Hoogspanningsverbinding 380 kV netuitbreiding Noord-Holland Noord, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kennisgeving Voornemen en voorstel voor Participatie

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en TenneT TSO B.V. (TenneT) zijn van plan om een nieuwe bovengrondse 380 kV hoogspanningsverbinding inclusief de daarbij behorende hoogspanningsstations aan te leggen. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren.

Wat houdt het project in?

Het project betreft de aanleg van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding naar hoogspanningsstation Middenmeer150 en ten minste een 380 kV-hoogspanningsstation en een 380/150 kV-hoogspanningsstation. De nieuwe hoogspanningsverbinding wordt in principe bovengronds aangelegd. De nieuwe verbinding wordt aan de zuidzijde aangesloten op een nader te bepalen locatie langs het bestaande 380 kV-netwerk (dat loopt tussen Beverwijk, via Oostzaan naar Diemen) door middel van een nieuw 380 kV-hoogspanningsstation. Om de nieuwe 380 kV verbinding aan te sluiten op het bestaande 150 kV-netwerk bij Agriport A7 (in de gemeente Hollands Kroon) is een nieuw 380/150 kV hoogspanningsstation en een ondergrondse 150 kV kabelverbinding naar het bestaande hoogspanningsstation Middenmeer150 noodzakelijk. Het streven is om in 2025 een voorkeursbeslissing en om in 2029 het projectbesluit te nemen. Na vaststelling van het projectbesluit worden de nieuwe verbinding en bijbehorende hoogspanningsstations gebouwd.

Waarom is dit project nodig?

Het hoogspanningsnet in Nederland wordt steeds zwaarder belast. Door de energietransitie zet deze ontwikkeling de komende jaren versneld door. De huidige transportcapaciteit in Noord-Holland Noord is onvoldoende en volgens berekeningen van TenneT neemt het aantal knelpunten in de periode 2023-2030 verder toe. Verdere uitbreiding van het bestaande 150kV-netwerk is ontoereikend voor het oplossen van de verwachte groei in vraag en aanbod van elektriciteit, hiervoor is een nieuwe 380kV-verbinding met bijbehorende nieuwe hoogspanningsstations noodzakelijk.

Wat is de samenhang tussen windenergie van zee en de 380 kV netuitbreiding?

Tussen 2031 en 2040 verwacht het Rijk een sterke groei van de windmolenparken op zee. Om elektriciteit van windmolenparken op zee aan land te brengen, wordt gekeken naar locaties in de Kop van Noord-Holland. Voor het transport van elektriciteit afkomstig van zee is een extra lijn van masten noodzakelijk, bovenop de lijn die nodig is om de knelpunten op te lossen. Er is nog niet besloten of er een aanlanding in de Kop van Noord-Holland komt. De Minister voor Klimaat en Energie heeft besloten om vooruitlopend op de beslissing of er een ruimtelijke procedure start voor een aanlanding van wind op zee, gelijktijdig in dit project te onderzoeken wat de ruimtelijke implicaties zijn van een tweede lijn van masten.

Wat doet het ministerie?

Voor 380 kV-hoogspanningsverbindingen is de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Dit betekent dat de Minister voor Klimaat en Energie de besluitvorming coördineert en samen met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening uiteindelijk bepaalt waar de hoogspanningsverbinding komt.

Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Voor dit project wordt vanaf de start gewerkt volgens de eisen van de nieuwe Omgevingswet.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Het project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het Ministerie van EZK en TenneT vinden het belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken over het project. In het Voornemen en voorstel voor Participatie staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in verschillende fasen van het project. Het voorstel voor Participatie ligt nu ter inzage en wordt geactualiseerd bij belangrijke momenten in het projecten.

Informatiebijeenkomsten

U bent welkom bij de informatiebijeenkomsten over de 380 kV netuitbreiding Noord-Holland Noord. Het Ministerie van EZK en TenneT organiseren één online en vier fysieke informatiebijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten lichten EZK en TenneT de projectplannen en de inhoud van het Voornemen en voorstel voor Participatie aan u toe. Daarnaast kunt u vragen stellen over het project en de procedure aan medewerkers van het Ministerie van EZK en TenneT.

Online

Op maandag 12 juni 2023 vindt de online bijeenkomst plaats van 19.00 tot 19.45 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via een aanmeldformulier op www.rvo.nl/netuitbreiding-n-h-n. De online bijeenkomst kan daarna teruggekeken op dezelfde website. Wij stellen het op prijs als u uw vragen van tevoren doorgeeft, dit is niet verplicht.

Fysiek

U kunt vrij in- en uitlopen op ieder moment tussen 19.00 en 21.00 uur. De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • woensdag 14 juni, Buurthuis de Kolk, Klampersstraat 1 in Zaandam

  • donderdag 15 juni, Wijkcentrum De Huesmolen, De Huesmolen 60 in Hoorn

  • dinsdag 20 juni, Ontmoetingskerk Middenmeer, Professor Ter Veenweg 4 in Middenmeer

  • woensdag 21 juni, Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8- 10 in Alkmaar

Hoe kunt u een reactie indienen?

U kunt van vrijdag 2 juni tot en met donderdag 13 juli 2023 reageren op het Voornemen en voorstel voor Participatie. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op www.rvo.nl/netuitbreiding-n-h-n.

U kunt op vier manieren reageren.

  • Persoonlijk: tijdens de informatiebijeenkomst is een notulist aanwezig.

  • Digitaal: via www.rvo.nl/netuitbreiding-n-h-n

  • Telefonisch: op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via telefoonnummer

  • 070 379 89 79.

  • Per post:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt 380 kV netuitbreiding Noord-Holland Noord, V&P

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u een ontvangstbevestiging toe.

Hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. U kunt er binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld om de documenten die bij dit project horen op de computer te bekijken. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Wat gebeurt er met uw reactie? Uw reactie wordt meegenomen bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). In de concept-NRD staat welke tracé- en stationslocatie alternatieven in de volgende fase van het project worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De concept-NRD zal naar verwachting 2e kwartaal 2024 ter inzage liggen. Uw reactie op het voorstel voor Participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het 380 kV netuitbreiding Noord-Holland Noord en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/netuitbreiding-n-h-n en op www.tennet.eu/nl/projecten/380-kv-noord-holland-noord. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens één van de informatiebijeenkomsten.

Naar boven