Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 12 juni 2023, nr. IENW/BSK-2023/134700, houdende verhoging van het subsidieplafond voor het kalenderjaar 2023 als bedoeld in de Tijdelijke subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid industriële activiteiten 2022–2027

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 4, derde lid, van de Tijdelijke subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid industriële activiteiten 2022–2027;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het bij besluit van 2 december 2022, met kenmerk nr. IENW/BSK-2022/276234 vastgestelde subsidieplafond voor projecten die kwalificeren als project a, project b of project c, voor het kalenderjaar 2023 wordt verhoogd van € 1.000.000 tot € 1.950.000.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Bezwaar

Voor nadere informatie over dit besluit kunt u terecht bij de hierboven genoemde contactpersoon. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20901, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen; en

  • e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt.

Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het bezwaarschrift.

Een bezwaarschrift kan uitsluitend per gewone post en niet per e-mail worden ingediend.

Machtigt u iemand om namens u bezwaar te maken? Stuur dan ook een kopie van de machtiging mee. Bij indiening van een bezwaarschrift namens een rechtspersoon, dient u documenten mee te sturen (origineel uittreksel uit het handelsregister en/of een kopie van de statuten van de rechtspersoon) waaruit blijkt dat u bevoegd bent namens de rechtspersoon op te treden.

TOELICHTING

Inleiding

Dit besluit is gebaseerd op artikel 4, derde lid, van de Tijdelijke subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid industriële activiteiten 2022–2027 en regelt de verhoging van het subsidieplafond voor projecten die kwalificeren als project a, project b of project c, zoals gedefinieerd in artikel 1 van de hiervoor genoemde subsidieregeling. Het besluit betreft het kalenderjaar 2023.

Artikel I

De financiële gevolgen van dit besluit ter uitvoering van de Tijdelijke subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid industriële activiteiten 2022–2027, zijn opgenomen in de rijksbegroting (artikel 22.03.02 van de Begrotingswet I en W).

Jaarlijks wordt er gedurende de looptijd van de Tijdelijke subsidieregeling versterking omgevingsveiligheid industriële activiteiten 2022–2027 binnen het totale budget voor Omgevingsveiligheid € 2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het subsidieplafond kan in fasen worden gepubliceerd om financiële afstemming te reguleren op de hoeveelheid ontvangen subsidieaanvragen.

In het besluit van 2 december 2022, nr. IENW/BSK-2022/276234, is voor het jaar 2023 een subsidieplafond vastgesteld van € 1.000.000 voor projecten die kwalificeren als project a, project b of project c en een subsidieplafond van € 50.000 voor projecten die kwalificeren als project d. Onderhavig besluit verhoogt het subsidieplafond voor projecten die kwalificeren als project a, project b of project c van € 1.000.000 tot € 1.950.000. Sinds 2022 is er meer belangstelling voor deze subsidieregeling. RVO verwacht dat de regeling ook na verhoging van het plafond volledig wordt benut. Dit betekent dat voor 2023 samen met het eerder vastgestelde subsidieplafond voor projecten die kwalificeren als project d, het totale jaarlijks beschikbaar gestelde budget inzetbaar is voor het ondersteunen van initiatieven die bijdragen aan blijvende versterking van de omgevingsveiligheid in Nederland ten aanzien van industriële activiteiten met gevaarlijke stoffen of risicovolle processen.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na publicatie daarvan in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven