Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 20 juni 2023, nummer 4704858, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderddrieëntachtigste wijziging)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 4.44a, derde lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4.18, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

Onder vervanging van ‘, of’ aan het slot van onderdeel c door een puntkomma en onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. de registratie in het register van de Stichting normering arbeid wordt beëindigd, indien de erkende referent een onderneming is die zich bezighoudt met het ter beschikking stellen van arbeidskrachten of payrolling, bedoeld in artikel 1, aanhef en onder c en d, van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs.

B

................

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 juni 2023

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling tot wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 bevat onder andere een aanpassing van de inlichtingenplicht voor erkend referenten.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A (artikel 4.18, tweede lid)

Indien een onderneming die zich bezighoudt met het ter beschikking stellen van arbeidskrachten of payrolling, bedoeld in artikel 1, aanhef en onder c en d, van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, erkend referent wil worden kan dat alleen maar als deze onderneming is opgenomen in het register van de Stichting normering arbeid. De Stichting houdt een register bij gebaseerd op een nationaal keurmerk (NEN-4400). Dit betekent dat de uitzendbureaus die in dat register staan opgenomen, de wet- en regelgeving op het gebied van arbeid nakomen. In artikel 1.14 is bovenstaande voorwaarde vastgelegd.

In artikel 4.18, tweede lid, wordt de bijbehorende informatieplicht opgenomen voor de onderneming die zich bezighoudt met het ter beschikking stellen van arbeidskrachten of payrolling, bedoeld in artikel 1, aanhef en onder c en d, van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Indien de registratie van de betreffende erkend referent in het register van de Stichting normering arbeid wordt beëindigd, dient hij dit te melden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Onderdeel B (artikel *)

...............

Artikel II

Deze regeling treedt in werking op een vast verandermoment, te weten 1 juli 2023. De invoeringstermijn bedraagt echter minder dan twee maanden. Daarmee wijkt de inwerkingtreding af van de minimale invoeringstermijn, waarmee aanmerkelijke ongewenste publieke nadelen worden voorkomen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven