Vaststelling van de ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting en van de maatregelen die strekken tot het terugbrengen van de geluidsbelasting, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

BEKENDMAKING

ONTWERPBESLUIT VASTSTELLING SANERINGSPLAN A58, A16, A27 (Sint Annabosch-Galder)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat hij bij ontwerpbesluit van 6 juni 2023 met kenmerk IenW/BSK-2023/152368, het voornemen bekend heeft gemaakt om met toepassing van artikel 11.60, eerste lid, van de Wet milieubeheer het saneringsplan ‘A58, A16, A27’ vast te stellen. Het plan heeft betrekking op wegvakken van genoemde wegen, gelegen in of grenzend aan de gemeenten Alphen-Chaam, Breda en Zundert.

Aanleiding en beknopte inhoud

Voor het traject A58 Sint Annabosch-Galder is in het najaar 2015 een voorkeursbeslissing genomen voor een verbreding naar 2x3 rijstroken en aanpassing van de knooppunten Sint Annabosch en Galder. Rijkswaterstaat heeft gewerkt aan een Ontwerp Tracébesluit voor de uitwerking van deze voorkeursbeslissing. Daarbij zou de sanering van de wegvakken waarvoor nog een saneringsplan moest worden opgesteld, gekoppeld aan het Tracébesluit worden meegenomen.

De afronding van het Ontwerp Tracébesluit is echter in 2020 gepauzeerd vanwege de stikstofproblematiek. Daarmee is het tijdpad van de besluitvorming rondom de verbreding van de A58 op dit moment onzeker. Tegelijk eindigt de wettelijke termijn voor het indienen van een saneringsplan op 31 december 2023. Om die redenen is besloten de geluidssanering van de wegvakken af te handelen met een afzonderlijk saneringsplan. Met onderhavig besluit wordt dit afzonderlijke saneringsplan (in ontwerp) vastgesteld.

Het saneringsplan is ingediend in het kader van het Meerjarenprogramma Geluidssanering (MJPG) van Rijkswaterstaat.

Langs de betrokken wegvakken bevinden zich 5 saneringsobjecten, alle woningen. Het treffen van geluidbeperkende maatregelen om bij deze woningen de geluidsbelasting te verlagen is niet doelmatig gebleken. Het saneringsplan bevat daarom geen maatregelen. Omdat de geluidsbelasting bij de 5 woningen hoger blijft dan de streefwaarde van 60 dB, komen de woningen in aanmerking voor een onderzoek naar de geluidwering van de woning. Als uit dit onderzoek blijkt dat de wettelijke binnenwaarde wordt overschreden, zal Rijkswaterstaat aan de eigenaar van de woning een aanbod doen om geluidwerende maatregelen te treffen.

Terinzagelegging

De ontwerpbeschikking met de bijbehorende stukken ligt vanaf de eerste werkdag na publicatie in de Staatscourant op donderdag 8 juni 2023, voor 6 weken ter inzage bij het Bureau Sanering Verkeerslawaai (Steinhagenseweg 2d te Woerden) gedurende werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. Mocht u van deze laatste mogelijkheid gebruik willen maken, dan dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met het Bureau Sanering Verkeerslawaai (0348 – 487450).

U kunt de stukken ook digitaal inzien via: www.bureausaneringverkeerslawaai.nl/mjpg-rijkswegen.

Hier kunt u ook meer informatie terugvinden met betrekking tot de achtergronden van het besluit.

Zienswijzen

Op grond van artikel 3:15, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11.32 van de Wet milieubeheer kan eenieder, gedurende de periode dat de stukken ter inzage liggen, schriftelijk of mondeling een zienswijze over dit ontwerpbesluit naar voren brengen:

  • een schriftelijke zienswijze moet worden gericht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, p/a Bureau Sanering Verkeerslawaai, Postbus 97, 3440 AB Woerden;

  • voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u ook contact op te nemen met het Bureau Sanering Verkeerslawaai, tel.: 0348 – 487450.

Inlichtingen

Voor het verkrijgen van nadere inlichtingen over de ter inzage gelegde stukken kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot het Bureau Sanering Verkeerslawaai, telefonisch bereikbaar onder het hierboven vermelde nummer.

Meer informatie over de (hoogte van) geluidproductieplafonds is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/mjpg.

Naar boven