Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2 juni 2023, nr. 2023-0000268299, tot wijziging van Bijlage II van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022 in verband met de Briefwisseling houdende een verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE)

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van de Wet arbeid vreemdelingen;

Besluit:

ARTIKEL I

In Bijlage II van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022 wordt, onder vernummering van onderdeel 26 tot en met onderdeel 39 tot onderdeel 27 tot en met 40, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 26. Gezinsleden die deel uitmaken van het huishouden van functionarissen van het Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum (JFC HQ Brunssum) en Headquarters Joint Logistics Support Group Brunssum (JLSGBS HQ); artikel 1 van de Briefwisseling houdende een verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) inzake de mogelijkheid voor gezinsleden van functionarissen van het Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum (JFC HQ Brunssum) om in Nederland betaald werk te verrichten (Trb. 2023, 6);

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 2 juni 2023

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

TOELICHTING

Inleiding

Met deze wijziging van Bijlage II van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022, wordt een verwijzing opgenomen naar de op 11 januari 2023 te Brunssum tot stand gekomen Briefwisseling houdende een verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) inzake de mogelijkheid voor gezinsleden van functionarissen van het Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum (JFC HQ Brunssum) om in Nederland betaald werk te verrichten (Trb. 2023, 6). Dit verdrag regelt dat gezinsleden van het personeel van Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum (hierna: JFC HQ) en Headquarters Joint Logistics Support Group Brunssum (hierna: JLSGBS HQ) vrij zijn om arbeid te verrichten in Nederland.

Hoofdlijnen

Het verdrag maakt het mogelijk dat partners en afhankelijke kinderen van medewerkers van de NAVO-hoofdkwartieren in Brunssum in Nederland betaald werk mogen verrichten onder de aangegeven voorwaarden, zonder dat een tewerkstellingsvergunning nodig is. De vrijstelling geldt voor de duur van de ambtstermijn van de NAVO-medewerker. Daarbij genieten zij geen immuniteit van strafrechtelijke, civielrechtelijke of administratieve jurisdictie. De werkzaamheden vallen onder de Nederlandse regelgeving, inclusief de fiscale en sociale regelingen.

Het realiseren van deze vrijstelling op het verbod uit artikel 2 van de Wet arbeid vreemdelingen (hierna: twv vrijstelling) ligt in lijn met de wetgeving die geldt voor de gezinsleden van medewerkers van een aantal NAVO-organisaties en andere internationale organisaties in Nederland. De ministerraad heeft op 16 december 2022 ingestemd met het sluiten van het verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en SHAPE inzake de tewerkstelling van gezinsleden van medewerkers van de te Brunssum gevestigde NAVO-hoofdkwartieren JFC HQ en JLSGBS HQ. Het verdrag is tot stand gekomen op 11 januari 2023.

Lastendruk

Om de twv vrijstelling te realiseren heeft de IND een technische aanpassing doorgevoerd zodat de arbeidsmarktaantekening voor gezinsleden van personeel van JFC HQ en JLSGBS HQ is aangepast naar ‘arbeid vrij toegestaan’ en deze correct op het verblijfsdocument komt. Daarnaast zullen de lasten voor werkgevers die een gezinslid van personeel van JFC HQ en JLSGBS HQ in dienst nemen omlaag gaan, omdat zij geen tewerkstellingsvergunning meer hoeven aan te vragen. De omvang is echter klein. Het gaat om zo’n 240 gezinsleden van de personeelsleden die niet de nationaliteit van één van de EU-lidstaten bezitten.

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het beperkt – positieve – gevolgen voor de regeldruk heeft.

Consultaties betrokken partijen

De IND is geconsulteerd aangezien zij het verblijfsdocument zullen voorzien van een arbeidsmarktaantekening. De Nederlandse Arbeidsinspectie (hierna: Arbeidsinspectie) heeft in een handhavingstoets aangegeven dat de wijziging handhaafbaar is bevonden en geen extra beslag op de capaciteit van de Arbeidsinspectie voorziet.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2023. Daarbij wordt rekening gehouden met de minimuminvoeringstermijn en de vaste verandermomenten.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

Naar boven