Besluiten aanvragen ex artikel 4.2 Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 74 van de Wet op het primair onderwijs, nr: POR/202305/000021, Ministerie van OCW

Besluiten op basis van artikel 4.2 van de Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 74 van de Wet op het primair onderwijs, op de aanvragen voor bekostiging van een nieuwe basisschool, school, scholengemeenschap, nevenvestiging of vbo profiel, met ingang van 1 augustus 2024.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs geeft kennis van de goedkeuring dan wel afwijzing van de volgende aanvragen die zijn ingediend voor 1 november 2022 in het kader van de procedure voor bekostiging van een nieuwe school, scholengemeenschap, nevenvestiging of vbo-profiel.

Een belanghebbende kan tegen een besluit, binnen zes weken na de dag waarop het besluit aan de aanvrager is toegezonden (31 mei 2023), schriftelijk bezwaar maken. De belanghebbende dient daartoe een bezwaarschrift in bij de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, onder vermelding van "Bezwaar", ter attentie van DUO, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Meer informatie over het maken van bezwaar vindt u op www.bezwaarschriftenocw.nl.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade

Aanvraag voor een scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo te Kerkrade STNS 109

Naar aanleiding van de door u op 28 oktober 2021 ingediende aanvraag voor bekostiging van een scholengemeenschap, zoals bedoeld in artikel 4.2 tot en met 4.5, van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), en met inachtneming van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020, bericht ik u als volgt:

De aanvraag heeft betrekking op een openbare scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo, genaamd ‘Het Martin Buber’, te vestigen in het postcodegebied 6464 in de gemeente Kerkrade.

BESLUIT

Met inachtneming van het bepaalde in artikel 4.2 van de WVO, en onder verwijzing naar onderstaande overwegingen, besluit ik hierbij dat de gevraagde scholen voor mavo, havo en vwo voor bekostiging in aanmerking worden gebracht.

Overwegingen

Belangstellingsmeting

Het initiatief is aangemeld op 3 juni 2022 en de aanvraag is ingediend op 31 oktober 2022. De belangstellingsmeting is uitgevoerd aan de hand van ouderverklaringen.

De belangstellingsmeting aan de hand van ouderverklaringen is uitgevoerd conform het wettelijk voorschrift, in die zin dat de belangstellingsmeting inzicht geeft in het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari van het elfde jaar na indiening van de aanvraag en is uitgevoerd binnen het voedingsgebied dat een gebied omvat dat bestaat uit viercijferige postcodegebieden die geheel of gedeeltelijk zijn gelegen binnen een straal van vijftien kilometer van de beoogde plaats van vestiging.

Belangstellingsmeting mavo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor mavo betreft 226 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 7.780. Op 1 januari 2032 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 2.599, vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (3,90) 10136,1 Rekening houdend met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 206.

De stichtingsnorm voor een school voor mavo als samenstellende school van een scholengemeenschap bedraagt 195. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 206, is aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor mavo als onderdeel van een scholengemeenschap op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Belangstellingsmeting havo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor havo betreft 205 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 7.780. Op 1 januari 2033 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 2.599, vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (5,40) 14.034,6. Rekening houdend met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 259.

De stichtingsnorm voor een school voor havo als samenstellende school van een scholengemeenschap bedraagt 244. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 259, is aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor havo als onderdeel van een scholengemeenschap op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Belangstellingsmeting vwo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor vwo betreft 228 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 7.780. Op 1 januari 2033 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 2.599 vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (5,70) 14.814,3 Rekening houdende met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 304.

De stichtingsnorm voor een school voor vwo als samenstellende school van een scholengemeenschap bedraagt 293. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 304, is aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor vwo als onderdeel van een scholengemeenschap op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Onderwijskwaliteit

Conform het bepaalde in artikel 4.5, derde lid van de WVO, heeft de Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) op 1 februari 2023 advies uitgebracht over deze aanvraag. De inspectie concludeert dat het initiatief voldoet aan alle deugdelijkheidseisen uit het Advieskader Nieuwe scholen. De aanvraag voldoet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 4.5a, tweede lid, onderdeel b, WVO 2020. Het advies van de inspectie over het initiatief is positief. Het advies heb ik bij deze beschikking gevoegd. Voor verdere motivering verwijs ik u naar het advies.

Vervolg procedure

Met betrekking tot de aanvang van de bekostiging van de school wil ik nog het volgende onder uw aandacht brengen:

De bekostiging van de school vangt aan op 1 augustus 2024. Op grond van het bepaalde in artikel 4.7 tweede lid, van de WVO, vervalt de aanspraak op bekostiging indien op de eerste schooldag na 1 augustus 2024 geen onderwijs aan deze nieuwe scholengemeenschap wordt gegeven.

Indien de bekostiging van de school niet zal aanvangen op 1 augustus 2024, kunt u overeenkomstig het bepaalde in artikel 4.7 derde lid, van de WVO, tijdig een verzoek indienen om de aanspraak op bekostiging voor een jaar te handhaven. Er dient dan sprake te zijn van een bijzondere situatie.

De bekostiging van deze school kan daadwerkelijk een aanvang nemen als de volgende gegevens zijn aangeleverd ten behoeve van een volledige en juiste registratie in de Basisregistratie Instellingen (BRIN):

  • 1. aanmelding ABP voor een orgaancode t.b.v. het nieuwe bestuur,

  • 2. Brinmutatieformulieren van het nieuwe bestuur (indien van toepassing) en de nieuwe school

  • 3. aanmelding administratiekantoor

Op uw verzoek zal ik u twee blanco Brinmutatieformulieren toekomen (een formulier voor de gegevens van het bestuur en een formulier voor de instellingsgegevens).

Voor wat betreft het bankrekeningnummer zijn twee verschillende handtekeningen benodigd, namelijk één van de penningmeester en één van een ander bestuurslid (niet zijnde de penningmeester).

Ook verzoek ik u een kopie van een bankafschrift mee te sturen, dit heeft als doel eventuele verschillen in de tenaamstelling bij DUO en bij Equens te voorkomen.

Voorts dient u aan te geven in welk samenwerkingsverband passend onderwijs de school zal deelnemen en wat het (voorlopige) adres van vestiging is van de school.

Na ontvangst van de hierboven gevraagde stukken en akkoordbevinding ontvangt u van mij bericht over de daadwerkelijke aanvang van de bekostiging en over het brinnummer van de nieuwe school.

Ik verzoek u bovengenoemde gegevens voor 1 mei 2024 aan mij te overleggen.

U kunt de gevraagde stukken sturen aan DUO, afdeling OI/BKP/Productie 1, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Prognose eerste schooldag

Om de hoogte van de starbekostiging te kunnen bepalen is het nodig dat ik beschik over een prognose van het aantal leerlingen op de eerste schooldag. Ik verzoek u voor 1 mei 2024 een opgave te doen van aantal leerlingen dat naar verwachting op de 1e schooldag de school zal bezoeken. U kunt de prognose sturen naar OI/BKP/Productie 2, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland

Aanvraag voor een scholengemeenschap voor mavo en havo STNS 111

Naar aanleiding van de door u op 31 oktober 2022 ingediende aanvraag voor bekostiging van een scholengemeenschap, zoals bedoeld in artikel 4.2 tot en met 4.5, van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), en met inachtneming van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020, bericht ik u als volgt:

De aanvraag heeft betrekking op een bijzondere scholengemeenschap voor mavo en havo, genaamd ‘Fiducie College’, te vestigen in het postcodegebied 1067 in de gemeente Amsterdam.

BESLUIT

Met inachtneming van het bepaalde in artikel 4.2 van de WVO, en onder verwijzing naar onderstaande overwegingen, besluit ik hierbij dat de gevraagde scholen voor mavo en havo voor bekostiging in aanmerking worden gebracht.

Overwegingen

Belangstellingsmeting

Het initiatief is aangemeld op 3 juni 2022 en de aanvraag is ingediend op 31 oktober 2022. De belangstellingsmeting is uitgevoerd aan de hand van ouderverklaringen.

De belangstellingsmeting aan de hand van ouderverklaringen is uitgevoerd conform het wettelijk voorschrift, in die zin dat de belangstellingsmeting inzicht geeft in het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari van het elfde jaar na indiening van de aanvraag en is uitgevoerd binnen het voedingsgebied dat een gebied omvat dat bestaat uit viercijferige postcodegebieden die geheel of gedeeltelijk zijn gelegen binnen een straal van vijftien kilometer van de beoogde plaats van vestiging.

Belangstellingsmeting mavo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor mavo bedraagt 240 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 55.777. Op 1 januari 2032 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 17.873, vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (3,90) 69.704,7. Rekening houdend met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 210.

De stichtingsnorm voor een school voor mavo als samenstellende school van een scholengemeenschap bedraagt 195. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 210, is aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor mavo als onderdeel van een scholengemeenschap op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Belangstellingsmeting havo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor havo bedraagt 217 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 55.777. Op 1 januari 2033 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 96.514,2 vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (5,40) 14.034,6. Rekening houdend met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 263.

De stichtingsnorm voor een school voor havo als samenstellende school van een scholengemeenschap bedraagt 244. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 263, is aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor havo als onderdeel van een scholengemeenschap op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Onderwijskwaliteit

Conform het bepaalde in artikel 4.5, derde lid van de WVO, heeft de Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) op 23 maart 2023 advies uitgebracht over deze aanvraag. De inspectie concludeert dat het initiatief voldoet aan alle deugdelijkheidseisen uit het Advieskader Nieuwe scholen. De aanvraag voldoet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 4.5a, tweede lid, onderdeel b, WVO 2020. Het advies van de inspectie over het initiatief is positief. Het advies is als bijlage bij dit besluit gevoegd. Voor de verdere motivering verwijs ik naar het advies.

Zienswijze

De gemeente Amsterdam heeft met haar brief van 27 oktober 2022 een zienswijze ingediend als bedoeld in artikel 4.5, tiende lid, van de wvo.

In de zienswijze gaat de gemeente in op de lokale inpassing van het initiatief in de stad op basis van vier criteria:

  • 1. de inpassingsmogelijkheden in en gevolgen voor het bestaande onderwijsaanbod;

  • 2. de plaatselijke demografische omstandigheden, waaronder mobiliteit en bereikbaarheid in relatie tot bevolkings- en scholendichtheid en voorgenomen woningbouw;

  • 3. de locaties waar het risico op onderwijsachterstandenbeleid en segregatie speelt;

  • 4. de deugdelijkheidseisen.

Samengevat komt de zienswijze van de gemeente op het volgende neer.

De gemeente is van mening dat er op dit moment voldoende aanbod is. De gemeente verwacht dat het inpassen van de school in het huidige aanbod een ingewikkelde opgave zal blijken te zijn. Met name op het gebied van huisvesting ziet de gemeente problemen. Verder verwacht de gemeente dat de komst van nieuwe scholen in het algemeen, gelet op een verwachte stagnering in de groei van het aantal leerlingen in de komende jaren, tot versnippering van het aanbod en tot overcapaciteit zal leiden. Verder zal er volgens de gemeente extra druk komen op het lerarentekort. Daarnaast vergroot het feit dat de school geen vwo gaat aanbieden, volgens de gemeente de kans dat de school segregeert. Tot slot geeft de gemeente aan in het primair onderwijs positieve ervaringen te hebben met het schoolbestuur.

De zienswijze van de gemeente heeft geen betrekking op in de wet opgenomen vereisten die ik moet betrekken bij de beoordeling van uw verzoek. Daarnaast heeft de gemeente zorgen geuit die als zodanig geen onderdeel vormen van het toetsingskader. Gelet op het positieve advies van de inspectie en het feit dat voldaan wordt aan de stichtingsnormen kom ik tot het oordeel dat ik uw verzoek tot het voor bekostiging in aanmerking brengen van een bijzondere scholengemeenschap zal goedkeuren.

Vervolg procedure

Met betrekking tot de aanvang van de bekostiging van de school wil ik nog het volgende onder uw aandacht brengen:

De bekostiging van de school vangt aan op 1 augustus 2024. Op grond van het bepaalde in artikel 4.7 tweede lid, van de WVO, vervalt de aanspraak op bekostiging indien op de eerste schooldag na 1 augustus 2024 geen onderwijs aan deze nieuwe scholengemeenschap wordt gegeven.

Indien de bekostiging van de school niet zal aanvangen op 1 augustus 2024, kunt u overeenkomstig het bepaalde in artikel 4.7 derde lid, van de WVO, tijdig een verzoek indienen om de aanspraak op bekostiging voor een jaar te handhaven. Er dient dan sprake te zijn van een bijzondere situatie.

De bekostiging van deze school kan daadwerkelijk een aanvang nemen als de volgende gegevens zijn aangeleverd ten behoeve van een volledige en juiste registratie in de Basisregistratie Instellingen (BRIN):

  • 1. aanmelding ABP voor een orgaancode t.b.v. het nieuwe bestuur,

  • 2. Brinmutatieformulieren van het nieuwe bestuur (indien van toepassing) en de nieuwe school

  • 3. aanmelding administratiekantoor

Op uw verzoek zal ik u twee blanco Brinmutatieformulieren toekomen (een formulier voor de gegevens van het bestuur en een formulier voor de instellingsgegevens).

Voor wat betreft het bankrekeningnummer zijn twee verschillende handtekeningen benodigd, namelijk één van de penningmeester en één van een ander bestuurslid (niet zijnde de penningmeester).

Ook verzoek ik u een kopie van een bankafschrift mee te sturen, dit heeft als doel eventuele verschillen in de tenaamstelling bij DUO en bij Equens te voorkomen.

Voorts dient u aan te geven in welk samenwerkingsverband passend onderwijs de school zal deelnemen en wat het (voorlopige) adres van vestiging is van de school.

Na ontvangst van de hierboven gevraagde stukken en akkoordbevinding ontvangt u van mij bericht over de daadwerkelijke aanvang van de bekostiging en over het brinnummer van de nieuwe school.

Ik verzoek u bovengenoemde gegevens voor 1 mei 2024 aan mij te overleggen.

U kunt de gevraagde stukken sturen aan DUO, afdeling OI/BKP/Productie 1, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Prognose eerste schooldag

Om de hoogte van de starbekostiging te kunnen bepalen is het nodig dat ik beschik over een prognose van het aantal leerlingen op de eerste schooldag. Ik verzoek u voor 1 mei 2024 een opgave te doen van aantal leerlingen dat naar verwachting op de 1e schooldag de school zal bezoeken. U kunt de prognose sturen naar OI/BKP/Productie 2, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Stichting voor voortgezet Vrije Schoolonderwijs Almere te Almere

Aanvraag voor scholengemeenschap voor mavo havo en vwo te Almere STNS 114

Naar aanleiding van de door u op 31 oktober 2022 ingediende aanvraag voor bekostiging van een scholengemeenschap, zoals bedoeld in artikel 4.2 tot en met 4.5, van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), en met inachtneming van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020, bericht ik u als volgt:

De aanvraag heeft betrekking op een openbare scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo, genaamd ‘Het Waldorf Almere’, te vestigen in het postcodegebied 1353 in de gemeente Almere. De aanvragen voor mavo en vwo heeft u inmiddels ingetrokken zodat alleen nog sprake is van een aanvraag voor een zelfstandige school voor havo.

BESLUIT

Met inachtneming van het bepaalde in artikel 4.2 van de WVO, en onder verwijzing naar onderstaande overwegingen, besluit ik hierbij dat de gevraagde school voor havo voor bekostiging in aanmerking wordt gebracht.

Overwegingen

Belangstellingsmeting

Het initiatief is aangemeld op 8 juni 2022 en de aanvraag is ingediend op 31 oktober 2022. De belangstellingsmeting is uitgevoerd aan de hand van ouderverklaringen.

De belangstellingsmeting aan de hand van ouderverklaringen is uitgevoerd conform het wettelijk voorschrift, in die zin dat de belangstellingsmeting inzicht geeft in het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari van het elfde jaar na indiening van de aanvraag en is uitgevoerd binnen het voedingsgebied dat een gebied omvat dat bestaat uit viercijferige postcodegebieden die geheel of gedeeltelijk zijn gelegen binnen een straal van vijftien kilometer van de beoogde plaats van vestiging.

Belangstellingsmeting havo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor havo betreft 275 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 7.780. Op 1 januari 2033 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 23.473, vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (5,40) 7766,5 Rekening houdend met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 344.

De stichtingsnorm voor een school voor havo als samenstellende school van een scholengemeenschap bedraagt 325. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 344, is aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor havo als onderdeel van een scholengemeenschap op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Onderwijskwaliteit

Conform het bepaalde in artikel 4.5, derde lid van de WVO, heeft de Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) op 21 maart 2023 advies uitgebracht over deze aanvraag. De inspectie concludeert dat het initiatief voldoet aan alle deugdelijkheidseisen uit het Advieskader Nieuwe scholen. De aanvraag voldoet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 4.5a, tweede lid, onderdeel b, WVO 2020. Het advies van de inspectie over het initiatief is positief. Het advies heb ik bij deze beschikking gevoegd. Voor verdere motivering verwijs ik u naar het advies.

Vervolg procedure

Met betrekking tot de aanvang van de bekostiging van de school wil ik nog het volgende onder uw aandacht brengen:

De bekostiging van de school vangt aan op 1 augustus 2024. Op grond van het bepaalde in artikel 4.7 tweede lid, van de WVO, vervalt de aanspraak op bekostiging indien op de eerste schooldag na 1 augustus 2024 geen onderwijs aan deze nieuwe scholengemeenschap wordt gegeven.

Indien de bekostiging van de school niet zal aanvangen op 1 augustus 2024, kunt u overeenkomstig het bepaalde in artikel 4.7 derde lid, van de WVO, tijdig een verzoek indienen om de aanspraak op bekostiging voor een jaar te handhaven. Er dient dan sprake te zijn van een bijzondere situatie.

De bekostiging van deze school kan daadwerkelijk een aanvang nemen als de volgende gegevens zijn aangeleverd ten behoeve van een volledige en juiste registratie in de Basisregistratie Instellingen (BRIN):

  • 1. aanmelding ABP voor een orgaancode t.b.v. het nieuwe bestuur.

  • 2. Brinmutatieformulieren van het nieuwe bestuur (indien van toepassing) en de nieuwe school

  • 3. aanmelding administratiekantoor

Op uw verzoek zal ik u twee blanco Brinmutatieformulieren toekomen (een formulier voor de gegevens van het bestuur en een formulier voor de instellingsgegevens).

Voor wat betreft het bankrekeningnummer zijn twee verschillende handtekeningen benodigd, namelijk één van de penningmeester en één van een ander bestuurslid (niet zijnde de penningmeester).

Ook verzoek ik u een kopie van een bankafschrift mee te sturen, dit heeft als doel eventuele verschillen in de tenaamstelling bij DUO en bij Equens te voorkomen.

Voorts dient u aan te geven in welk samenwerkingsverband passend onderwijs de school zal deelnemen en wat het (voorlopige) adres van vestiging is van de school.

Na ontvangst van de hierboven gevraagde stukken en akkoordbevinding ontvangt u van mij bericht over de daadwerkelijke aanvang van de bekostiging en over het brinnummer van de nieuwe school.

Ik verzoek u bovengenoemde gegevens voor 1 mei 2024 aan mij te overleggen.

U kunt de gevraagde stukken sturen aan DUO, afdeling OI/BKP/Productie 1, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Prognose eerste schooldag

Om de hoogte van de starbekostiging te kunnen bepalen is het nodig dat ik beschik over een prognose van het aantal leerlingen op de eerste schooldag. Ik verzoek u voor 1 mei 2024 een opgave te doen van aantal leerlingen dat naar verwachting op de 1e schooldag de school zal bezoeken. U kunt de prognose sturen naar OI/BKP/Productie 2, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Stichting Montessori College Maastricht te Maastricht

Aanvraag voor een school voor vwo te Maastricht STNS 115

Naar aanleiding van de door u op 28 oktober 2022 ingediende aanvraag voor bekostiging van een school, als bedoeld in artikel 4.2 tot en met 4.5 van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), en met inachtneming van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020, bericht ik u als volgt:

De aanvraag heeft betrekking op een bijzondere school voor vwo genaamd ‘Montessori College Maastricht’, te vestigen in het postcodegebied 6221 in de gemeente Maastricht.

BESLUIT

Met inachtneming van het bepaalde in artikel 4.2 van de WVO, en onder verwijzing naar onderstaande overwegingen, besluit ik hierbij dat de gevraagde school voor vwo voor bekostiging in aanmerking wordt gebracht.

Overwegingen

Belangstellingsmeting

Het initiatief is aangemeld op 8 juni 2022 en de aanvraag is ingediend op 28 oktober 2022. De belangstellingsmeting is uitgevoerd aan de hand van ouderverklaringen.

De belangstellingsmeting aan de hand van ouderverklaringen is uitgevoerd conform het wettelijk voorschrift, in die zin dat de belangstellingsmeting inzicht geeft in het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari van het elfde jaar na indiening van de aanvraag en is uitgevoerd binnen het voedingsgebied dat een gebied omvat dat bestaat uit viercijferige postcodegebieden die geheel of gedeeltelijk zijn gelegen binnen een straal van vijftien kilometer van de beoogde plaats van vestiging.

Belangstellingsmeting vwo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor vwo betreft 306 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 6.620. Op 1 januari 2033 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 2.172,0 vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (5,70) 12380,4. Rekening houdend met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 400,5.

De stichtingsnorm voor een school voor vwo bedraagt 390. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 400,5 is aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor vwo op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Onderwijskwaliteit

Conform het bepaalde in artikel 4.5, derde lid, van de WVO, heeft de Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) op 15 februari 2023 advies uitgebracht over deze aanvraag. De inspectie concludeert dat het initiatief voldoet aan alle deugdelijkheidseisen uit het Advieskader Nieuwe scholen. De aanvraag voldoet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 4.5a, tweede lid, onderdeel b, WVO 2020. Het advies van de inspectie over het initiatief is positief.

Het advies is als bijlage bij dit besluit gevoegd. Voor de verdere motivering verwijs ik naar het advies.

Vervolg procedure

Met betrekking tot de aanvang van de bekostiging van de school wil ik nog het volgende onder uw aandacht brengen:

De bekostiging van de school vangt aan op 1 augustus 2024. Op grond van het bepaalde in artikel 4.7 tweede lid, van de WVO, vervalt de aanspraak op bekostiging indien op de eerste schooldag na 1 augustus 2024 geen onderwijs aan deze nieuwe scholengemeenschap wordt gegeven.

Indien de bekostiging van de school niet zal aanvangen op 1 augustus 2024, kunt u overeenkomstig het bepaalde in artikel 4.7 derde lid, van de WVO, tijdig een verzoek indienen om de aanspraak op bekostiging voor een jaar te handhaven. Er dient dan sprake te zijn van een bijzondere situatie.

De bekostiging van deze school kan daadwerkelijk een aanvang nemen als de volgende gegevens zijn aangeleverd ten behoeve van een volledige en juiste registratie in de Basisregistratie Instellingen (BRIN):

  • 1. aanmelding ABP voor een orgaancode t.b.v. het nieuwe bestuur,

  • 2. Brinmutatieformulieren van het nieuwe bestuur en de nieuwe school

  • 3. aanmelding administratiekantoor

Op uw verzoek zal ik u twee blanco Brinmutatieformulieren toekomen (een formulier voor de gegevens van het bestuur (indien van toepassing) en een formulier voor de instellingsgegevens).

Voor wat betreft het bankrekeningnummer zijn twee verschillende handtekeningen benodigd, namelijk één van de penningmeester en één van een ander bestuurslid (niet zijnde de penningmeester).

Ook verzoek ik u een kopie van een bankafschrift mee te sturen, dit heeft als doel eventuele verschillen in de tenaamstelling bij DUO en bij Equens te voorkomen.

Voorts dient u aan te geven in welk samenwerkingsverband passend onderwijs de school zal deelnemen en wat het (voorlopige) adres van vestiging is van de school.

Na ontvangst van de hierboven gevraagde stukken en akkoordbevinding ontvangt u van mij bericht over de daadwerkelijke aanvang van de bekostiging en over het brinnummer van de nieuwe school.

Ik verzoek u bovengenoemde gegevens voor 1 mei 2024 aan mij te overleggen.

U kunt de gevraagde stukken sturen aan DUO, afdeling OI/BKP/Productie 1, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Prognose eerste schooldag

Om de hoogte van de starbekostiging te kunnen bepalen is het nodig dat ik beschik over een prognose van het aantal leerlingen op de eerste schooldag. Ik verzoek u voor 1 mei 2024 een opgave te doen van aantal leerlingen dat naar verwachting op de 1e schooldag de school zal bezoeken. U kunt de prognose sturen naar OI/BKP/Productie 2, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Stichting Driestart-Wartburg te Gouda

Aanvraag voor splitsing havo en vwo van Scholengemeenschap Driestar Wartburg STNS 157

Naar aanleiding van de door u op 24 oktober 2022 ingediende aanvraag voor bekostiging van een scholengemeenschap, zoals bedoeld in artikel 4.2 tot en met 4.5, van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), en met inachtneming van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020, bericht ik u als volgt:

De aanvraag is aangemeld op 27 juni 2022. De aanvraag heeft betrekking op de splitsing van het havo en vwo van Scholengroep Driestar Wartburg (Brinnummer 02EA) waarbij in Gouda een zelfstandige scholengemeenschap voor havo en vwo ontstaat.

BESLUIT

Met inachtneming van het bepaalde in artikel 4.2 van de WVO, en onder verwijzing naar onderstaande overwegingen, besluit ik hierbij dat de gevraagde scholengemeenschap voor havo en vwo niet voor bekostiging in aanmerking wordt gebracht.

Overwegingen

Voor beide schoolsoorten wordt voldaan aan de stichtingsnorm. Het advies van de inspectie is echter negatief.

Om een aanvraag goed te kunnen keuren moet:

  • aan de stichtingsnormen worden voldaan en

  • sprake zijn van een positief advies van de inspectie.

Nu sprake is van een negatief advies van de inspectie kan de aanvraag niet worden goedgekeurd.

Toelichting

Onderwijskwaliteit

Conform het bepaalde in artikel 4.5, derde lid van de WVO, heeft de Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) op 21 maart 2023 advies uitgebracht over deze aanvraag.

Het oordeel van de inspectie over de te verwachten onderwijskwaliteit is op één deugdelijkheidseis onvoldoende. Het gaat om de eis D1. Inhoud van het onderwijs: burgerschap. Er wordt niet aan deze deugdelijkheidseis voldaan omdat de aangeleverde schriftelijke en mondelingen informatie niet voldoet aan de wettelijke eisen en daardoor niet bijdraagt aan een positief beeld van de te verwachten kwaliteit. De inspectie concludeert dat het initiatief niet voldoet aan alle deugdelijkheidseisen uit het Advieskader Nieuwe scholen. De aanvraag voldoet niet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 4.5a, tweede lid, onderdeel b, WVO 2020. Het bovenstaande betekent dat het advies van de inspectie over de te verwachten onderwijskwaliteit negatief is. Ik ben van oordeel dat het advies zorgvuldig tot stand is gekomen en de overwegingen kunnen de conclusie dragen. Het advies is bij dit besluit gevoegd. Voor de verdere motivering verwijs ik naar het advies.

Prognose

In artikel 12 van de Regeling voorzieningenplanning VO 2020 (hierna de Regeling) is bepaald dat het aantal leerlingen van de te splitsen scholengemeenschap op de teldatum voorafgaand aan het kalenderjaar van de aanvraag minimaal gelijk is aan tweemaal de stichtingsnorm. Bij de aanvraag moet een splitsingsplan zijn gevoegd. Op grond van artikel 13 van de Regeling moet uit het splitsingsplan blijken dat op 1 januari van het elfde kalenderjaar na indiening van de aanvraag, elk van de samenstellende scholen van zowel de nieuw te vormen scholengemeenschap als de bestaande school voldoet aan de stichtingsnorm voor de betreffende schoolsoorten.

Op 5 oktober 2022 heb ik u de gegevens verstrekt die u nodig heeft om de gevraagde berekeningen te kunnen maken. Op 1 oktober 2021 bedroeg het aantal havo en vwo leerlingen van Brinnumer 02EA, 1146 respectievelijk 969 leerlingen. Daarmee wordt voldaan aan het bepaalde in artikel 12 van de Regeling.

havo 2 x de stichtingsnorm van 244 = minimaal 488 havo leerlingen op 1 oktober 2021

vwo 2 x de stichtingsnorm van 293 = minimaal 586 vwo leerlingen op1 oktober 2021

Uit de berekening in het bij de aanvraag gevoegde splitsingsplan blijkt dat beide gevraagde schoolsoorten voor zowel de nieuwe school als de bestaande school op 1 januari 2033 aan de stichtingsnorm voldoen. U heeft de postcodes die deel uitmaken van het bestaande voedingsgebied en waar havo en/of vwo leerlingen woonachtig zijn, verdeeld over de bestaande en de nieuwe school. De voor de berekening benodigde basisgeneraties per postcode heeft u van mij op 5 oktober ontvangen. De berekeningen komen uit op:

 

havo

vwo

Overblijvende school:

686

586

Nieuwe school:

496

427

Stichting Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs te Rotterdam

Aanvraag voor en scholengemeenschap voor havo en vwo te Rotterdam STNS 164

Naar aanleiding van de door u op 31 oktober 2022 ingediende aanvraag voor bekostiging van een scholengemeenschap, zoals bedoeld in artikel 4.2 tot en met 4.5, van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), en met inachtneming van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020, bericht ik u als volgt:

De aanvraag heeft betrekking op een bijzondere scholengemeenschap voor havo en vwo, genaamd ‘WoW VO’, te vestigen in het postcodegebied 3056 in de gemeente Barendrecht.

BESLUIT

Met inachtneming van het bepaalde in artikel 4.2 van de WVO, en onder verwijzing naar onderstaande overwegingen, besluit ik hierbij dat de gevraagde scholen voor havo en vwo niet voor bekostiging in aanmerking worden gebracht.

Overwegingen

Het advies van de inspectie is positief maar voor de gevraagde schoolsoorten zijn onvoldoende ouderverklaringen afgegeven. Hierdoor wordt van geen van beide schoolsoorten voldaan aan de stichtingsnorm.

Om een aanvraag goed te kunnen keuren moet:

  • aan de stichtingsnormen worden voldaan en

  • sprake zijn van een positief advies van de inspectie.

Nu niet aan de stichtingsnormen wordt voldaan kan de aanvraag niet worden goedgekeurd.

Belangstellingsmeting

Het initiatief is aangemeld op 28 juni 2022 en de aanvraag is ingediend op 31 oktober 2022. De belangstellingsmeting is uitgevoerd aan de hand van ouderverklaringen.

De belangstellingsmeting aan de hand van ouderverklaringen is uitgevoerd conform het wettelijk voorschrift, in die zin dat de belangstellingsmeting inzicht geeft in het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari van het elfde jaar na indiening van de aanvraag en is uitgevoerd binnen het voedingsgebied dat een gebied omvat dat bestaat uit viercijferige postcodegebieden die geheel of gedeeltelijk zijn gelegen binnen een straal van vijftien kilometer van de beoogde plaats van vestiging.

Belangstellingsmeting vwo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor vwo betreft 195 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 59.811. Op 1 januari 2033 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied,19.942,5 vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (5,7) wordt dat 113.672,25. Rekening houdende met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 259.

De stichtingsnorm voor een school voor vwo als samenstellende school van een scholengemeenschap bedraagt 293. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 259, is niet aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor vwo als onderdeel van een scholengemeenschap op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Belangstellingsmeting havo

Nu voor de school voor vwo onvoldoende ouderverklaringen zijn afgegeven geldt voor wat de betreft de gevraagde havo dat sprake is van een zelfstandige school voor havo met bijbehorende hogere stichtingsnorm. Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor havo is 248 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 59.811. Op 1 januari 2033 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 19.942,5, vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (5,4) komt dat uit op 107.689,5. Rekening houdend met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 312.

De stichtingsnorm voor een school voor havo als zelfstandige school bedraagt 325. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 312, is niet aannemelijk gemaakt dat de gewenste zelfstandige school voor havo op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Onderwijskwaliteit

Conform het bepaalde in artikel 4.5, derde lid van de WVO, heeft de Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) op 21 maart 2023 advies uitgebracht over deze aanvraag. De inspectie concludeert dat het initiatief voldoet aan alle deugdelijkheidseisen uit het Advieskader Nieuwe scholen. De aanvraag voldoet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 4.5a, tweede lid, onderdeel b, WVO 2020. Het advies van de inspectie over het initiatief is positief. Het advies heb ik bij deze beschikking gevoegd. Voor verdere motivering verwijs ik u naar het advies.

Stichting Islamitisch Onderwijs te Amersfoort

Aanvraag voor een school voor mavo te Amersfoort STNS 186

Naar aanleiding van de door u op 31 oktober 2022 ingediende aanvraag voor bekostiging van een school, zoals bedoeld in artikel 4.2 tot en met 4.5, van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), en met inachtneming van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020, bericht ik u als volgt:

De aanvraag heeft betrekking op een bijzondere school voor mavo, genaamd ‘(Islamitische) Focus College Amersfoort’, te vestigen in het postcodegebied 3821 in de gemeente Amersfoort.

BESLUIT

Met inachtneming van het bepaalde in artikel 4.2 van de WVO, en onder verwijzing naar onderstaande overwegingen, besluit ik hierbij dat de gevraagde school voor mavo voor bekostiging in aanmerking wordt gebracht.

Overwegingen

Belangstellingsmeting

Het initiatief is aangemeld op 30 juni 2022 en de aanvraag is ingediend op 31 oktober 2022. De belangstellingsmeting is uitgevoerd aan de hand van ouderverklaringen.

De belangstellingsmeting aan de hand van ouderverklaringen is uitgevoerd conform het wettelijk voorschrift, in die zin dat de belangstellingsmeting inzicht geeft in het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari van het elfde jaar na indiening van de aanvraag en is uitgevoerd binnen het voedingsgebied dat een gebied omvat dat bestaat uit viercijferige postcodegebieden die geheel of gedeeltelijk zijn gelegen binnen een straal van vijftien kilometer van de beoogde plaats van vestiging.

Belangstellingsmeting mavo

Het aantal verkregen ouderverklaringen voor een school voor mavo bedraagt 309 en op 1 januari 2022 bedraagt het aantal 10- tot en met 12-jarigen in het voedingsgebied 22.946. Op 1 januari 2032 bedraagt – naar verwachting – het gemiddelde van het aantal leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in het voedingsgebied, 7.393, vermenigvuldigd met de verblijfsjaren zoals opgenomen in artikel 7 van de Regeling voorzieningenplanning vo 2020 (3,90) 28.832,7. Rekening houdend met voornoemde aantallen en met een correctiefactor van 0,7, is het te verwachten aantal leerlingen op 1 januari 2033, aan de hand van de formule zoals genoemd in artikel 4.6 van de WVO, berekend op 272.

De stichtingsnorm voor een zelfstandige school voor mavo bedraagt 260. Nu het aantal te verwachten leerlingen op 1 januari 2033 wordt berekend op 272, is aannemelijk gemaakt dat de gewenste school voor mavo op 1 januari van het elfde jaar na de indiening van de aanvraag, zal worden bezocht door ten minste het aantal leerlingen dat overeenkomt met de hiervoor geldende stichtingsnorm.

Onderwijskwaliteit

Conform het bepaalde in artikel 4.5, derde lid van de WVO, heeft de Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) op 23 maart 2023 advies uitgebracht over deze aanvraag. De inspectie concludeert dat het initiatief voldoet aan alle deugdelijkheidseisen uit het Advieskader Nieuwe scholen. De aanvraag voldoet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 4.5a, tweede lid, onderdeel b, WVO 2020. Het advies van de inspectie over het initiatief is positief. Het advies is als bijlage bij dit besluit gevoegd. Voor de verdere motivering verwijs ik naar het advies.

Vervolg procedure

Met betrekking tot de aanvang van de bekostiging van de school wil ik nog het volgende onder uw aandacht brengen:

De bekostiging van de school vangt aan op 1 augustus 2024. Op grond van het bepaalde in artikel 4.7 tweede lid, van de WVO, vervalt de aanspraak op bekostiging indien op de eerste schooldag na 1 augustus 2024 geen onderwijs aan deze nieuwe scholengemeenschap wordt gegeven.

Indien de bekostiging van de school niet zal aanvangen op 1 augustus 2024, kunt u overeenkomstig het bepaalde in artikel 4.7 derde lid, van de WVO, tijdig een verzoek indienen om de aanspraak op bekostiging voor een jaar te handhaven. Er dient dan sprake te zijn van een bijzondere situatie.

De bekostiging van deze school kan daadwerkelijk een aanvang nemen als de volgende gegevens zijn aangeleverd ten behoeve van een volledige en juiste registratie in de Basisregistratie Instellingen (BRIN):

  • 1. aanmelding ABP voor een orgaancode t.b.v. het nieuwe bestuur,

  • 2. Brinmutatieformulieren van het nieuwe bestuur en de nieuwe school,

  • 3. aanmelding administratiekantoor

Op uw verzoek zal ik u twee blanco Brinmutatieformulieren toekomen (een formulier voor de gegevens van het bestuur (indien van toepassing) en een formulier voor de instellingsgegevens).

Voor wat betreft het bankrekeningnummer zijn twee verschillende handtekeningen benodigd, namelijk één van de penningmeester en één van een ander bestuurslid (niet zijnde de penningmeester).

Ook verzoek ik u een kopie van een bankafschrift mee te sturen, dit heeft als doel eventuele verschillen in de tenaamstelling bij DUO en bij Equens te voorkomen.

Voorts dient u aan te geven in welk samenwerkingsverband passend onderwijs de school zal deelnemen en wat het (voorlopige) adres van vestiging is van de school.

Na ontvangst van de hierboven gevraagde stukken en akkoordbevinding ontvangt u van mij bericht over de daadwerkelijke aanvang van de bekostiging en over het brinnummer van de nieuwe school.

Ik verzoek u bovengenoemde gegevens voor 1 mei 2024 aan mij te overleggen.

U kunt de gevraagde stukken sturen aan DUO, afdeling OI/BKP/Productie 1, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

Prognose eerste schooldag

Om de hoogte van de starbekostiging te kunnen bepalen is het nodig dat ik beschik over een prognose van het aantal leerlingen op de eerste schooldag. Ik verzoek u voor 1 mei 2024 een opgave te doen van aantal leerlingen dat naar verwachting op de 1e schooldag de school zal bezoeken. U kunt de prognose sturen naar OI/BKP/Productie 2, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, namens deze, de directeur Onderwijsinstellingen van de Dienst Uitvoering Onderwijs, N. Zeijlemaker

Naar boven