Kennisgeving conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau kavel I in het windenergiegebied Nederwiek (zuid), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 23 juni tot en met donderdag 3 augustus ligt de Conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau (hierna: cNRD) voor kavel I in het windenergiegebied Nederwiek (zuid) ter inzage. In deze notitie staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport voor het bovengenoemde project.

Iedereen kan op de notitie reageren door het indienen van een zienswijze binnen de boven genoemde periode.

Wat gaat er gebeuren?

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil op grond van de Wet windenergie op zee een windpark realiseren in kavel I in het windenergiegebied Nederwiek (zuid), gelegen in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ). Het gebied ligt op ongeveer 95 kilometer van de kust. Het beoogde gebied voor de kavel I heeft een bruto oppervlakte van ca. 273 km2 en is geschikt voor een opgesteld vermogen van ca. 2,0 GW. In het windenergiegebied komt een platform waar de stroom die door de windturbines in de kavel wordt opgewekt samenkomt. Via een ondergrondse hoogspanningsverbinding gaat de stroom van het platform op zee naar een converterstation op land. Dit platform en de verbindingen met land zijn geen onderdeel van de kavelbesluiten en de cNRD. De vergunningverlening hiervoor geschiedt in een aparte procedure.

Waarom is dit project nodig?

Nederland heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor het terugdringen van CO2-emissies, en daarmee samenhangend, het produceren van duurzame energie. Windenergie op zee speelt daarin een prominente rol. In het Programma Noordzee 2022–2027 zijn windenergiegebieden aangewezen, waaronder het gebied Nederwiek (zuid). In de (aanvullende) Routekaart windenergie op zee is besloten het gebied te benutten. Het doel van de routekaart is om rond 2031 circa 21GW aan windenergie op de Nederlandse Noordzee zee geïnstalleerd te hebben.

Welke procedure wordt gevolgd?

Conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau

De terinzagelegging van de cNRD is de eerste stap om uiteindelijk een kavelbesluit te nemen. De cNRD wordt ook aan de wettelijke adviseurs voorgelegd. Alle zienswijzen worden verzameld en verwerkt in de (definitieve) Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Op basis van die notitie wordt het milieueffectrapport (MER) opgesteld. Dit MER is een belangrijk document in de besluitvorming over kavel I in windenenergiegebied Nederwiek (zuid). Het MER komt, samen met het ontwerpkavelbesluit ter inzage te liggen. Belanghebbenden kunnen daar ook weer op reageren. Dit wordt onder andere aangekondigd in de Staatscourant en op www.bureauenergieprojecten.nl.

Wat is een milieueffectrapport?

Een MER brengt de milieueffecten in beeld, zoals de effecten op natuur, bodem, water en gebruiksfuncties. Op deze wijze kan kennis over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming over het beoogde windpark. Het MER zal ook een passende beoordeling bevatten om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen. In de NRD staat beschreven welke specifieke milieueffecten in de m.e.r.-procedure worden onderzocht en met welke diepgang.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de cNRD van 23 juni tot en met 3 augustus inzien op www.rvo.nl/nederwiek-zuid-kavel-I.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen op de cNRD.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de notitie u reageert en uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt een zienswijze indienen van 23 juni tot en met 3 augustus. U ontvangt een ontvangstbevestiging. Een zienswijze indienen kan op twee manieren.

  • Bij voorkeur digitaal via www.rvo.nl/nederwiek-zuid-kavel-I. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Windenergiegebied Nederwiek (zuid)

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

Na het indienen van een zienswijze ontvangt u hiervan een ontvangstbevestiging. Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft aangeleverd. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacy beleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. U kunt er binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld om de documenten die bij dit project horen op de computer te bekijken. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het windenergiegebied Nederwiek (zuid) en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/nederwiek-zuid-kavel-I. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven