Besluit van 24 maart 2023, nr. 2023000809 houdende onttrekking aan het openbaar verkeer van de bij het Rijk in onderhoud zijnde toe- en afrit van de aansluiting 38 Waalwijk-Centrum, gelegen langs rijksweg A59, in de gemeente Waalwijk

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 21 maart 2023, nr. RWS-2022/38772, Rijkswaterstaat Corporate Dienst.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Grondslag voor het besluit

Op grond van het bepaalde in artikel 8, eerste lid van de Wegenwet, kan een weg die door het Rijk wordt onderhouden, aan het openbaar verkeer worden onttrokken bij een door Ons te nemen besluit. De toe- en afrit van de aansluiting 38 Waalwijk-Centrum langs rijksweg A59 in de gemeente Waalwijk zijn weggedeelten die onderhouden worden door het Rijk.

Motivering

Dit besluit om de toe- en afrit van de aansluiting 38 Waalwijk-Centrum langs rijksweg A59 aan de openbaarheid te onttrekken geeft uitvoering aan het Provinciaal Inpassingsplan Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (lees verder GOL) West. Op grond van dit inpassingsplan komen de in dit besluit betrokken toe- en afrit te vervallen.

De inpassingsplannen GOL West en GOL Oost tezamen maken het mogelijk om in het kader van het programma Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat, een aantal knelpunten in het gebied tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk aan te pakken. Het gaat om de aanpak van knelpunten op het gebied van bereikbaarheid, economische groei, ecologische verbinding en waterberging. Dit vergt ook aanpassingen op het hoofdwegennet. Een gewijzigde vormgeving van het onderliggend wegennet zorgt voor een verandering in verkeersstromen.

De A59 is een drukke en belangrijke verkeersader die dwars door de provincie Noord-Brabant loopt. Deze weg kenmerkt zich door de vele aansluitingen (tussen Waalwijk en ’s-Hertogenbosch-West zijn er acht aansluitingen over een afstand van 20 kilometer). Een aantal aansluitingen bestaat uit relatief korte toe- en afritten en van de acht aansluitingen zijn er vier onvolledig (uitwisseling tussen verkeer is slechts in een bepaalde richting mogelijk).

Ter hoogte van Waalwijk bevindt zich de aansluiting 38 Waalwijk-Centrum. Deze aansluiting is onvolledig omdat deze aan de noordelijke kant van de A59 alleen een afrit heeft en aan de zuidelijke kant van de A59 alleen een toerit. Een van de maatregelen uit het Provinciaal Inpassingsplan GOL West is de bestaande aansluiting 40 Drunen-West tot een volwaardige aansluiting op te waarderen. Deze aansluiting zal vervolgens voor ontsluiting van onder andere Waalwijk-Centrum zorg dragen. Hierdoor wordt de aansluiting 38 Waalwijk-Centrum overbodig.

Schade (Nadeelcompensatie)

Een ieder, die meent schade te lijden als gevolg van deze onttrekking, kan bij Onze Minister een verzoek om nadeelcompensatie indienen op grond van de Beleidsregel nadeelcompensatie Infrastructuur en Waterstaat 2019.

Gevolgde procedure

Overeenkomstig de bepalingen van afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht hebben het ontwerpbesluit en bijbehorende stukken in de periode van 29 september 2022 tot en met 9 november 2022 ter inzage gelegen bij de gemeenten Waalwijk te Waalwijk, Heusden te Vlijmen en op het kantoor van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland te ’s-Hertogenbosch. De stukken waren tevens digitaal te raadplegen.

Voorafgaand daaraan is van de terinzagelegging overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht aangekondigd in de Staatscourant van 28 september 2022. Belanghebbenden zijn met genoemde kennisgeving in de gelegenheid gesteld van de voorgenomen onttrekking kennis te nemen en daartegen schriftelijk of mondeling zienswijzen in te dienen.

Zienswijzen

Van de mogelijkheid tot het naar voren brengen van zienswijzen is geen gebruik gemaakt.

Conclusie

Het bovenstaande in aanmerking nemend zijn Wij van oordeel dat op grond van het Provinciaal Inpassingplan GOL West, het noodzakelijk is om de hierboven genoemde toe- en afrit aan het openbaar verkeer te onttrekken.

Gelet op artikel 8 van de Wegenwet, de Algemene wet bestuursrecht en hetgeen hiervoor is overwogen;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

aan het openbaar verkeer te onttrekken de bij het Rijk in onderhoud zijnde toe- en afrit van de aansluiting 38 Waalwijk-Centrum, gelegen langs rijksweg A59, in de gemeente Waalwijk, zoals deze op de bij dit besluit behorende tekeningen met nummers P14420013_Tek_UO_ASF_SIT_10007, bladnummer 1 en 2 is aangegeven.

Dit besluit treedt in werking zodra het Provinciaal Inpassingsplan GOL West onherroepelijk is.

Dit onder de voorwaarde dat niet eerder tot feitelijke afsluiting van de toe- en afrit van aansluiting 38 Waalwijk-Centrum, wordt overgegaan dan nadat de volwaardige aansluiting 40 Drunen-West, in gebruik is genomen.

Dit besluit vervalt indien het besluit tot vaststelling van het Provinciaal Inpassingsplan GOL West in beroep wordt vernietigd, voor zover de vernietiging betrekking heeft op onttrekking aan het openbaar verkeer van de hierboven genoemde toe- en afrit.

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat is belast met de uitvoering van dit besluit.

Den Haag, 24 maart 2023

Willem-Alexander

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, M.G.J. Harbers

Mededelingen

Beroep

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekend gemaakt, een beroepschrift worden ingediend bij de sector bestuursrecht van de Rechtbank binnen het rechtsgebied, waarin de indiener van het beroepschrift zijn woonplaats heeft.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. vermelding van de datum en nummer of kenmerk van het besluit, waartegen het beroepschrift zich richt en

  • d. de opgave van de redenen, waarom men zich niet met het besluit kan verenigen.

Zo mogelijk dient bij het beroepschrift tevens een afschrift te worden gevoegd van het besluit, waarop het geschil betrekking heeft.

Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat het beroepschrift in behandeling is.

Het is mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van voornoemde Rechtbank. Het verzoek dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de verzoeker;

  • b. de dagtekening;

  • c. vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en datum en nummer of kenmerk van het besluit en

  • d. de gronden van het verzoek (motivering).

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het beroepschrift te worden overgelegd. Zo mogelijk wordt tevens een afschrift van het besluit, waarop het geschil betrekking heeft, overgelegd.

Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Voor de behandeling van een beroepschrift en een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven

U kunt uw verzoek om voorlopige voorziening of uw beroep ook digitaal instellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven