Kennisgeving voorgenomen openbaarmaking betreffende gegevens over landbouwbedrijven uit het GIAB-bestand (Geografische Informatie Agrarische Bedrijven), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het verzoek

In de Wet open overheid (hierna: Woo) staat dat iedereen informatie mag opvragen over wat de overheid doet. Bij de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is op grond van de Woo een verzoek ingediend om informatie openbaar te maken uit het bestand ‘Geografische Informatie Agrarische Bedrijven’ (hierna: GIAB). Deze gegevens berusten bij het RIVM. Het Ministerie van VWS behandelt de Woo-verzoeken die op het RIVM betrekking hebben.

Waar gaat het Woo-verzoek over?

De verzoeker vraagt het Ministerie van VWS om alle GIAB-gegevens over de jaren 2013 tot en met 2021 openbaar te maken.

Wat is het GIAB-bestand?

Het GIAB-bestand wordt elk jaar gemaakt door het kennisinstituut Wageningen Environmental Research. In het GIAB-bestand staan gegevens van landbouwbedrijven in Nederland die meedoen aan de jaarlijkse Gecombineerde Opgave bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO).

Het RIVM gebruikt het GIAB-bestand bij de bepaling van de uitstoot van ammoniak en fijnstof die elk jaar plaatsvindt voor de Emissieregistratie. Het bestand is opgebouwd om een zo goed mogelijke weergave te zijn van veehouderijlocaties in Nederland. Daartoe wordt in recente jaren gebruikgemaakt van de Opgave Huisvesting, die een onderdeel vormt van de Gecombineerde Opgave, waarin veehouders jaarlijkse alle relevante informatie verstrekken over hun landbouwactiviteiten.

Het GIAB-bestand bevat onder andere de volgende gegevens over landbouwbedrijven:

  • De bedrijfslocatie volgens het I&R-register van RVO (Identificatie en Registratie). De bedrijfslocatie wordt weergegeven in coördinaten. Adressen zijn niet zichtbaar.

  • De diergroep en het staltype volgens de Richtlijn Ammoniak en Veehouderij.

  • Het gemiddelde aantal dieren.

  • Bepaalde gegevens van de landbouwtelling die van belang zijn voor de regionale emissieberekening, zoals:

    • gegevens over het uitrijden van vaste en drijfmest op bouwland of grasland via verschillende technieken

    • gegevens over de opslag van vaste en drijfmest in en buiten de stal in verschillende opslagen

    • gegevens over de bewerking en verwerking van dierlijke mest op het bedrijf, en de beweiding van rundvee.

Meer informatie over de gegevens die in het GIAB-bestand staan vindt u hier.

Wat betekent openbaarmaking voor u?

Als GIAB-gegevens over uw bedrijf openbaar worden gemaakt, betekent dit dat iedereen deze gegevens kan bekijken. De persoon die om openbaarmaking van de gegevens heeft gevraagd, krijgt de gegevens toegestuurd. Daarnaast worden de openbaar gemaakte gegevens gepubliceerd op de website van de rijksoverheid.

Landbouwbedrijven mogen een zienswijze indienen

Heeft u een landbouwbedrijf en moet u gegevens over uw bedrijf doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland? Dan bent u belanghebbende en mag u, voordat de minister de gevraagde gegevens openbaar maakt, uw zienswijze (reactie) geven op het openbaar maken van de informatie over uw bedrijf.

De openbaarmaking van de gevraagde informatie kan ingrijpend zijn voor landbouwbedrijven. Toch moet de Minister van VWS op grond van de Woo zo veel mogelijk van de gevraagde informatie openbaar maken. Alleen als er uitzonderingsgronden zijn, wordt informatie niet openbaar gemaakt.

In de Woo staat een opsomming van de informatie die ik onleesbaar kan of moet maken. Deze uitzonderingsgronden staan in artikel 5.1 en 5.2 van de Woo.

Daarbij merk ik op dat de uitzonderingsgronden in het eerste en tweede lid van artikel 5.1 van de Woo niet van toepassing zijn op milieu-informatie die gaat over emissies (uitstoot) in het milieu. Dat staat in artikel 5.1, zevende lid, van de Woo.

Hoe dient u een zienswijze in?

Als u vindt dat er informatie onleesbaar moet worden gemaakt, kunt u dit schriftelijk aan mij doorgeven. Hieronder leest u hoe u dat doet. Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft welke informatie volgens u onleesbaar moet worden gemaakt.

U kunt uw zienswijze indienen binnen twee weken na de datum van deze *kennisgeving/aankondiging in de Staatscourant.

U kunt uw zienswijze e-mailen naar: vws.woo@minvws.nl.

U kunt uw zienswijze ook per post opsturen naar:

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Wetgeving en Juridische Zaken

Cluster Open Overheid

Kenmerk: Woo-verzoek 2023.044

Postbus 20350

2500 EJ Den Haag

Zorg er altijd voor dat ook de volgende gegevens in uw zienswijze staan:

  • uw relatienummer (BRS-nummer);

  • uw Uniek Bedrijfsnummer (UBN);

  • het kenmerk van het verzoek: Woo-verzoek 2023.044;

  • uw naam of uw bedrijfsnaam.

Wat gebeurt er nadat u een zienswijze heeft ingediend?

Het Ministerie van VWS beoordeelt alle zienswijzen die op tijd zijn ingediend. Bij de beoordeling houdt het ministerie rekening met de uitzonderingsgronden die in de Woo staan. Daarna neemt het ministerie een besluit. De belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, krijgen hier een kopie van. Het besluit wordt ook gepubliceerd op de website van www.rijksoverheid.nl.

Reageren op het definitieve besluit

Is het definitieve besluit gepubliceerd en bent u het hiermee niet mee? Dan kunt u tegen dat besluit binnen twee weken bezwaar maken en een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank in het rechtsgebied waarin uw woonplaats ligt. In het definitieve besluit leest u daarover meer.

Naar boven