Kennisgeving van de vaststelling van het Programma Baarlo – Hout-Blerick

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Waterschap Limburg, de Provincie Limburg en de gemeenten Peel en Maas en Venlo hebben samen het Programma Baarlo – Hout-Blerick vastgesteld. Tegen de vaststelling van het Programma Baarlo – Hout-Blerick kan geen beroep worden ingesteld.

WAAROVER GAAT HET PROGRAMMA?

In het Programma Baarlo – Hout-Blerick wordt het toekomstperspectief beschreven voor het laagterras in Baarlo – Hout-Blerick en de maatregelen die genomen zullen worden om dit toekomstperspectief te bereiken.

Het Programma kent drie doelen:

  • Het bereiken van economische structuurversterking.

  • Het zorgen voor veiligheid tegen hoog water.

  • Het ontwikkelen van een aantrekkelijk landschap en een aantrekkelijke natuur.

Om deze doelen te bereiken is in het Programma vastgelegd dat de betrokken overheden de volgende opgaven en maatregelen verder gaan uitwerken:

  • Dijkversterking, om te voldoen aan de waterveiligheidsnormering volgens de Waterwet; dit staat in lichtgroen op de kaart.

  • Dijkteruglegging, om zoveel mogelijk ruimte voor de rivier te behouden en de stijging van de waterstand te verminderen; dit staat in donkergroen op de kaart.

  • Beekherstel Kwistbeek, om te voldoen aan de criteria vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW); dit staat in donkerblauw op de kaart.

  • Aanleg van kwelgeulen, om vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW) een beter leefgebied te creëren voor planten en dieren die van oorsprong in de rivier thuishoren; dit staat lichtblauw op de kaart.

  • Gebiedsontwikkeling Hummerenweg, om zo te komen tot een transitie van het laagterras waarbij de sloop van kassen en herinrichting van het gebied centraal staat; dit staat als geel vlak op de kaart.

  • Deugdelijke evacuatieroutes en voorzieningen, om bij hoogwater tijdig en veilig te kunnen evacueren; deze staan niet op de kaart.

Verder zijn er in het Programma diverse onderzoeksopgaven geformuleerd waarover tijdens de planuitwerkingsfase nadere bestuurlijke besluitvorming zal plaatsvinden. Dit betreft onder meer:

  • Onderzoek naar potentiële herbouwlocaties.

  • Inrichting middengebied ‘Laerbroeck’.

  • Haalbaarheidsstudie extra kwelgeulen.

Met het opstellen van het Programma wordt geanticipeerd op de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking zal treden. Een Programma in de Omgevingswet is een instrument waarin maatregelen worden beschreven voor de fysieke leefomgeving om, in dit geval, de doelstellingen voor het laagterras Baarlo – Hout-Blerick te bereiken. Tegen de vaststelling van het Programma Baarlo – Hout-Blerick kan geen beroep worden ingesteld. Wel staan rechtsmiddelen open tegen de vervolgbesluiten.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

De documenten staan vanaf 14 juni 2023 op de websitewww.platformparticipatie.nl/Baarlo-Hout-Blerick. Het gaat om de volgende documenten: Programma, PlanMER (inclusief bijlagen) en de Nota van Antwoord.

Op papier kunt u de genoemde documenten op de volgende locaties bekijken:

Naam locatie

Adres

Telefoonnummer

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Rijnstraat 8, 2515 XP Den Haag

070 – 456 96 07

Provincie Limburg

Gouvernement aan de Maas

Limburglaan 10

6229 GA Randwyck-Maastricht

043 – 389 99 99

Waterschap Limburg

Maria Theresialaan 99, 6043 CX Roermond

088 – 889 01 00

Gemeente Peel en Maas

Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen

077 – 306 66 66

Gemeente Venlo

Hanzeplaats 1, 5912 AT Venlo

14 077

Neem vooraf telefonisch contact op met de locatie in verband met de openingstijden.

Het is niet mogelijk op de documenten te reageren. Mocht u vragen hebben dan kunt u

gebruikmaken van één van onze spreekuren. Via deze link kunt u zelf een spreekuur inplannen.

PROCEDURE EN VERVOLGPROCES

Het Ontwerp Programma Baarlo – Hout-Blerick en het bijbehorende PlanMER lagen van 19 augustus 2021 tot en met 29 september 2021 ter inzage. Hierop zijn in totaal 44 zienswijzen ingediend. Ook is een advies ontvangen van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Het Programma en het PlanMER zijn mede naar aanleiding hiervan op verschillende punten aangepast. De zienswijzen, de reacties op de zienswijzen en een overzicht van de doorgevoerde aanpassingen zijn opgenomen in de Nota van Antwoord die aan alle indieners van een zienswijze is toegezonden.

Na het vaststellen van het Programma wordt de komende twee jaar toegewerkt naar verschillende besluiten voor de realisatie van de afzonderlijke maatregelen. Waar nodig worden deze gecombineerd met een mer-procedure. Hieronder staan de belangrijkste besluiten genoemd die op dit moment zijn voorzien. Er zullen meer omgevingsvergunningen en besluiten nodig zijn ter verwezenlijking van dit programma. Deze besluiten worden bij voorkeur op gecoördineerde wijze voorbereid (Hoofdstuk 16 Omgevingswet en afd. 3.5 Awb), waarbij partijen hun eigen verantwoordelijkheid behouden voor de nadere uitwerking vanuit hun rol als bevoegd gezag. De volgende hoofdbesluiten zijn voorzien:

  • Voor de dijkverlegging, -versterking en de beekherstelopgave worden separate Projectbesluiten opgesteld conform de projectprocedure van Afdeling 5.2 Omgevingswet, uitmondend in Projectbesluiten als bedoeld in artikel 5.44 lid 1 Omgevingswet. De buitendijkse kwelgeulen kunnen worden gerealiseerd op basis van een Projectbesluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat of indien mogelijk (afhankelijk van de exacte locatie binnen het bestaande rivierbed/beheersgebied) een omgevingsvergunning (vergunning eigen dienst).

  • Een (wijziging van het) omgevingsplan van de gemeente Venlo voor de realisatie van de (her)bouwlocaties en herinrichting van het middengebied Laerbroeck.

  • Een (wijziging van het) omgevingsplan van de gemeente Peel en Maas voor de gebiedsontwikkeling(en) Hummerenweg.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een zienswijze.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het project is te vinden op de website www.platformparticipatie.nl/Baarlo-Hout-Blericken op www.waterschaplimburg.nl/dijkversterking-baarlo-hout-blerick

Vragen over het project? Bel naar (088) 889 01 00, Waterschap Limburg of mail naar dijkversterking@waterschaplimburg.nl.

Vragen over de procedure? Bel naar (070) 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op de hoogte blijven van dit project? Meld u aan voor de nieuwsbrief via: www.waterschaplimburg.nl/email

Naar boven