Kennisgeving procedure nieuwe Nota Ruimte

Van donderdag 8 juni tot en met woensdag 19 juli 2023 kunt u een reactie geven op het voornemen om een nieuwe Nota Ruimte en het bijbehorende milieueffectrapport op te stellen. Hieronder leest u hoe u kunt reageren.

WAAROVER GAAT DE NOTA RUIMTE?

Nederland staat voor grote en urgente opgaven in de leefomgeving: ten aanzien van woningbouw, landbouw en natuur, water en bodem, duurzame energie, de (circulaire) economie en het omgaan met klimaatverandering. De ruimte is schaars, de opgaven zijn groot en de context is uitdagend. Dit vraagt om het maken van keuzes. Hoe zorgen we voor een vitaal landelijk gebied, hoe werken we aan een duurzame toekomst en hoe bouwen we aan sociaal en economisch sterke steden?

De nieuwe Nota Ruimte biedt een langetermijnvisie op ons land en zal antwoord geven op de vraag hoe we met de schaarse ruimte omgaan en tegelijkertijd onze ambities kunnen waarmaken. Hoe we met elkaar vorm en richting willen geven aan de grote opgaven waarvoor we gesteld staan. Daarin kijken we vooruit naar 2030, 2050 en naar 2100.

De Nota Ruimte gaat ook over de uitvoering van de visie, met instrumenten als een Nationale ruimtelijke hoofdstructuur en uitspraken over de vorm waarin we de doorwerking en samenwerking willen vormgeven. Daarmee zet het Rijk een samenhangende nationale ruimtelijke koers uit, in de vorm van kortetermijn-keuzes en langetermijn-richtinggevende uitspraken, die moeten gaan doorwerken in het provinciaal en lokaal beleid.

De Nota Ruimte wordt opgesteld door de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) mede namens de Ministers van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Ministers voor Klimaat en Energie (KenE) en Natuur en Stikstof (NenS) en de staatssecretarissen van IenW, Defensie (DEF) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

DE PLANMER EN NOTITIE REIKWIJDTE EN DETAILNIVEAU

Ter ondersteuning van de besluitvorming over de Nota Ruimte wordt een milieueffectrapport (planMER) opgesteld. In een planMER worden de gevolgen van de Nota Ruimte voor onze leefomgeving en het milieu beschreven. We maken hierbij gebruik van het zogeheten ‘Rad van de Leefomgeving’ (zie link). De eerste stap om te komen tot een planMER betreft de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In de NRD wordt beschreven welke onderwerpen (reikwijdte) in de planMER worden onderzocht en met welke diepgang (detailniveau).

WILT U DE NRD BEKIJKEN?

Informatie over de nieuwe Nota Ruimte en de concept NRD staan vanaf donderdag 8 juni 2023 op Platform Participatie.

Op papier kunt u de concept NRD van donderdag 8 juni tot en met woensdag 19 juli 2023 tijdens kantooruren en alleen op afspraak bekijken bij

  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147, Den Haag, telefoon 06 15 35 96 74

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie. Rijnstraat 8, Den Haag, telefoon 070 456 96 07

HOE KUNT U REAGEREN?

U kunt op drie manieren reageren, van donderdag 8 juni tot en met woensdag 19 juli 2023.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw reactie via ons formulier op Platform Participatie.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge reactie kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070 456 96 07.

Per post

Directie Participatie

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

o.v.v. Nota Ruimte

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

We zien in uw reactie graag uw gedachten over de volgende vragen:

  • Zijn er ruimtelijke opgaven die u nog mist?

  • Welke aandachtspunten heeft u voor de Nota Ruimte?

WIE KAN REAGEREN?

Iedereen kan tijdens de periode zoals hiervoor genoemd reageren op de concept NRD. Op een later moment kan door iedereen een zienswijze worden gegeven op de ontwerp Nota Ruimte en het planMER.

De concept NRD wordt ook voorgelegd aan de betrokken bestuursorganen in Nederland en in de ons omliggende landen en aan enkele wettelijke adviseurs. Daarnaast wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage (Cie m.e.r.) om advies gevraagd.

WAT GEBEURT ER MET UW REACTIE EN WAT IS HET VERVOLG?

Na sluiting van de termijn worden alle binnengekomen reacties zorgvuldig gelezen en beoordeeld. De Minister voor VRO betrekt de reacties en het advies van de Cie m.e.r. bij het opstellen van het planMER en de Nota Ruimte. De ontvangen reacties worden gebundeld in een reactienota. In dit document wordt ook de reactie van het kabinet opgenomen. De reactienota wordt samen met de definitieve NRD in het najaar van 2023 gepubliceerd. De indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.

Daarna volgt de fase waarin het planMER wordt opgesteld en de Nota Ruimte wordt geschreven. De ontwerp Nota Ruimte wordt samen met het concept planMER ter inzage gelegd, zodat daarop gereageerd kan worden. Informatie hierover kunt u te zijner tijd vinden op Platform Participatie.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een zienswijze.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het project vindt u op Platform Participatie.

Vragen over de ontwikkeling van het milieueffectrapport of de Nota Ruimte? Mail dan naar PostbusNationaleOmgevingsvisie@minbzk.nl.

Vragen over de procedure? Bel via telefoonnummer 070 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven