Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 28 mei 2023, nummer WBV 2023/13, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de Vreemdelingenwet 2000, het Vreemdelingenbesluit 2000 en het Voorschrift Vreemdelingen 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf A3/5.2 Vreemdelingencirculaire 2000 is gewijzigd en komt te luiden:

5.2. Remigratiebeleid derdelanders uit Oekraïne

Het remigratiebeleid beschreven in deze paragraaf is gericht op het ondersteunen van personen uit derde landen die verblijfsrecht hadden in Oekraïne en die als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht en op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) in de Gemeentelijke opvang voor Ontheemden uit Oekraïne (GOO) of de Particuliere Opvang voor ontheemden uit Oekraïne (POO) verblijven.

5.2.1. Doelgroep

De doelgroep van het remigratiebeleid beschreven in paragraaf A3/5.2 Vc is de vreemdeling uit een derde land met een (tijdelijk) verblijfsrecht in Oekraïne die voor 19 juli 2022 is ingeschreven in de BRP en in beginsel tot 4 september 2023 onder de RTB valt.

5.2.2. Voorwaarden

Om in aanmerking te kunnen komen voor ondersteuning onder het remigratiebeleid, moet de vreemdeling aan alle volgende voorwaarden voldoen:

  • a) de vreemdeling bezit de nationaliteit van een derde land, niet zijnde Oekraïne;

  • b) de vreemdeling heeft/had een (tijdelijk) verblijfsrecht in Oekraïne;

  • c) de vreemdeling is voor 19 juli 2022 ingeschreven in de BRP;

  • d) de vreemdeling verleent medewerking aan de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) door het (laten) verstrekken van benodigde informatie en het opvolgen van instructies met het oog op zijn vertrek;

  • e) de vreemdeling ondertekent een intrekkingsverklaring en verklaart daarbij eventuele nog aanhangige verblijfsmatige procedures – en als daar sprake van is een verblijfsvergunning – in te trekken dan wel daarvan afstand te doen;

  • f) het vertrek uit Nederland van de vreemdeling betekent geen doorkruising van een strafrechtelijk vervolgings- of uitleveringstraject waar hij bij betrokken is;

  • g) het vertrek van de vreemdeling kan feitelijk worden gerealiseerd;

  • h) het vertrek vindt plaats naar een land waarvan de vreemdeling de nationaliteit bezit dan wel een ander land buiten de Europese Unie waar zijn verblijf duurzaam is geborgd.

Ad a)

Een vreemdeling afkomstig uit een lidstaat van de Europese Unie, Australië, Canada, IJsland, Japan, Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten of Zwitserland komt niet in aanmerking voor deze regeling.

Ad e)

Deze verklaring op schrift gebeurt door het invullen en ondertekenen van de Verklaring vrijwillig vertrek uit Nederland, te vinden op de website van de IND.

Contra-indicaties

Een verzoek om ondersteuning kan worden geweigerd dan wel de aanspraak op ondersteuning kan vervallen en kan worden teruggevorderd, als:

  • de vreemdeling na vertrek niet rechtmatig in Nederland of de EU wordt aangetroffen;

  • blijkt dat de aanspraken op de RTB verkregen zijn op basis van onjuiste informatie, terwijl de vreemdeling wist of behoorde te weten dat deze informatie onjuist was; of

  • de tijdelijke bescherming is of wordt beëindigd om redenen van openbare orde of nationale veiligheid.

5.2.3. Voorzieningen en remigratiebijdrage

De DT&V biedt aan de vreemdeling die in aanmerking komt voor dit remigratiebeleid de volgende ondersteuning:

  • advies en informatie over remigratie;

  • een vliegticket enkele reis naar het land van bestemming;

  • begeleiding bij vertrek op Schiphol;

  • een financiële remigratiebijdrage zoals hieronder beschreven.

De remigratiebijdrage is afhankelijk van het moment waarop de vreemdeling een schriftelijke aanvraag doet en uitreist onder dit remigratiebeleid:

  • € 5.000 per persoon wanneer de vreemdeling in de periode 1 juni 2023 tot 1 juli 2023 een schriftelijke aanvraag indient voor ondersteuning bij de DT&V en binnen 1 maand na indienen van de aanvraag Nederland uitreist;

  • € 2.000 per persoon wanneer de vreemdeling in de periode 1 juli 2023 tot 1 augustus 2023 een schriftelijke aanvraag indient voor ondersteuning bij de DT&V en binnen 1 maand na indienen van de aanvraag Nederland uitreist.

Het algemene uitgangspunt is dat binnen 1 maand na aanvraag de uitreis plaatsvindt. Mocht het om zwaarwegende redenen noodzakelijk zijn om van deze periode af te wijken dan kan de DT&V hiertoe besluiten.

De vreemdeling die na 31 juli 2023 een aanvraag indient komt niet meer in aanmerking voor dit beleid.

5.2.4. Aanvraag en procedure

De vreemdeling dient de aanvraag voor ondersteuning op basis van het remigratiebeleid schriftelijk in via de website van de DT&V. De DT&V behandelt de aanvraag en zoekt ten behoeve van de beslissing op de aanvraag afstemming met ketenpartners. De DT&V zoekt altijd afstemming met de IND met de vraag of er bezwaren zijn tegen het vertrek van de vreemdeling.

Na het vertrek van een vreemdeling stelt de DT&V de IND op de hoogte van het vertrek van de vreemdeling.

Het remigratiebeleid zal worden uitgevoerd door de DT&V. De DT&V kan besluiten om de IOM een rol te geven in de uitvoering van deze beleidsregels.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met terugwerkende kracht met ingang van 1 juni 2023.

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 mei 2023

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, A.W.H. Bertram directeur-generaal Migratie

TOELICHTING

A

Het remigratiebeleid is gericht op het ondersteunen van personen uit derde landen die verblijfsrecht hadden in Oekraïne en die als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht en op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) in de Gemeentelijke opvang voor Ontheemden uit Oekraïne (GOO) of de Particuliere Opvang voor ontheemden uit Oekraïne (POO) verblijven. Het remigratiebeleid is eerder van toepassing geweest in de periode 15 november 2022 tot en met 4 maart 2023. Zie in dit kader de brief van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 4 november 2022 (kenmerk: 427938) aan de Tweede Kamer. Daarna was het reguliere terugkeerondersteuningsbeleid weer van toepassing.

In zijn brief van 8 juni 2023 aan de Tweede Kamer (kenmerk: 4680279) heeft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aangekondigd het beleid voor een remigratiebijdrage bij vertrek opnieuw toe te passen voor deze doelgroep. Voor een nadere toelichting op dit beleid wordt verwezen naar de brief aan de Tweede Kamer van 8 juni 2023 (kenmerk: 4680279). Gelet hierop is paragraaf A3/5.2 Vc aangepast.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, A.W.H. Bertram directeur-generaal Migratie

Naar boven