Tijdelijke subsidieregels samenwerking Belastingdienst, de Dienst Toeslagen en de Koninklijke Bibliotheek 2023 (Digitale Inclusie)

Het Algemeen Bestuurscollege van de Koninklijke Bibliotheek,

gelet op artikel 1.2, eerste lid onder a sub ii en derde lid, artikel 1.4, artikel 2.6 lid 2 en artikel 5.6 lid 2 van het Subsidiereglement Koninklijke Bibliotheek 2019;

besluit:

vast te stellen de navolgende Tijdelijke regels subsidieverstrekking samenwerking Belastingdienst, de Dienst Toeslagen en de Koninklijke Bibliotheek 2023 (Digitale Inclusie)

Artikel 1. Begripsbepaling

AVG:

Algemene Verordening Gegevensbescherming;

Belastingdienst:

de rijksbelastingdienst, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003;

Convenant:

Convenant inzake samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek, de Belastingdienst en Dienst Toeslagen, ten behoeve van de ondersteuning van een landelijk netwerk van hulp bij belasting- en toeslagzaken 2023;

Dienst Toeslagen:

Belastingdienst/Toeslagen, het organisatieonderdeel van de rijksbelastingdienst dat is belast met het toekennen, uitbetalen en terugvorderen van tegemoetkomingen als bedoeld in artikel 3, derde lid Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003, en artikel 11, tweede lid, van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen;

KB:

Koninklijke Bibliotheek bedoeld in artikel 1.5, tweede lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en bedoeld in artikel 9 en 20 van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen;

Lokale bibliotheek:

lokale bibliotheek als bedoeld in artikel 1, onder c, van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen;

Provinciale Ondersteuningsinstelling (POI):

als bedoeld in artikel 1, onder e, van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen;

Artikel 2. Subsidiabele activiteiten

In het kader van de activiteit het aansturen van het netwerk van openbare bibliotheekvoorzieningen door educatie, informatie en reflectie en de uitvoering van het Convenant Belastingdienst en Dienst Toeslagen, subsidieert de Koninklijke Bibliotheek het faciliteren en organiseren van spreekuren van maatschappelijke dienstverleners ten behoeve van ondersteuning aan burgers bij het online regelen van belasting- en toeslagzaken.

Artikel 3. Subsidieplafond

  • 1. Het subsidieplafond voor 2023 is vastgesteld op € 375.000,– onder het voorbehoud dat voldoende financiële middelen beschikbaar worden gesteld aan de KB. Indien de Belastingdienst en Dienst Toeslagen onvoldoende financiële middelen ter beschikking stellen, wordt het subsidieplafond verlaagd en wordt de vaststelling van het nieuwe subsidieplafond bekend gemaakt in de Staatscourant.

  • 2. De bekendmaking van een verlaging van een subsidieplafond na aanvang van het tijdvak waarvoor het subsidieplafond is vastgesteld, heeft geen gevolgen voor voordien ingediende aanvragen.

  • 3. De hoogte van de subsidie bedraagt € 0,02 per inwoner voor één jaar in het werkgebied van de aanvrager (bibliotheek) of een bedrag van € 2.916,– per provincie van de aanvrager (POI).

  • 4. Het aantal inwoners in het werkgebied wordt vastgesteld op peildatum 31 december 2022 gebaseerd op de meest actuele inwonerscijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (zie inwoners per gemeente (cbs.nl).

Artikel 4. Subsidieontvanger

Voor het uitvoeren van de activiteiten wordt per subsidietijdvak uitsluitend een projectsubsidie verstrekt aan lokale bibliotheken die:

  • a. aantoonbare kennis en kunde hebben op het gebied van bibliotheekdienstverlening op het gebied van basisvaardigheden voor kwetsbare doelgroepen;

  • b. deelnemen aan de Bibliotheekmonitor;

  • c. gebruik maken van de Database G!DS;

  • d. de dienstverlening aan de inwoners in het werkgebied gratis aanbieden;

    • i. toegang tot computers met internet- en printfaciliteiten; en

    • ii. digivaardigheidscursussen verzorgen, waaronder in ieder geval de cursussen Klik & Tik en Digisterker.

  • e. spreekuren houden als bedoeld in artikel 2 gedurende de subsidieperiode die loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

Artikel 5. Aanvraag Bibliotheek

De aanvrager dient uiterlijk 31 oktober 2023 een aanvraag tot subsidieverlening in. Hiertoe stelt de Koninklijke Bibliotheek een aanvraagformulier beschikbaar, waarop dient te worden vermeld:

  • a. hoeveel inwoners de aanvrager op peildatum 31 december 2022 in het werkgebied heeft (zie Inwoners per gemeente (cbs.nl);

  • b. in welke vorm de bibliotheek de hulp bij belastingaangiftes en toeslagenformulieren (spreekuren, informatiebijeenkomsten, formulierenhulp) tijdens de subsidieperiode van 1 januari 2023 tot 1 januari 2024 gaat aanbieden;

  • c. een indicatie hoe vaak (frequentie) de aanvrager de spreekuren gaat aanbieden;

  • d. een indicatie met welke maatschappelijke dienstverleners de aanvrager de hulp bij belastingen en toeslagen als bedoeld in artikel 2 gaat inrichten en wat de rolverdeling daarbij is;

  • e. hoe de bibliotheek dat gaat realiseren.

Artikel 5. Aanvraag Provinciale ondersteuningsinstelling

De aanvragende POI dient uiterlijk 31 oktober 2023 een aanvraag tot subsidieverlening in. Hiertoe stelt de Koninklijke Bibliotheek een aanvraagformulier beschikbaar, waarop dient te worden vermeld:

  • a. hoe de POI bibliotheken in hun werkgebied gaan ondersteunen bij de opbouw van het lokale netwerk/inrichting hulp aanbod;

  • b. hoe de POI bibliotheken ondersteunt bij de Invoer in G!DS;

  • c. hoe de POI afstemt met de regionale relatiebeheerders van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen;

  • d. deelname van de POI aan 1 à 2 landelijke bijeenkomsten.

Artikel 6. Vaststelling zonder voorafgaande verlening

De subsidie wordt uiterlijk binnen acht weken na ontvangst van het aanvraagformulier, zonder voorafgaande verlening direct vastgesteld.

Artikel 7. Weigeringsgrond

De Koninklijke Bibliotheek weigert een subsidie indien de omvang van de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd naar haar oordeel te beperkt is, gelet op het aantal inwoners in het werkgebied van de aanvrager.

Artikel 8. Verplichtingen

Naast de verplichtingen die zijn opgenomen in het Subsidiereglement Koninklijke Bibliotheek 2019, is de subsidieontvanger verplicht:

  • a. het aanbod in het kader van de dienstverlening voor de Belastingdienst en Dienst Toeslagen in te voeren in de Database G!DS;

  • b. jaarlijks mee te doen aan de Belastingdienstmodule van de Bibliotheekmonitor;

  • c. ervoor zorg te dragen dat de computers, het internetnetwerk en de printfaciliteiten die ten behoeve van de spreekuren ter beschikking worden gesteld, voldoen aan de AVG en overige relevante privacywetgeving. Indien bij de uitvoering van de subsidieactiviteiten persoonsgegevens worden verwerkt, wordt de subsidieontvanger voor die verwerking als verwerkingsverantwoordelijke in de zin van de AVG aangemerkt.

  • d. bekendheid te geven aan het aanwezige aanbod onder de inwoners in het werkgebied van de subsidieontvanger met behulp van voorlichtings- en promotiemateriaal;

Artikel 9. Inwerkingtreding

  • 1. Deze regels treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij worden geplaatst en vervallen met ingang van 1 januari 2024.

  • 2. Op subsidies die op grond van deze regels zijn verstrekt, blijven deze regels van toepassing.

Artikel 10. Citeertitel

Deze regels worden aangehaald als: Tijdelijke subsidieregels samenwerking Belastingdienst, de Dienst Toeslagen en de Koninklijke Bibliotheek 2023.

Aldus vastgesteld door het Algemeen Bestuurscollege 13 juni 2023

De voorzitter van het Algemeen Bestuurscollege van de Koninklijke Bibliotheek T.H.J. Joustra

Naar boven