Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 8 juni 2023, nr. IENW/BSK-2023/154338, tot wijziging van de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 16 augustus 2018, nr. IENW/BSK-2018/160293, ten behoeve van een experiment met de elektronische aanvraag van rijbewijzen (Stcrt. 2018, 47428) in verband met het toevoegen van de resterende experimenteergemeenten

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 173ff, eerste lid, onderdeel c, van het Reglement rijbewijzen;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 16 augustus 2018, nr. IENW/BSK-2018/160293, houdende regels ten behoeve van een experiment met de elektronische aanvraag van rijbewijzen komt te luiden:

Artikel 2

Gemeenten als bedoeld in artikel 173ff, eerste lid, onderdeel c, van het Reglement rijbewijzen zijn alle gemeenten in Nederland.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt artikel 2 van de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 16 augustus 2018, nr. IENW/BSK-2018/160293, houdende regels ten behoeve van een experiment met de elektronische aanvraag van rijbewijzen (hierna: de Regeling). De Regeling biedt de in artikel 2 aangewezen gemeenten de mogelijkheid te experimenteren met het elektronisch indienen van een aanvraag van rijbewijzen.

In 2018 is een experiment met elektronische aanvragen van rijbewijzen gestart met 15 gemeenten. Stapsgewijs is het aantal aangewezen gemeenten uitgebreid. Na de laatste wijziging van deze regeling1 zijn ruim 300 gemeenten aangewezen om de aanvraag van rijbewijzen digitaal te doen.

Bij de hierboven genoemde laatste wijziging van de Regeling is door het Adviescollege toetsing regeldruk (hierna: het college) advies uitgebracht.

In dit advies van 21 september 20222 heeft het college geconstateerd dat het wenselijk is om alle gemeenten aan te wijzen in de regeling. Het college geeft aan dat het aanwijzen van alle gemeenten ervoor zorgt dat gemeenten de elektronische aanvraagmogelijkheid gemakkelijker kunnen aanbieden.

Volgens het college vermindert het systeem van elektronische rijbewijsaanvragen de regeldruk voor burgers en ondernemers. De elektronische aanvraag-mogelijkheid is uitgebreid en breed in het land beproefd en succesvol gebleken.

Het invoeren van alle gemeenten is in lijn met hetgeen de toenmalig Minister van Infrastructuur en Waterstaat al in 2021 heeft aangekondigd, namelijk dat vanaf 2024 de elektronische aanvraagmogelijkheid landelijk wordt ingevoerd.

Door alle stapsgewijze uitbreidingen en de voorziene landelijke uitrol is bovendien geen sprake meer van een experiment in beperkte setting. Daarom is het volgens het college passend om ook de resterende gemeenten aan te wijzen.

Met deze regeling wordt het advies van het college alsnog opgevolgd. In de voorgaande wijziging was het nog niet mogelijk om alle gemeenten aan te wijzen aangezien er overleg diende plaats te vinden met de resterende gemeenten terwijl de in de Regeling aangewezen gemeenten aangaven zo spoedig mogelijk met het digitaal aanvragen te willen beginnen. Deze wijziging wordt daarom nu daaropvolgend doorgevoerd.

Deze regeling biedt gemeenten de mogelijkheid om mee te doen. Het betekent niet dat de mogelijkheid tot het doen van een elektronische aanvraag onmiddellijk beschikbaar is. Dat is slechts mogelijk indien de burgemeester van de aangewezen gemeente heeft bekendgemaakt dat de elektronische weg voor de inwoners van zijn gemeente wordt opengesteld.

Deze regeling heeft geen andere administratieve gevolgen dan die zijn vermeld in de nota van toelichting bij het Besluit van 14 september 2018, houdende tijdelijke regels ten behoeve van een experiment met de elektronische aanvraag van rijbewijzen (Stb. 2018, 329). Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

Het tijdstip van de inwerkingtreding van deze regeling is in lijn met het beleid inzake vaste verandermomenten. Wel wordt afgeweken van de minimuminvoeringstermijn van aanwijzing 4.17, vijfde lid, onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Het snel in werking laten treden van deze regeling voorkomt aanmerkelijke ongewenste nadelen die voortvloeien uit het niet digitaal kunnen aanvragen van een rijbewijs, terwijl de betrokkenen (burgers, gemeenten, RDW) dat wel wensen.

De daadwerkelijke start van het experiment in een door deze wijzigingsregeling nieuw aangewezen gemeente is – ingevolge artikel 173ff, eerste lid, onderdeel d, van het Reglement rijbewijzen – afhankelijk van de bekendmaking van de mogelijkheid tot het elektronisch indienen van een aanvraag door de burgemeester in het gemeenteblad.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven