Besluit van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 24 mei 2023, nr. 38363266, houdende intrekking van het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, artikel 2 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies en artikel 9b, zevende en achtste lid, van de Wet op het primair onderwijs;

Besluit:

Artikel 1

Het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO wordt ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 augustus 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Met de inwerkingtreding van de Wet van 9 februari 2022 tot wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs (Stb. 2022, 135) (hierna: Wet doorstroomtoets po), krijgt het College voor toetsen en examens (hierna: CvTE) de verantwoordelijkheid om doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan een leerlingvolgsysteem (LVS) te erkennen.

De onafhankelijke commissie Expertgroep Toetsen PO had voorheen twee wettelijke taken. De eerste taak betrof het geven van een advies aan de Minister over de toelating en intrekking van de toelating van andere eindtoetsen. De tweede taak betrof het geven van een eigenstandig kwaliteitsoordeel over de inhoudelijke validiteit, betrouwbaarheid en deugdelijke normering van toetsen uit het LVS. Deze twee taken waren nader uitgewerkt in het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO.

Het CvTE heeft reeds per 1 januari 2023 de taak tot erkenning van LVS-toetsen overgenomen van de Expertgroep toetsen PO (hierna: Expertgroep). Het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO is daarop destijds aangepast.

Per 1 augustus 2023 treden de onderdelen van de Wet doorstroomtoets po in werking, die ervoor zorgen dat het CvTE de taak tot het erkennen van doorstroomtoetsen krijgt. Daarmee vervalt de taak van de Expertgroep tot het afgeven van adviezen aan de Minister over erkenningen van eindtoetsen. Vanwege het vervallen van deze laatste taak wordt de Expertgroep opgeheven. Daarom wordt het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO met deze regeling per 1 augustus 2023 ingetrokken.

Naar boven