Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende aanwijzing van een tijdelijk gebied met beperkingen Vlissingen

Datum 1 juni 2023

Nummer ILT-2023/3052

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de Stichting Rescue Vlissingen van 17 april 2023;

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

BESLUIT:

Artikel 1

Ter bescherming van het luchtverkeer ten opzichte van bijzonder luchtverkeersactiviteiten tijdens de luchtvaartvertoning ‘Rescue Zeeland’ wordt als tijdelijk gebied met beperkingen (TGB) aangewezen het TGB Vlissingen (zie figuur), met de volgende begrenzingen:

  • Een cirkel met een straal van 3 nautische mijlen met als middelpunt 51°26'53.10"N 003°33'24.40"E;

  • vanaf de grond tot 3000 voet AMSL (914 meter boven gemiddeld zeeniveau);

  • op woensdag 9 augustus 2023 van 09:00 uur tot 20:00 uur plaatselijke tijd.

Figuur: TGB Vlissingen

Figuur: TGB Vlissingen

Artikel 2

Voor het uitvoeren van vluchten in het TGB Vlissingen gelden de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. het TGB Vlissingen is verboden voor luchtvaartuigen waaronder UAS, modelluchtvaartuigen, ballonnen, (scherm)zweefvliegers, recreatieve vluchten, kabelvliegers etc, alsmede valschermsprongen die eindigen binnen het TGB, met uitzondering van:

    • 1. deelnemende vluchten aan de vergunde luchtvaartvertoning ‘Rescue Zeeland’;

    • 2. vluchten door of in opdracht van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart, vluchten voor zoek- en reddingsacties (SAR), spoedeisende medische vluchten (HEMS) en brandweervluchten;

    • 3. de vlucht, met de juiste vergunningen en waar nodig ontheffingen, die in opdracht van de organisatie foto- en filmopnames maakt;

    • 4. een politie drone-operatie in opdracht van de organisatie ten behoeve van crowd-control.

  • b. alle vluchten binnen TGB Vlissingen zoals bedoeld in onderdeel a. onderhouden tweezijdig radiocontact met de luchthaveninformatieverstrekker op frequentie 126.805MHz;

  • c. een uur voor aanvang en direct na afloop van de activiteiten meldt de luchthaveninformatieverstrekker de activatie en beëindiging aan de Supervisor van MilATCC Schiphol (tel. 0577-458700);

  • d. De luchthaveninformatieverstrekker verstrekt bij het eerste contact met de Supervisor van MilATCC Schiphol het telefoonnummer waarop hij gedurende de activatie van het TGB te allen tijde bereikbaar is.

Artikel 3

Het handelen in strijd met artikel 2 van deze beschikking levert een strafbaar feit op, zoals bedoeld in artikel 33 van het Besluit luchtverkeer 2014.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 9 augustus 2023 en vervalt met ingang van 10 augustus 2023.

Het tijdelijke gebied met beperkingen wordt met de geldende regels bekendgemaakt in een NOTAM, uit te geven door MilATCC Schiphol. Tevens wordt deze beschikking gepubliceerd in de Staatscourant.

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, Inspecteur Luchthavens en luchtruim. Afdeling Vergunningverlening rail en luchtvaart, M.M. Das Senior Inspecteur.

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u hiertegen op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden, schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Tevens ontvangen wij graag uw telefoonnummer dan wel e-mailadres.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Afdeling Juridische zaken

Postbus 16191

2500 BD DEN HAAG

TOELICHTING

Op verzoek van de Stichting Rescue Vlissingen en ter bescherming van het luchtverkeer onderling wordt een tijdelijk gebied met beperkingen (TGB) aangewezen in het luchtruim waarbinnen een luchtvaartvertoning wordt georganiseerd als onderdeel van het evenement ‘Rescue Zeeland’. Voor deze luchtvaartvertoning, is een vergunning afgegeven.

Dit gebied wordt ingesteld zodat deelnemers aan de luchtvaartvertoning zich volledig kunnen concentreren op het uitvoeren van hun demonstratie en er geen conflicten ontstaan tussen VFR-verkeer dat navigeert langs de Zeeuwse kust.

Door het luchtruim tijdens de vertoning tijdelijk te beperken voor overige VFR-verkeer wordt het risico op botsingen geminimaliseerd.

Het gebied is tijdens activatie verboden voor alle niet betrokken luchtverkeer. Het gebied is wel toegankelijk voor de Nationale politie (Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart), voor vluchten in het kader van zoek- en reddingsacties (SAR), voor spoedeisende medische vluchten (HEMS) en brandweervluchten.

Het handelen in strijd met de regels, gesteld in deze beschikking, levert een strafbaar feit op, zoals bedoeld in artikel 33 van het Besluit luchtverkeer 2014.

Naar boven