Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 14 juni 2023 nr. 38862335, houdende wijziging van de Regeling register onderwijsdeelnemers in verband met enkele technische wijzigingen

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs;

Gelet op de artikelen 7, 8, vierde lid, 12, zesde en achtste lid, artikel 15, zesde lid, en artikel 19, derde lid, van de Wet register onderwijsdeelnemers

Besluiten:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING REGISTER ONDERWIJSDEELNEMERS

De Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

A

Het opschrift van paragraaf 7 komt te luiden: ‘Paragraaf 7. Specificatie en termijn voor levering verzuimgegevens’.

B

Na artikel 21 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 21a Termijn voor levering verzuimgegevens

Het bestuur van een onderwijsinstelling als bedoeld in de WEC, WPO, WVO2020 of WEB levert de verzuimgegevens aan de Minister binnen zeven dagen nadat deze in de administratie van de onderwijsinstelling zijn verwerkt.

C

Aan artikel 21a wordt, onder toevoeging van de aanduiding ‘1.’ voor de tekst, een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op het hoofd van een school als bedoeld in artikel 1, onderdeel b, subonderdeel 3 of 4, van de Leerplichtwet 1969, of artikel 1, onderdeel b, onder 3° of 4°, van de Leerplichtwet BES.

D

Bijlage 1. behorende bij artikel 3 van de Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 1.1., onderdeel Te leveren basisgegevens, wordt ‘eindtoets’ telkens vervangen door ‘doorstroomtoets’;

2. Hoofdstuk 2. Definities wordt als volgt gewijzigd:

a. in de begripsbepaling van het begrip Referentieniveau wordt ‘eindtoets’ vervangen door ‘doorstroomtoets’.

b. De begripsbepaling ‘verplichte eindtoets’ komt als volgt te luiden:

Verplichte doorstroomtoets:

Toets voor de basisschoolleerlingen uit leerjaar 8 waarmee ze worden geïndiceerd voor het (niveau) van het vervolgonderwijs. De doorstroomtoets (voorheen ‘eindtoets’) is vanaf het schooljaar 2014–2015 verplicht voor de basisscholen en vanaf schooljaar 2019–2020 ook verplicht voor de speciale scholen voor basisonderwijs en de scholen of de instellingen voor speciaal onderwijs.

De school geeft ook aan als een leerling ontheffing heeft (bijvoorbeeld zeer moeilijk lerende kinderen) of niet deelneemt (bijvoorbeeld wegens ziekte).;

3. In paragraaf 3.7., nummer 7, wordt ‘elementcodetabel’ vervangen door ‘erkende opleidingscodetabel’

4. In paragraaf 3.11., nummer 10, wordt ‘eindtoets’ vervangen door ‘doorstroomtoets’;

5. Paragraaf 3.12. wordt als volgt gewijzigd:

a. in het opschrift wordt ‘eindtoets’ vervangen door ‘doorstroomtoets’

b. In nummer 8, 10 en 11 wordt ‘eindtoets’ telkens vervangen door ‘doorstroomtoets’.

6. Paragraaf 7.1.16. Toetscode komt als volgt te luiden:

Waarde

Ingangsdatum

Einddatum

CENTRALE_EINDTOETS

01-08-2017

31-7-2023

ROUTE_8

01-08-2017

 

ICE

01-08-2017

 

DIA

01-08-2017

 

AMN

01-08-2017

 

LEERLING_IN_BEELD

01-08-2023

 

7. Paragraaf 7.1.17. Uitslagwaarden per toetscode komt als volgt te luiden:

Waarde

Uitslag waarden

Ingangsdatum

Einddatum

CENTRALE_EINDTOETS

501–550

01-08-2017

31-7-2023

ROUTE_8

100–300

01-08-2017

 

ICE

50–100

01-08-2017

 

DIA

321–390

01-08-2017

 

AMN

300–500

01-08-2017

 

LEERLING_IN_BEELD

151–200

01-08-2023

 

E

Bijlage 2. behorende bij artikel 5 van de Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

1. In hoofdstuk 2. Specificatie van de basisgegevens met betrekking tot de inschrijving wordt bij gegeven 4. Soort onderwijs/Profiel/Sector/Leerweg/Afdeling, ‘Elementcode’ vervangen door ‘Erkende opleidingscode’

2. In hoofdstuk 2. Specificatie van de basisgegevens met betrekking tot de inschrijving wordt, bij gegeven 18. Pilot/experiment, na ‘experiment onderwijszorgarrangementen’ onder toevoeging van een puntkomma aan het slot de volgende waarde toegevoegd:

  • ‘– praktijkgericht programma voor havo.’.

F

In bijlage 3. behorende bij artikel 6 van de Regeling register onderwijsdeelnemers wordt in de paragraaf Specificatie van de basisgegevens met betrekking tot examens, bij gegeven 4. Soort onderwijs/Profiel/Sector/Leerweg/Afdeling, ‘elementcode’ vervangen door ‘erkende opleidingscode’.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2023, met uitzondering van Artikel I, onderdeel C, dat in werking treedt met ingang van 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

1. Algemene toelichting

Met deze wijziging wordt de Regeling register onderwijsdeelnemers gewijzigd op een aantal punten. Het gaat om technische wijzigingen om de gebruikte termen in lijn te brengen met andere wet- en regelgeving. Met de ingebruikname van het Register Onderwijsdeelnemers en het Register Onderwijsinstellingen is ook de ‘taal’ gewijzigd. In veel wet- en regelgeving maar ook in veel systemen moeten gebruikte termen worden aangepast. Dat is geen opgave die in één keer kan worden uitgevoerd. Daarom is besloten om bij elke wijziging van de registerwetgeving dit als vaste handeling mee te nemen.

In deze wijzigingsregeling zijn bovendien een aantal los van elkaar staande inhoudelijke aanpassingen gebundeld, zodat deze in een keer worden doorgevoerd. Hieronder worden de wijzigingen kort toegelicht.

Verzuimgegevens

Op dit punt wordt de regeling nader gespecificeerd. De Wet register onderwijsdeelnemers (hierna: WRO) regelt in artikel 12, lid 3 een leveringsplicht van de verzuimgegevens op leerlingniveau. Artikel 12, lid 8 noemt vervolgens dat bij ministeriële regeling regels kunnen worden gesteld over termijnen van levering. Deze termijn wordt met voorliggende wijziging in de regeling gespecificeerd, te weten ‘binnen 7 dagen’. Dat is overeenkomstig de termijn die hiervoor in het verleden werd aangehouden. Voor inwerkingtreding van de WRO was in artikel 21a van de Leerplichtwet 1969 bepaald dat het hoofd verplicht was relatief verzuim van tenminste 16 uur in 4 weken ‘onverwijld’ te melden. De inspectie specificeerde in de nota Bundeling van kracht ‘onverwijld’ met ‘binnen 5 werkdagen’.

Praktijkgericht programma havo

Van 2023 tot en met 2027 loopt het doorontwikkeltraject voor praktijkgerichte programma’s voor het havo. Naast de curriculumontwikkeling- en evaluatie door Stichting Leerplan Ontwikkeling is er vanaf 2023 sprake van kwantitatieve monitoring. Daarbij worden leerlingen die deelnemen aan het doorontwikkeltraject onderscheiden van andere leerlingen in het havo. Om die reden dient de regeling register onderwijsdeelnemers gewijzigd te worden. In bijlage 2 van de regeling staat namelijk dat gegevens over deelname aan een pilot/experiment als basisgegeven met betrekking tot inschrijving kwalificeren. De opsomming van pilots/experimenten hier is limitatief. De praktijkgerichte programma’s voor het havo dienen ook als pilot te worden gekwalificeerd, daarom worden deze toegevoegd aan deze opsomming. Op deze manier kan deelname aan deze pilot op de juiste wijze worden geregistreerd waarmee de registratie aansluit bij de praktijk. Dat maakt het voor de scholen en leerlingen inzichtelijker

Term Eindtoets PO

Op dit punt wordt de regeling in lijn met nieuwe wetgeving gebracht. Met de inwerkingtreding van de Wet van 9 februari 2022 tot wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs, Stb. 2022,135., per 1 augustus 2023, wordt niet meer van ‘eindtoetsen’, maar van ‘doorstroomtoetsen’ gesproken.

Toetscode

Met ingang van schooljaar 2023–2024 wordt, door inwerkingtreding van enkele onderdelen van de wet doorstroomtoetsen po, de Centrale Eindtoets niet meer aangeboden. Vanaf datzelfde moment wordt de toets Leerling in beeld van Cito B.V. aangeboden. Daarom dient ook het overzicht van de te gebruiken toetscodes te worden bijgewerkt. Scholen kunnen dan de juiste code selecteren waardoor in de registratiesystemen te herleiden is welke doorstroomtoets de leerling heeft gemaakt. Onder andere voor de normering van de toetsen is dit belangrijk. Door te volgen hoe de leerlingen door het onderwijs stromen kan de normering worden bijgesteld en daarmee een nauwkeurigere voorspelling doen over het niveau van de leerling op het moment dat de doorstroomtoets wordt gemaakt. De score die de leerling haalt bij de doorstroomtoets is een zwaarwegend element in de advisering richting het vervolgonderwijs.

2. Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

A en B

Na artikel 21 wordt artikel 21a ingevoegd, waarin de termijn van 7 dagen voor levering van verzuimgegevens aan het register geregeld wordt. Het opschrift van de paragraaf wordt aangevuld, zodat het ook op de termijn ziet.

C

Dit onderdeel regelt de termijn voor aanlevering van verzuimgegevens voor b3- en b4-scholen door aan artikel 21a een tweede lid toe te voegen. Dit onderdeel treedt later in werking dan onderdelen A en B.

D

Dit onderdeel wijzigt bijlage 1 bij de regeling op de volgende punten:

  • Overal waar ‘eindtoets’ staat, wordt dit vervangen door doorstroomtoets, zodat overal in de regeling de juiste, nieuwe terminologie wordt gebruikt. De eindtoets bestaat niet meer sinds de wet doorstroomtoetsen en de term ‘eindtoets’ wordt dan ook niet meer gebruikt’;

  • De verouderde term ‘elementcode’ wordt in de hele regeling gewijzigd in ‘erkende opleidingscode’;

  • In de tabellen over de toetsen en bijbehorende toetsscores, krijgt de term centrale eindtoets een einddatum, omdat deze niet meer gebruikt wordt sinds inwerkingtreding van de wet doorstroomtoetsen. De toets 'LEERLING IN BEELD’ wordt toegevoegd.

E

In de tabel over de specificatie van de basisgegevens met betrekking tot inschrijving in bijlage 2, wordt de mogelijkheid toegevoegd om te registreren dat een leerling deelneemt aan de pilot praktijkgerichte programma’s havo. Ook wordt daar de verouderde term ‘elementcode’ vervangen door ‘erkende opleidingscode’

F

Met dit onderdeel wordt bijlage 3 de verouderde term ‘elementcode’ gewijzigd in ‘erkende opleidingscode’.

Artikel II

De regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2023. Dit is het eerstvolgende vaste verandermoment na publicatie in de Staatscourant. Onderdeel C treedt in werking met ingang van 1 januari 2024, omdat b3- en b4-scholen pas vanaf dat moment worden aangesloten op het register ten aanzien van verzuimgegevens.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

Naar boven