stukkenstroom

B

1.3.2

hoofd Stukkenstroom

B

1.3.3

hoofd Managementondersteuning en Bedrijfsvoering

B

1.3.4

hoofd afdeling Protocol & Evenementen en Managementondersteuning en Bedrijfsvoering

B

1.4

directeur Communicatie

A

1.4.1

hoofd afdeling Woordvoering, Speeches en Omgevingskennis

B

1.4.2

hoofd afdeling Communicatieadvies en Redactie

B

1.5

directeur Financieel-Economische Zaken

A

1.5.1

plv. directeur Financieel-economische zaken

A

1.5.2

hoofd afdeling Begroting en kaderstelling

B

1.5.3

hoofd afdeling Financiële Infrastructuur & Concernadministratie

B

1.5.4

hoofd afdeling Control op Beleid en Uitvoering

B

1.6

directeur Innovatie, Kennis en Strategie

A

1.6.1

plv. directeur Innovatie, Kennis en Strategie

A

1.7

Hoofd bureau Adviescollege Verloftoetsing tbs

A

1.8

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding

A

1.9

Directeur Eigenaarsadvisering

A

1.9.1

plv. directeur Eigenaarsadvisering

A

BIJLAGE 2 BEHOREND BIJ ARTIKEL 3 VAN HET MANDAATBESLUIT SG-CLUSTER MINISTERIE VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID 2022

De functionarissen genoemd in kolom 1 zijn bevoegd in overeenstemming met artikel 3.3 van de Comptabiliteitswet 2016, tot het aangaan van verplichtingen en het doen van uitgaven.

Indien in kolom 2 een bedrag is opgenomen betreft dit het maximumbedrag waarvoor de functionaris telkens een verplichting mag aangaan of uitgave mag doen.

Indien in kolom 2 geen bedrag is opgenomen, geldt geen maximumbedrag.

 

Kolom 1

Kolom 2

 

bevoegd gezag

 

1

plaatsvervangend secretaris-generaal

 

1.1

directeur Wetgeving en juridische zaken

 

1.1.1

hoofd sector Straf- en sanctierecht

 

1.1.2

hoofd sector Staats- en bestuursrecht

 

1.1.3

hoofd sector Privaatrecht

 

1.1.4

hoofd sector Juridische Zaken en Wetgevingsbeleid

 

1.1.5

hoofd afdeling Ondersteuning

€ 20.569.000,00

1.2

directeur Europese- en internationale aangelegenheden

 

1.2.1

plv. directeur Europese- en internationale aangelegenheden

 

1.2.2

hoofd afdeling Europese Unie

 

1.2.3

hoofd afdeling Internationale betrekkingen en projecten

 

1.2.4

hoofd afdeling Justitie en Veiligheid van de Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie

 

1.3

directeur Bestuursondersteuning

 

1.3.1

hoofd afdeling Advies en Stukkenstroom

 

1.3.2

hoofd Stukkenstroom

 

1.3.3

hoofd Managementondersteuning en Bedrijfsvoering

 

1.3.4

hoofd afdeling Protocol & Evenementen en Managementondersteuning en Bedrijfsvoering

 

1.4

directeur Communicatie

 

1.4.1

hoofd afdeling Woordvoering, Speeches en Omgevingskennis

 

1.4.2

hoofd afdeling Communicatieadvies en Redactie

 

1.5

directeur Financieel-Economische Zaken

 

1.5.1

plv. directeur Financieel-economische zaken

 

1.5.2

hoofd afdeling Begroting en kaderstelling

 

1.5.3

hoofd afdeling Financiële Infrastructuur & Concernadministratie

 

1.5.4

hoofd afdeling Control op Beleid en Uitvoering

 

1.6

directeur Innovatie, Kennis en Strategie

 

1.6.1

plv. directeur Innovatie, Kennis en Strategie

 

1.7

Hoofd bureau Adviescollege Verloftoetsing tbs

 

1.8

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding

 

1.9

Directeur Eigenaarsadvisering

 

1.9.1

plv. directeur Eigenaarsadvisering

 
Naar boven